Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BDV] Problem ze sprzęgłem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie pomocy co mi się dzieje ze sprzęgłem ?

Zajechałem normalnie wieczorem na parking a rano już nie mogłem wrzucić biegu. Pedał sprzęgła po wciśnięciu ciągnie od dołu i w połowie zostaje i po chwili odskakuje wraca do wysokości innych pedałów. Udało mi się ruszyć z dwójki przy tym siniku bez problemu i na toczącym się aucie wchodziła jedynka , jak dojechałem do domciu to tak jak by się poprawiło troszkę , biegi wchodzą ale luźny pedał został tylko już się nie blokuje i wraca sam do góry. Wcześniej też miałem taki luz ale w zakresie 1/10 pracy pedału pod koniec a teraz tak jest połowa a nawet więcej , jak by sprzęgło się zapadło o połowę w podłogę. W ogóle to rano myślałem że dywanik mi podszedł.

Koledzy co to może być ? Macie może jakieś rysunki budowy sprzęgła, jak to działa ? Jaki warsztat od sprzęgieł polecacie na dolnym śląsku ?

Jakie koszty są wymiany sprzęgła ?[br]Dopisany: 09 Czerwiec 2011, 07:30_________________________________________________dzięki panowie sam sobie poradziłem

Opublikowano

No to napisz co sie stalo i jak rozwiazales problem :wink4: Ciekawy masz motor i bardzo malo nich jest :)

Opublikowano
  • Autor

A wiec jeśli układ sprzęgła nie chce się odpowietrzyć ani od góry ani od dołu to na 100% padnięta pompa sprzęgła. Znam więcej szczegółów usterki i można by się nawet pokusić o zrobienie foto story, bo w sieci jest troszkę informacji ale zero fotek how to.

Opublikowano

Wygląda to na pompe...

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Dołączę się do istniejącego tematu.

U mnie sytuacja była że sprzęgło brało zaraz przy podłodze, a jak zrobiło się trochę mrozów to ciężko było wrzucić jedynkę czy wsteczny.

Czytałem na forum że możliwe zapowietrzenie itp.

Opiszę jak naprawiłem, nie zrobiłem zdjęć bo nie myślałem że tyle z tym zejdzie.

Pierwsza sprawa odpowietrzenie

nurkowanie pod samochód (brak kanału) klucz 9 odkręcam odpowietrznik a tu nic nie leci.

druga osoba pompuje ja odkręcam jakoś parę kropel poleciało, teraz już pedał wpada i nie wraca ;(

jazdy już nie bedzie

Pomyślałem skoro pedał cofnięty to pompa powinna mieć przelot płynu pomiędzy zbiornikiem a wyprzęgnikiem przy skrzyni.

Dmuchanie w zbiorniczek :rolleyes: nie pomaga już nawet odkręciłem przewód od wyprzęgnika nic nie leci

Kupiłem wcześniej pompę sprzęgła o nr 8E1 721 401 ale jak się okazało jest inna niż moja ma inny zaczep do pedała

Rozebranie podszybia osłonę, wycieraczki , plastik pod nimi, obudowa sterownika ECU razem z nim

Jest wtedy dostęp do zasilenia pompki oraz przewodu idącego do wysprzęglika

Odłączyłem przewód (metalowy) i nadal płyn nie leci.

Okazało się jednak że to właśnie pompka sprzęgła.Z wielkim trudem ją wyjąłem.

Rozebrałem ją na dwie części, jest tam tłok oraz obudowa z oringiem uszczelniającym - tam niby nie ma się co popsuć

Gdy się złoży drugą część pompy tą z tłokiem nie do końca to pompa działa mianowicie puszcza powietrze pomiędzy zasileniem na wyjściem.

Przełożyłem cześć obudowy z tej zakupionej pompy i o dziwo działa, ale chcąc założyć do samochodu rozstaw śrub jest o 2 mm za mały i nie da się zakręcić :shocked:

Teraz najlepsze naprawiłem oryginalną pompę.

Naprawa polega na skróceniu tłoka od strony pedału ponieważ on się opiera na tej obudowie a trzeba aby dalej się cofnął.

Uciąłem około 2mm(pokazane na zdjęciu) złożyłem i pompa działa, podłaczony płyn i już na dole na skrzyni się wylewa.

DSCF3814-1.jpg

Odpowietrzenie i sprzęgło działa jak oryginał

Koszt części = 0zł

Czas pracy ok 4godz

Nie wiem czy zrozumieliście moje wypociny :rolleyes:, ale może komuś się przyda, bo czytałem że wymieniają sprzęgła wysprzęgliki a to jest wina pompy.

Diagnoza jeżeli odkręcając odpowietrznik przy wysprzegliku płyn nie leci i poziom nie opada w zbiorniku to na 99% pompa

zdjęcia rozebranej pompy ale ona jest do B5 różni się mocowaniem do pedała oraz rozstawem otworów, reszta to samo a tu jest guma(osłona) a B6 nie ma

DSCF3813.jpg

DSCF3811.jpg

U mnie jest taka:

51179.jpg

nr są te same tylko u mnie jeszcze litera S na końcu