Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] Brak biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Dziś dopadł mnie problem z samochodem.

Od jakiegoś czasu dziwnie zaczęło stukać przy ruszaniu w przód lub w tył, tzn jak ruszałem do przodu i cały czas tylko przód to stuków nie było ale jak po jeździe do przodu włączyłem wsteczny to był już stuk i jak zaraz po wstecznym była jedynka tez stukało, ogólnie dziwne stukanie jakby na czymś był luz. Ktoś powie ze zawsze stuka - ok ale jak ktoś dużo jeździ samochodem to wie kiedy coś zaczyna stukać inaczej :)

Dziś jednak po wycofaniu i włączeniu jedynki samochód nie jedzie, tzn biegi chodzą tak jak powinny czyli jak zawsze wskakuje 1 , 2 itd tylko gdy puszcza się sprzęgło zaczyna delikatni zgrzytać tak jakby nie do końca wskoczył bieg, i jeszcze im wyższy bieg się wrzuca tym głośniej zgrzyta. Podczas holowania na odpalonym silniku dało się usłyszeć podobne zgrzytanie jak po wrzuceniu jedynki i puszczeniu sprzęgła na postoju. Teraz pytanie do Was panowie czy to skrzynia do wymiany czy sprzęgło czy coś się najzwyczajniej wypięło - ta opcja pewnie najmniej prawdopodobna :)

Jeśli uważacie ze to skrzynia to skrzynie o symbolu DWG da się zastąpić inna? ale tak by samochód podobnie jeździł i nie stał się jeszcze bardziej mułowaty bądź tak by nie trzeba było wachlować biegami za bardzo.

za wszelkie uwagi wielkie dzięki

pozdrawiam

Opublikowano

Podejrzewam któryś przegub albo przemielony dyferencjał.

Opublikowano
  • Autor

I okazało się że to na szczęście nie skrzynia tylko półoś i przegub wewnętrzny a dokładnie wielowypust został zjechany. Dość dziwne ze oryginalna część tak się wyrobiła, choć wprawdzie z braku czasu nie zmieniałam pukającego przegubu zewnętrznego z dobre pół roku a pukał dobitnie :) i możliwe, że takie szarpanie i pstrykanie przegubu przyczyniło się do zjechania wielowypustu :) tak więc rada na przyszłość pukające przeguby zmieniamy dość szybko :)

dzięki kolego @majkel_majki za podpowiedź

pozdrawiam