Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] bardzo dziwna praca na "wolnych" obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wsiadłem dziś do swego kochanego :a4fan: i tu pojawił się problem zapomniałem dokręcic kleme od minusa więc docisnełem ją i wsiadam żeby odpalic ponownie samochód a mnie trafił :rant: auto odpaliło jak zwykle super tylko obroty mi rozszalały się poniżej wypunktuje co zauważyłem:

-obroty 1500- 1800 po nagrzaniu nie maleją

-pedał gazu nie reaguje(wpierw jest delikatny luz) od razu tylko po ok 1 sek i tak samo jest po odjęciu nogi z gazu

-jak się nagrzał to zauważyłem delikatny dymek o zgrozo z przodu przy wentylatorach i zapach albo to był plastik albo guma - z tego wszystkiego zapomniałem -od razu go zgasiłem i ok. 10 sek trwało aż wszystko zniknie

-silnikiem mocno trzęsło jak falował a jak dodawałem gazu to z wyglądu i słuchu było ok.

-po wyłączeniu silnika słuszałem przy serwo jeszcze kiku sekundowy syk

co robiłem i nie pomogło:

-oczywiście resetowałem kompa ( odłączając akumulator - minus, plus zostawiałem podpięty) max 10 min.

-bezpieczniki ok.

i klema docisnięta już dobrze

sprzęgło ok. elektronika w stacyjce ok.

dzień wcześniej przejechałem przez dość głęboka kałużę ale później był gaszony i odpalał bez problemu ( ale problem z klemą pojawiał się bo byłem poza domem o klucza nie miałem)

a i nie ma różnicy czy pracował na benzynie czy na gazie w opisanej sytuacji

strach ponownie odpalac go na dłużej bo jak znów zacznie pokazywać się dymek

myśle że dość dokładnie opisałem problem, prosze o podpowiedź.

Opublikowano

Witam,

Ja mialem podobny problem, tylko nie dymilo i nie smierdzialo, wystepowalo tylko falowanie na pb jak i na gazie, a pojawilo sie ono po zaniku napiecia poniewaz zostawilem w autku wlaczone radyjko i po przekreceniu kluczyka przy rozruchu wszystko przygaslo i wyzerowal sie licznik kilometrow ten nastawiany dzieki ktoremu mozemy zobaczyc ile nam niunka pali :) Oczywiscie po podlaczeniu kompa pokazywalo zero bledow, a falowanie nie ustepowalo 1500 - 1800 i za pierona wskazowka nie chciala zejsc ponizej 1500 !!! wszystkiego probowalem, nawet ponowne resetowanie kompa poprzez odlaczanie klem !! pojechalem do "znachora" podlaczyl swojego kompa i ku jemu zdziwieniu tez wykryl zero bledow a falowanie jak bylo tak jest !! podumal podumal i po 5 min medytacji ustawil w kompie wolne obroty czy cosik z biegiem jalowym i jak reka odjal, silniczek chodzil pieknie az musialem ucho przykladac do maski aby uslyszec go :)

ale zastanawia mnie ten dymek u Ciebie, ale to nie wiem co moze byc, moze inne madre glowy cos wymysla :)

pozdr. szybkiego wyzdrowienia niunki zycze :)

Opublikowano
  • Autor

przed chwila poszedłem znów sprawdzic swoją niuńkę, mysląć że może już przestała się "gniewać" na mnie i szok falowanie ustapiło ale obroty były o ok 200 wieksze jak już ssanie się wyłączyło (ok. 1150), mysle przejade się zobaczę jak wygląda sprawa, ale przed ruszeniem dodałem gazu do ok. 4000 i znów :rant: powróciło wszystko do początku ale po dymku ani śladu moze jest ciemno ale nawet zapachu nie wyczułem. Najważniejsze że do warsztatu dojadę bo ten dymek mnie przestraszył naprawdę.

Opublikowano

a powiedz mi po co odpinasz kleme ??? na noc czy jak ??jaki w tym widzisz cel, problem moze leżeć tez przy instalacji LPG, a jak sie jeżdzi szarpie ? moze poszukasz n forum adaptacje przepustnicy moze ci to pomoze

Opublikowano
  • Autor

klema była odpinana jak ładowałem samochód rano się spieszyłem i tylko dokręciłem akumulator z powrotem a klemy juz nie, co do jazdy to jest super - jak to stwierdził gazownik że dawno nie widział tak równo pracującej V6 , niedawno znów odpaliłem i 850 obrotów i ani drgnie nie jestem pewien do końca ale chyba juz wszystko wróciło do normy,oczywiście jak dodawałem gazu to wskazówka wracała tam gdzie powinna a i pedał reagował jak trzeba, znajomy podpowiedział ze to wina tego że przejerzdzałem przez tą "większą" kałuzę i filtr jest zamoknięty - jutro sprawdze w jakim jest stanie i dam znać.

pozdr.

Opublikowano

adaptacje przepustnicy moze ci to pomoze

w silniku 2.6 abc nie ma adaptacji przepustnicy !!!

Opublikowano

to widocznie mało wiesz o ABC

Opublikowano
  • Autor

spokojnie panowie, problem naprawił się sam, najprawdopodobniej przyczyna całego zajści tkwi w mojej głupocie :wallbash:( i tu przestrzegam innych) bo uwieżyłem że orginalne zawieszenie jest na tyle wysokie ze auto bez pózniejszych problemów przejedzie przez dość głęboka wodę, zamokły styki i reszta wiadomo......

pozostaje sprawdzić na kanale co było przyczyną

pozdrawiam