Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ARM] Termostat, czujnik od czego zacząć

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ mam problem ze wskazaniami temp. silnika (skacze od 65 do 90 w ciągu minuty nawet, a czasem gdy zakończę jazdę i mam 65st, to gdy wyłączę silnik i i przekręcę zapłon to od razu rośnie w oczach do 90), wziąłem się za mały przegląd.

1) może termostat, o dziwo gdy silnik się nagrzewa to górna rura do robi się gorąca a dolna od termostatu nie, więc mój wniosek że termostat trzyma.

2) może czujnik temp. - pomierzyłem rezystancję ale ciężko mi ją zinterpretować 4 pinowy między 1 a 3 ma 530, między 2 a 4 1180, 2 pinowy ma 1420 to wszystko na zimnym silniku. Klimatronik na kanale 51 pokazuje temp jak na zegarach na 49 jest 0 i nie wiem czy w tym roczniku 1996 powinno być wskazanie temperatury czy prędkości bo są różne wersje. Klimatronik podaje też błąd 6.1 czujnik g110 czyli dwupinowy (silnik 1.6 arm) i mam zamiar zacząć od jego wymiany.

Może moja wypowiedź była długa ale napisałem to wszystko bo może ktoś wyciągnie z tego inne wnioski i coś poradzi.

Opublikowano

wymieni czujnik i jak sie powtorzy to bierz sie za termostat

Opublikowano

a najpierw podłącz go pod vaga

Opublikowano

mi jak rosła temp na postoju to był termostat,,rosła nawet na zgaszonym''

Opublikowano
  • Autor

wymieniłem czujnik, ale znaczącej poprawy nie ma. Tak jak u kolegi rośnie tempratura jak silnik chodzi na luzie podczas jazdy spada i potrafi nawet po wyłączeniu silnika , gdy jest tylko zapłon przekręcony wzrosnąć od 65 do 90 w mgnieniu oka. Zabieram się zatem za termostat. Dzisiaj oglądałem na kanale dziada i dostęp do niego jest dość dobry. jest pod króćcem od spodu. Nie wiem tylko czy trzeba zdemontować to ramie przedniej poduszki czy da radę bez jego demontażu?

Opublikowano

u mnie termo sie otwierał w wrzątku zamykał po wyjeciu, oznaki niby ok (myślałem że sie wiesza) ale postanowiłem założyć nowy wahler do ADR 70zł i jak ręką odjął. Stary otwierał za wczesnie. A dostepność w twoim autku niestety nie jest mi znana,ale jak zaczniesz to i skończysz. powodzenia pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Termostat wymieniony i jak ręką odjął problemy się skończyły. Trzeba było odkręcić ten pręt do poduszki z przodu. Niestety jedna ze śrub była w ciężko dostępnym miejscu. Po termostat jest pod skosem i nie szło dojść do jednej śruby. Nie wiem czy istnieje taki klucz oryginalny żeby ją odkręcić bez demontażu pompy wody ale za pomocą przerobionej nasadki 10mm, kawałka śruby i spawarki zrobiłem sobie klucz którym dałem radę to zrobić. Przez tą śrubę zajęło mi to godziny. Satysfakcja z wykonanej pracy bezcenna.