Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Problem z ESP po montażu tempomatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów. Pisałem o moim problemie w temacie o zmiane modułu pod tempomat ale teraz problem tkwi chyba w jakiejś części a nie w kodowaniu.

BŁĄD NA VAG:

esp.png

Uploaded with ImageShack.us

Opisze po krotce swój problem.

Montowałem jakiś czas temu tempomat. Wszystko poszło gładko. Zakodowałem i oki. Tempomat działa ale nie działa ESP.

Moja kobieta jak wyjmowałem taśmę airbaga to bawiła się nia i sobie kręciła (nie wiedziałem później dopiero powiedziała) ale chłopaki pisali że to nie ma nic wspólnego z moim błędem. Jako że moduł miałem w aucie dobry pod tempomat to wymieniłem tylko manetke ale żeby ją założyc to musiałem wyciągnąć troche cały moduł, czyli odkreciłem śrubkę na dole wysunąłem trochę cały moduł założyłem manetke i skręciłem wszystko tak jak było.

Kodowałem wszystko tak jak jest opisane nie zliczoną ilość razy. Przed jak wejdę w te opcje:

Wchodzimy do grupy 03-ABS Brakes, następnie [Fault Codes - 02] i [Done, Go Back]

Skręcamy kierownicą co najmniej 30° w lewo i z powrotem.

Wchodzimy do : [Meas. Blocks - 08]

Kanał 005 pole 1 (Steering Angle Sensor -G85-)

Specification: 0.0 °

Tolerance (when straight): ±5.0 °

[Done, Go Back]

to w Specification mam -2,5. Po kodowaniu jest 0,0.

I za każdym razem znika mój błąd. Jednak przejade się kawałek skręce kierownicą (zazwyczaj błąd powraca jak skręce w lewo) i zapala się kontrolka ESP. Jade dalej drogą na wprost i znika aż do momentu skręcenia kierownicą(zazwyczaj w lewo). I wtedy znowu w specification mam -2.5.

Taśmę ustawiłem tak że koła skręciłem na maksa w prawo a taśme dałem jeden obrót luzu czyli taśma nie jest na maksa w prawo. Ale teraz już nie wiem czego mam dalej szukać?? Nie wiem gdzie znajduje się ten czujnik... Czego dalej szukac mam...

Opublikowano

Odlacz aku na pare minut, podlacz, przejedz sie autem i smao zniknie;)

Opublikowano
  • Autor

Robiłem to kodowanie i aku też odłączałem i to nie raz.

Powiedzcie mi gdzie jest ten czujnik skrętu? Jak dobrze ustawić taśmę airbaga??

Opublikowano

Robiłem to kodowanie i aku też odłączałem i to nie raz.

Powiedzcie mi gdzie jest ten czujnik skrętu? Jak dobrze ustawić taśmę airbaga??

Czujnik skrętu jest chyba w taśmie :gwizdanie: Ja u siebie jak Fisa robiłem to taśmą niby nie kręciłem ale wiadomo lekko się ruszała na boki i też miałem świecącą kontrolkę ESP. U mnie kalibracja rozwiązała problem :cool1:

A było napisane - nie kręcimy taśmą! :gwizdanie:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

No ja wiem że nie należało kręcić taśmą ale moja kobieta stała obok, nudziło jej się i sobie kręciła :/[br]Dopisany: 27 Kwiecień 2011, 14:21_________________________________________________Taśma do wymiany. Dzisiaj przełożyłem inna i wszystko jest oki.

Opublikowano

i następnym razem babę trzymaj z dala od auta... :tongue4:

Opublikowano

Dlatego to my nazywamy sie mezczyznami, a one kobietami hahaha:D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Słuchajcie a czy ustawianie zbieżności może mieć wpływ na ten czujnik? bo u mnie sprawa wygląda tak ze od momentu ustawienia zbieżności zaczęła pokazywać sie kontrolka ESP(nie zawsze) :disgust:

Opublikowano

Słuchajcie a czy ustawianie zbieżności może mieć wpływ na ten czujnik? bo u mnie sprawa wygląda tak ze od momentu ustawienia zbieżności zaczęła pokazywać sie kontrolka ESP(nie zawsze) :disgust:

moze tam cos poruszyli przy geometrii jakis kabelek od czujnika abs

Opublikowano
  • Autor

Jak masz możliwość do podłącz VAG-a i będziesz wiedział co go tam boli.

Opublikowano

A wcześniej miałeś krzywo kiere a teraz masz prosto??? to zrób kalibracje Vagiem i zapomnisz o problemie :wink4:

Opublikowano

wcześniej miałem prosto, po ustawieniu zbieżności kierownica jest minimalnie skręcona w lewo tak ze prawie tego nie widać

Opublikowano
  • Autor

Wejdź w ZRÓB TO SAM tam jest podwieszony temat o wymianie modułu kierownicy. Opisana jest kalibracja czujnika. Jeśli to nie pomoże będziemy myśleć dalej.

Opublikowano

Witam chyba sprawa świecącego ESP, migających świec i nie działającego tempomatu się rozwiązała:) otóż dzisiaj po pracy pojechałem do nie jakiego serwisu Jetronik z Wrocławia i niby doszli że to ta ,,krańcówka'' czy przełącznik od pedału hamulca szwankuje (jak zwał tak zwał ale wiadomo o co chodzi:)). Pojechałem szybko do serwisu VW/Audi kupiłem to co trzeba (45zł)wróciłem z tym do domu(w Jetroniku już było za późno na taką wymianę....( ja amator wymieniłem to w 5min) no ale ok. Teraz najlepsze porównałem starą i nową ,,krancówkę'' i troszkę się różniły, no nic:) zamontowałem nową część i zrobiłem jazdę próbną... :gwizdanie: Kontrolka od świec już nie migała tempomat zaczął działać tyle że po przyciśnięciu hamulca nie wyłączał się, mogłem hamować a auto się tylko dławiło na temp. Po pewnym czasie wyskoczyła kontrolna ESP i żeby jej nie było tak smutno samej świecić to dołączyła do niej kontrolka ABS :angry: :angry: i wtedy się wkur.... zdenerwowałem :disgust:. Rozebrałem starą ,,krańcówkę" na czynniki pierwsze żeby zobaczyć co jest z nią nie tak. W środku mały plasticzek był przetarty i to chyba było przyczyną usterki. Złożyłem to w całość zamontowałem do auta i zrobiłem kolejną jazdę próbną :gwizdanie: Jeździłem jeździłem na niektórych biegach pociągnąłem go prawie pod czerwone pole i NIC :rolleyes: wszystko działało tak jak powinno :przebiegly: Wiem że to będzie działało do czasu ale przynajmniej wiem na czym stoję i że muszę się zaopatrzyć w drugą taką samą ,,krancówkę'' :przebiegly:306658b5917429cagen.jpg PS. Kolega polecił mi ten serwis ale sam osobiście nikomu bym go nie polecił.... :angry: Nie dość że skasowali mnie 250zł za diagnostyk, nic nie zrobili to musiałem się jeszcze o wszystko prosić....To tak na marginesie:)