Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

PRZEPALAJACE SIE LEDY W LAMPACH-FAKT CZY MIT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

moje pytanko jest skierowane do tych wszystkich ktorzy sa posiadaczami lamp wykonanych w technice LED.Nosze sie z zamiarem kupna do mojej slicznoty tylnych lamp made in china czy cos takiego /bo innych producentow do B6 avant nie znalazlem/ i slyszalem ze powinno sie stosowac diody zenera badz stabilizatory napiecia.

Prosze o info od osob ktore mialy jakies doswiadczenie w tym temacie a nie ktore cos tam slyszaly.

Z GORY DZIEKUJE :)

Opublikowano

wszystko zalezy od jakosci diod LED. tania chinszczyzna kupowana hurtem potrafi nie swiecic z natury, to jakies 5% serii. podobnie zdarza im sie przepalac bedac prawidlowo zasilanimy.

podobnie nieprawidlowo zasilane LEDY rowniez po trafia sie przepalac.

problemem przepalajacych sie LEDow w samochodzie nie jest napiecie, lecz prąd. i wlasnie prad trzeba ograniczac.

w przypadku diod ktore sa montowane np w S6 sa stosowane do zasilania, specjalne przetwornice impulsowe.

Opublikowano
  • Autor

O przetwornicach nie slyszalem.

Wiec jaka jest Twoja rada zeby wydluzyc zywotnosc?-stabilizatory i diody z maja sens?

W przypadku przepalenia jest jakis latwy dostep do diod?Wiem ze to zalezy od producenta ale jak to wyglada ogolnie.

Opublikowano

to co pisze to sa doswiadczenia z elektroniki. nie wiem jak jest skontruowana lampa ktora zamierzasz kupic.

ogolnie sprawa wyglada tak, jezeli podlaczysz diode jak zwykla zarowke to sie napewno przepali.

powinien byc w lampie, w szereg z diodiami, wlaczony przynajmniej rezytor. jezeli jest, nie ma sie co przejmowac. jezeli nie ma to bym zamontowal stabilizator scalony 12V, z radiatorem, z rezystorem w szereg. wartosc jego zalezna jest od ilosci diod. i od ich pradu znamionowego. powinna byc jakas kartka z danymi znamionowymi lampy.

oczywiscie dla spokojnosci zawsze mozna zamontowac takowy stabilizator. jest o wiele sprawniejszy niz dioda zenera.

Opublikowano
  • Autor

konczac na ta chwile temat /bo nie mam jeszcze fizycznie tej lampy w reku/ to jest tam ok.26-28 diod,pradu znamionowego nie znam.z tego co wiem to producenci instaluja tam jakis rezystor.

gdybym chcial zamontowac stabilizator napiecia/z tego co pamietam ma 3 nozki/ to jak go podlaczyc w kable zasilajace lampe i jaka wartosc zastosowac.prosilbym o wytlumaczenie jak czlowiekowi ktory nie ma na codzien do czynienia z elektronika ;)

Opublikowano

stabilizatorek najlepiej na 12V - napiecia dodatniego o pradzie 3A. nie bedzie roznicy w jasnosci przy wylaczeniu silnika. jezeli jest rezystor w lampie mozna sobie dodatkowy darowc. srodkowa nozka stabilizatora idzie do masy. a pozostale popros sprzedawce zeby ci narysowal ktora do zasilania z instalacji. pamietaj o malym radiatorku na stabilizator.

Opublikowano
  • Autor

Wielki dzieki,

o takie info mi wlasnie chodzilo.

Pozdrawiam.

p.s.

jesli ktos ma jeszcze jakies sugestie to zapraszam