Opublikowano 28 Stycznia 200818 l Już od dłuższego czasu planuję mój systemik CA. Widzę, że jest na forum sporo osób, które znają się na rzeczy. Na chwilę obecną posiadam wzmacniacz JBL 755.6 (kupiłem okazyjnie - używkę) Teraz poszukuję zestawu przedniego. Kanały zmostuję więc na przodzie będzie 2x 150W/160W rms (nie wiem czemu, ale różnie podają specyfikacje..) Na początku myślałem o Hertz HSK 163 ale teraz zastanawiam się nad DLS UP6.. Straszny mętlik w głowie mi się zrobił i sam już nie wiem.. Tylko tu pojawiają się wątpliwości - czy przód na mostku to dobry pomysł? Czy te przetworniki wytrzymają?
Opublikowano 29 Stycznia 200818 l Możesz podłączyć w bi-ampie, u mnie przez jakiś czas przód śmigał w mostku i dostawał 400w rms przy 4ohm - regulacja gainem musiała się odbywać bardzo delikatnie wręcz precyzyjnie Revelatorki tłukły niemiłosiernie.. ale teraz też nie ma biedy przód gra sobie normalnie czyli 100w na kanał i z racji tego , że na samochód mam klienta grają hertze hv165 i powiem tak BIEDNE są Inny przedział cenowy głośników inna bajka, inne brzmienie wszystko inne.. Tutaj też podałeś 2 modele zupełnie odmienne od siebie.. Podpowiedz ile masz kasy, przypuszczam, ze masz dobrze przygotowane miejsce pod 16-to centymetrowy woofer.. Mocą JBL'a tak się nie sugeruj
Opublikowano 29 Stycznia 200818 l Wydaje mi sie ze przed nadchodzacym zakupem glosnikow powinienes zastanowic sie czy takie zestawienie ma sens ? Osobiscie uwazam ze mocno zaburzyles proporcje pomiedzy poszczegolnymi komponentami audio. O ile zestawy, ktore zaproponowales sa z wysokiej polki to potrafia zabrzmiec roznie. Ponadto skladaja sie z glosnika 16cm co jak wiadomo wiaze sie ze sporymi zmianami w drzwiach i tapicerce. Poza tym, zestawy glosnikowe z takiej polki sa duzo bardziej wymagajace w aplikacji co znowu wiaze sie kosztami. Jezeli nie uwzgledniles tego w budzecie to nierozsadnym byloby wydawanie takich kwot na glosniki i nie stworzenie im optymalnych warunkow do pracy bo nie wykorzystasz wtedy ich mozliwosci. Niestety wzmacniacz o ktorym wspominasz jest z duzo nizszej klasy i w/g mnie z racji ilosci kanalow zostal skonstruowany do zupelnie innych celow niz zasilanie mostkowanymi kanalami zestawow glosnikowych o ktorych wspominasz. W takim zestawieniu nie wykorzystasz ani mozliwosci wzmacniacza ani glosnikow a wydasz spora kwote. Na Twoim miejscu przemyslalbym jeszcze raz co chcesz osiagnac budujac swoj system i jakim budzetem dysponujesz bo sam zakup drozszych komponentow to jeszcze nie gwarancja dobrego brzmienia
Opublikowano 29 Stycznia 200818 l Autor Kwota do której chcę złożyć system jest dosyć elastyczna bo składam powoli. Wolę poczekać, a mieć zestaw, z którego będę zadowolony. Miejsca pod głośniki będą oczywiście 16cm, porządnie wygłuszone. Wiem, że ten wzmacniacz to nie HI-END i generalnie nie jestem specjalnie przekonany co do JBl, ale jak napisałem, kupiłem go okazyjnie, a wartości mocy odpowiadały mojej koncepcji. Chciałem zbudować przód 2x 150W i sub 260W. Czy takie mostkowanie w tym przypadku to zły pomysł?
Opublikowano 29 Stycznia 200818 l W/g mnie zlym pomyslem jest dobieranie komponentow biorac pod uwage tylko wartosci mocowe. Jest cala gama wartosci nadrzednych przy doborze zestawu car audio a moc (teoretyczna) poszczegolnych elementow jest jednym z ostatnich czynnikow ktore o takim wyborze decyduja. Moze latwiej bedzie Ci zrozumiec na innym przykladzie: czy sensownym i optymalnym rozwiazaniem jest kupowanie telewizora LCD HD za ok 10tys zl a nastepnie podlaczenie go do zwyklej osiedlowej kablowki ? Jak juz wspomnial Bartass_1 moce JBL widniejace w specyfikacjach traktuj .
Opublikowano 29 Stycznia 200818 l Autor Wiem o co Ci chodzi i nie mówię, że sugeruję się tylko mocą czy innymi przedstawianymi przez producenta papierkowymi wartościami Brak mi poprostu większego doświadczenia i osłuchania Trochę żałuję zakupu tego wzmacniacza i chyba będzie na sprzedaż, a na jego miejsce powędrują zapewne klocki u-Dimension.
Opublikowano 30 Stycznia 200818 l Wydaje mi sie ze przed nadchodzacym zakupem glosnikow powinienes zastanowic sie czy takie zestawienie ma sens ? Osobiscie uwazam ze mocno zaburzyles proporcje pomiedzy poszczegolnymi komponentami audio. O ile zestawy, ktore zaproponowales sa z wysokiej polki to potrafia zabrzmiec roznie. Ponadto skladaja sie z glosnika 16cm co jak wiadomo wiaze sie ze sporymi zmianami w drzwiach i tapicerce. Poza tym, zestawy glosnikowe z takiej polki sa duzo bardziej wymagajace w aplikacji co znowu wiaze sie kosztami. Jezeli nie uwzgledniles tego w budzecie to nierozsadnym byloby wydawanie takich kwot na glosniki i nie stworzenie im optymalnych warunkow do pracy bo nie wykorzystasz wtedy ich mozliwosci. Niestety wzmacniacz o ktorym wspominasz jest z duzo nizszej klasy i w/g mnie z racji ilosci kanalow zostal skonstruowany do zupelnie innych celow niz zasilanie mostkowanymi kanalami zestawow glosnikowych o ktorych wspominasz. W takim zestawieniu nie wykorzystasz ani mozliwosci wzmacniacza ani glosnikow a wydasz spora kwote. Na Twoim miejscu przemyslalbym jeszcze raz co chcesz osiagnac budujac swoj system i jakim budzetem dysponujesz bo sam zakup drozszych komponentow to jeszcze nie gwarancja dobrego brzmienia Właśnie do tego się odniosłem, w jednym z poprzednich tematów też pisałem o tym..
Opublikowano 30 Stycznia 200818 l Autor Ok dzięki za słuszne uwagi Przemyślałem i zmieniłem koncepcję. Mam nadzieję, ze uda mi się złożyć jakiś rozsądny zestawik. Pozdrawiam!