Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Problem z temperaturą oleju silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich dzisiaj w nocy jadąc do niemiec zauważyłem że temperatura wody na wskazówce przekroczyła 90st. a temp. oleju w silniku100st. zatrzymałem się, zgasiłem motor odpaliłem ponownie temperatura płynu jest w porządku cały czas trzyma85st. natomiast temp. oleju potrafi lekko przekroczyć 100st. Jadąc maksymalnie115km/h temp. trzyma się na poziomie95st, jadąc 60km/h spadnie maksymalnie do 80st, sprawdziłem poziom oleju, płyn chłodniczy bez zmian ilościowych i brak sladów oleju, olej również bez nalotu mlecznego jak również nie zmienił się jego stan.Wczesniej bardzo rzadko temp. osiągała taki wysoki poziom nawet w upalne dni, jutro jade na wymiane łóżyska przedniego i od razu poszukam przyczyny wiem że czujnik temp. oleju znajduje się gdzieś koło pompy tak mi powiedzieli na serwisie Audi,mam następujące pytania:

-co moge sprawdzic kompem

-co powie mi sprawdzenie ciśnienia oleju

-czy powodem może być awaria zegarów i jak to sprawdzić tym bardziej że temp. płynu jest bez zmian jakby coś to powinna również wzrosnąć prawda?

-jakie inne przyczyny może ktoś miał taką sytuację :confused4:

Opublikowano

1. vag pokaże ew uszkodzony czujnik.

2. Aby zmierzyć ciśnienie wystarczy wykręcić czujnik ciśnienia oleju, w to miejsce wkręcić manometr. i sprawa jasna, pewnie z 50 zł takie coś jak nie mniej. Max 100 (zależy od "specjalisty"). Oczywiście sam manometr nie będzie pasował, dlatego do takich pomiarów stosuje się odpowiednie przejściówki wkręcane zamiast czujnika.

3. a co się dzieje z zegarami ?

4. może są uszkodzone czujniki pierwsze co to vag.

Opublikowano

Taka temperatura jest raczej w normie. :gwizdanie: Jaką temperaturę płynu pokazuje klimatronik?

Opublikowano

np ja temperaturę oleju mam około 100 stopni płyn to 90 i to jest norma.

Opublikowano
  • Autor

koledzy temp. płynu jest teraz wporzo zgasiłem motor i po odpaleniu jest bez zmian jak było cały czas od tamtej chwili zrobiłem 700km do teraz gdzie się znajduje dokłądnie ten czujnik temp.oleju bo na serwisie powiedział mi że w pompie oleju napiszcie mi również jak sprawdzić temp. klimatronikiem jutro jak da radę to wyjaśnie i opiszę na forumdoradzcie koledzy?nie lóbie jak w niuni coś jest nie tak :kox:

Opublikowano

to ja już nie rozumiem twojego problemu jest dobrze czy nie o co chodzi ;p opisz to dokładnie spróbujemy Ci pomóc.

Opublikowano
  • Autor

płyn jest w porządku problem był tylko do momentu zgaszenia silnika i ponownego odpalenia teraz jest normalnie problem mam z temp. oleju dawniej jak jeżdziłem miałem około 80st. przy 130km/h a do stówki dochodziło tylko w upalny dzionek jak cisłem, teraz cały czas oscyluje przy 95-100st. boje się jechać 140 bo może coś się stać czy może się mylę chodzi mi o zagotowanie oleju między innymi a może to problem samych zegarów może wymiana czujnika temp. oleju pomoże gdzie on sie znajduje?

Opublikowano

czujnik temp, oleju jest kolo chodniczki oleju z prawej strony jak stoisz przodem do auta

Opublikowano
  • Autor

dziękuje Winox dzisiaj jadę do mechaniora i podłacze kompa wtedy się okaże :hi:

Opublikowano

A masz może filtr stożkowy ?

Opublikowano

w adr chyba nie ma na 99% ;p

Opublikowano
  • Autor

koledzy na kompie zero błędów, ciśnienie smarowania w normie, przyjecdhałem do domku zdjąłem klemę założyłem ją po paru minutkach i dzisiaj przyjechałem do niemiec wszystko wóciło do normy może mam za mocne ładowanie :naughty::kox: :kox: :kox: :kox: :kox: :kox: :kox: :kox: :kox:

Opublikowano

za bardzo spanikowałeś,ale w sumie lepiej na zimne dmuchać niż sie spażyć

Opublikowano
  • Autor

koledzy ja zwracam uwagę na wszystko co się dzieje teraz jak wrócę z niemiec przednie zawieszenie do wymiany kopmelcik dopiero będzie jazda!oczywiście Lemforder :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

Opublikowano

tak trzymać

Opublikowano
  • Autor

nastepna Niunia jaka będzie to A4B8 170km quattro S-line :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naugh :rolleyes::kox: :kox: :kox: :kox: :kox: :kox:ty: może na następna wiosnę jak sie ulozy