Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Kierownica s-line

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem tu nowy i zielony :)

W niedługim czasie przymierzam sie do zakupu i zmiany kierownicy w moim aucie Audi A4 rok 1996 TDI Avant, na trójramienną s-line

Wiem że temat był nie raz omawiany, ale szukałem w wyszukiwarce i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.

1. Z jakim wieloklinem kierownica s-line ma być do mojej audi szerszym czy węższym.

Wydaje mi się że z tym węższym ale proszę mnie poprawić jeżeli sie mylę.

2. Przeważnie kierownice s-line są sprzedawane bez taśmy, czy taśma ze starej kierownicy będzie pasować pod s-line ( może pytanie banalne ale chce być na 100% pewny)

3. Prosił bym o dodatkowe uwagi jakie mogę napotkać podczas zakupu i montażu.

Jeżeli chodzi o samo rozebranie kierownicy to z tym sobie poradzę.

Z Góry bardzo dziękuje za każdą odpowiedz. Pozdrawiam[br]Dopisany: 15 Styczeń 2008, 02:06 _________________________________________________Dziękuje wszystkim za obszerne odpowiedzi, wątek otwarty ponad 200 razy pewnie nie przez jednego co robił przemiankę kiery, zero pomocy jak nowicjusz to można go olać .

Jestem już po wymianie kierownicy w swojej niuni, a więc mogę podać parę szczegółów, które mogą się komuś przydać:

Szerokość wieloklinów

1995 do 1998 mały wieloklin 17mm

po 1998 duży wieloklin 26 mm

TAK- Kierownice s-line można kupić bez taśmy stara będzie pasować.

Podczas demontażu starej kierownicy wyposażyć się w następujące narzędzia:

(audi a4 1996)

1. KLUCZ PŁASKI 10 do odkręcenia przewodu akumulatora (minus)

2. ŚRUBOKRĘT KRZYŻAK dość długi i cienki do odkręcenia obudowy kolumny kierownicy

3. TORX do odkręcenia poduchy ( rozmiar torxa nie pamiętam, ale tu miałem mały problem strasznie ciasno)

4. KLUCZ NASADOWY 24 ( płaskim nic nie zdziałacie) musi być nasadowy 24

5. Odpinamy kostki zmieniamy kierownice wcześniej zaznaczamy jej położenie.

6. POWODZENIA

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czesc,madrze piszesz,bo co drugi tutaj mądry jest i udaje ze cos wie,nie chce nikogo tutaj dyskryminowac,ale wiekszosc jak sie to oni okreslaja specjalistow ma po 20 lat... I kazdy ma swoje inne pogladay na temat aut,wnetrza i tego co i jak powinno byc,sa tez tacy ktorzy sluza pomoca i tych pozdrawiam,szukałem i szukam tez duzo na temat kierownicy i na temat mojego auta,problem polega na tym,ze mam 1.8 20V 98 rok no i powinienem miec zegary nktorych jest zegarek z opisanymi kilkoma godzinami,a nie ma,no i ta nieszczesna kierownica,na allegro widze takie jak jest u mnie zamontowana i sa opisane jako A4 96 rok czy tez 96-00 i nie wiem co mam myslec,wiem ze moje auto kiedys bylo chyba uderzone i nie wiem teraz czy zegary i kierownica sa nie takie czy tez ze auto jest ze stycznia to moze miec stara kierownice i stare zegary

ciekawe czy tez sie doczekam jakiejs sensownej odpowiedzi.pozdrawiam,i skorzystam z tego co napisałes,ale obawiam sie ze dopoki nie zdejme starej kierownicy to prawdy sie nie dowiem,98 rok z kierownica 96 i zegarami 97...

Opublikowano

Zielony możesz to opisac w dziale zrób to sam :th:

Gratulacje :)[br]Dopisany: 29 Maj 2008, 08:21 _________________________________________________

Czesc,madrze piszesz,bo co drugi tutaj mądry jest i udaje ze cos wie,nie chce nikogo tutaj dyskryminowac,ale wiekszosc jak sie to oni okreslaja specjalistow ma po 20 lat... I kazdy ma swoje inne pogladay na temat aut,wnetrza i tego co i jak powinno byc,sa tez tacy ktorzy sluza pomoca i tych pozdrawiam,szukałem i szukam tez duzo na temat kierownicy i na temat mojego auta,problem polega na tym,ze mam 1.8 20V 98 rok no i powinienem miec zegary nktorych jest zegarek z opisanymi kilkoma godzinami,a nie ma,no i ta nieszczesna kierownica,na allegro widze takie jak jest u mnie zamontowana i sa opisane jako A4 96 rok czy tez 96-00 i nie wiem co mam myslec,wiem ze moje auto kiedys bylo chyba uderzone i nie wiem teraz czy zegary i kierownica sa nie takie czy tez ze auto jest ze stycznia to moze miec stara kierownice i stare zegary

ciekawe czy tez sie doczekam jakiejs sensownej odpowiedzi.pozdrawiam,i skorzystam z tego co napisałes,ale obawiam sie ze dopoki nie zdejme starej kierownicy to prawdy sie nie dowiem,98 rok z kierownica 96 i zegarami 97...

Nie jestem specjalista od B5 ale,postaram się cos nakreślić :) Podam mój przykład,mam B6 z końca produkcji i dużo podzespołów jest taka jak wB7 a inne niz w B6.Firmy robia zmiany i modyfikują ulepszają części.Duże różnice też wystepuja w na jaki rynek Audi miało trafić :) inna koniguracja samochodu inna fabryka.To nie tak że miałeś rozbite autko,może ktoś miał awarię imobilaizera ,albo uszkodzony zegar albo ...?? a kierownica może mu się nie podobała ? :gwizdanie:

A to czasem piszą na allegro.... :polew: :polew:

Opublikowano

Rozumie doskonale o cym mowisz,ale calosc jest w ogole dziwna,moje auto jest 98 rok..czyli jest po pierwszym lifcie,wskazuja na to lampy tylne,brak znaczkow pod kierunkami,inne listwy boczne no i sam rok w dowodzie 98..no i teraz patrze na autka nawet z 97 i kazdy ma kierownie taka jak powinna byc a u mnie jak z audi 80 96 chyba no i zegary tak jak pisze,...a byla uderzona bo podpialem sie pod kts i wyszlo ze brak czujnika crash brak zaplonu poduszki i brak poduszki u mnie kierowcy,i faktycznie nie ma jej,wyglada na to ze ktos podmienil i kierownice i zegary

Opublikowano

No jesli nie ma airbagu to pewnie ktos poszedł po bandzie i jak najtaniej :gwizdanie: :gwizdanie:

Zapewne troszke czasu minie jak dojdziesz do ładu z :audi::)

• 6 miesięcy temu...