Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Przednie wycieraczki II bieg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam mały problem, wycieraczki działają w trybie auto ( ten z regulacją 4 stopniową ) na I biegu ( ten że non-stop chodzą ) ale w trybie II biegu stają... tzn jeżeli chodzą na I biegu i w połowie szyby włączę II bieg to wycieraczki stają w połowie szyby.... fokus jest jeszcze lepszy bo jak wrócę na I lub auto.. lub manualnie do dołu to wycieraczki dalej stoją jakiś czas... po paru sekundach dalej zaczynają chodzić. Co może być przyczyną ? Jak to zdiagnozować? Po za brakiem/wadliwym działaniem II biegu wycieraczki chodzą OK... jakiś czas temu profilaktycznie rozebrałem trzpienie i przeczyściłem jest dokładnie smarując więc to nie jest problem zatartych wycieraczek... Czy Vag'iem da się sprawdzić biegi wycieraczek ? Pomijając manetkę ( wtedy bym wykluczył lub potwierdził wadę manetki.. )

Pozdrawiam

[br]Dopisany: 02 Lipiec 2011, 19:57_________________________________________________Po skanie 09:

2 Faults Found:

01753 - Windshield Wiper Motor (V) Stage 1

31-10 - Open or Short to Ground - Intermittent

01754 - Windshield Wiper Motor (V) Stage 2

31-10 - Open or Short to Ground - Intermittent

Jak wchodzę na output test wszystko działa OK po za II biegiem.. wiec manetka chyba odpada :) Gdzieś się kabel przeszorował? Wtyk zaśniedziały? Silnik ?

Opublikowano

Mam za kumplem podobny problem w jego A4 ale u niego wogóle wycieraczki nie działają. A u Ciebie pompki do spryskiwaczy normalnie reagują? Sprawdź w blokach pomiarowych w MCE 09 i module kierownicy 16 czy zmieniają się wartości przy zmianie położenia manetki.

Opublikowano
  • Autor

w mass blocks manetkę testowałem jest OK... spryski chodzą... nie chodzi tylko 2 bieg... ( ten najszybszy ) po za tym OK... Jak robie basic_setings w MCE to wszystko działa OK po za 2 biegiem.. więc to nie wina manetki tylko coś na drodze MCE - > silnik.. albo coś w samym MCE... tam jest jakiś przekaźnik czy coś odpowiedzialne za wycieraczki? Mógłby ktoś podzielić się opisem kostki/pinów w MCE odpowiedzialnym za wycieraczki?

Opublikowano

Też mam problem z dziwnie działającą manetką wycieraczek. Poczytaj temat http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=212595.0

W tym temacie masz także podobne objawy i instrukcję naprawy

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=10811.45

Trzeba się zabrać najpewniej za silniczek.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

No u mnie jak kompem odpalam to już nie chodzi... komp widzi, że manetka jest na II biegu więc manetka musi być 100% ok... problem jest gdzieś miedzy MCE a mechanizmem..[br]Dopisany: 04 Sierpień 2011, 13:42_________________________________________________no i naprawione, przyczyną problemu było to, że w samym silniczku od szczotki idzie plecionka zgrzana do blaszek układu, no i ten zgrzew jakimś sposobem puścił i nie przewodził prądu... zalutowałem wszystkie profilaktycznie i chodzi jak ta lala :)

Opublikowano

witam, mam pytanie,czy we wtyczce do przednich wycieraczek na którymś kablu jest prąd cały czas, czy po przękręceniu stacyjki czy dopiero jak włączany wycieraczki ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Generalnie jak patrzyłem miernikiem, to jest stała masa i na dwóch kablach zależnie od pykniecia pojawia się prąd... na czwartym masz sygnał położenia wycieraczek do kontrolera... Znajomy mówił, że miał problem z zapieczonym przekaźnikiem w module... Ja wypiełem kostkę z modułu dałem napiecie na dany kabel od I i II biegu, miernikiem sprawdziłem czy są przejścia na kablach i w ten sposób doszedłem, że wina jest 100% po stronie silnika...