Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Ubezpieczenie od kradzieży samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam obecnie wykupiony pełny pakiet OC + AC w TU AXA. Ubezpieczenie kończy mi się za miesiąc. Jednak zastanawiam się nad taką opcją: OC + ubezpieczenie od kradzieży samochodu. Czy ktoś z takiego ubezpieczenia korzysta? Warto sie tym zainteresować? proszę o pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

PZU i MTU - minicasco.

Przeszukaj forum, temat poruszany wielokrotnie.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano
  • Autor

poszukałem, poczytałem. możesz mi przybliżyć minusy tego minicasco? jak jest z tym wkładem własnym?

Opublikowano

W pzu jest udział własny potrącany przy szkodzie, w mtu tylko kradzież i szkoda całkowita jest objęta ochroną.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano
  • Autor

czyli w PZU dostanę mniejszą kwotę niż w MTU w przypadku kradzieży, tak ?

Opublikowano

Ale w PZU można znieść wkład własny.

Opublikowano
  • Autor

obecnie mam pełny pakiet w AXA za 1100 zł. a minicasco wychodzi trochę ponad 800 zł. dlaczego tylko taka różnica skoro minicasco jest tylko od kradzieży? a w AXA mam full pakiet za 300 zł więcej...? kto mi wyjaśni ?

Opublikowano

No fajnie masz pełne AC ale zgłaszałeś do tej firmy jakąś szkodę już??? Nie sztuka zaoszczędzić, sztuką jest mieć szkodę i szybko dostać kasę. A nie najlepszą opinią cieszy się AXA. Sam widzisz różnice w mini a tutaj pełnym AC. W PZU minicasco jest nie tylko od kradzieży - pożar, zalanie, grad itp. Pamiętaj OC jest dla poszkodowanego a AC jest dla Ciebie dlatego lepiej zainwestować w dobą firme.

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=213742.0

W tym powyższym linku pisałem też na temat zniesienia wkładu własnego w PZU w MC.

Opublikowano

Ile firm ubezpieczeniowych tyle opinii, ale większość poleca zakup u agenta a wszystkie direc'y to padło. Oczywiście dają dobre ceny, ale jak jest z odzyskaniem pieniędzy nikt nie wie.

Ja mam ubezpieczenie minicasco w PZU i zapłaciłem coś niecałe 500 zł. Razem z OC + NW zapłaciłem chyba 900 zł (50% zniżki, bo 3 lata temu żona miała stłuczkę.) Oczywiście mam zniesiony wkład własny. Drugi najbliższy ale już AC+OC był Allianz Direct i proponowali mi kwotę chyba 2200 zł.

Jest jedna zasada, należy obdzwonić wszystkich bo tak naprawdę to składki zmieniają się co roku, a czasem są to kwoty warte zachodu.

Jedna słuszna uwaga, jeżeli ubezpieczaliście w przeszłości samochody w różnych towarzystwach dobrze jest od nich wyciągnąć zaświadczenie o okresie ubezpieczenia. Na tej podstawie podczas zapytania o składkę trzeba podać ile lat macie ubezpieczenie i ile było zdarzeń, bo niestety nie każde towarzystwo tak samo liczy wielkość składki i można się później przeliczyć. Takie zaświadczenia należy trzymać w domu bo czasem w przypadku stłuczki agent może zażądać potwierdzenia wcześniejszych ubezpieczeń i to nam zdecydowanie skróci czas oczekiwania na kasę.

Oczywiście suma ubezpieczenia to wartość rynkowa samochodu wg. jakichś tam ogólnych zasad. u mnie niestety dobrych parę tysięcy mniejsza niż realna wartość auta (tyle odzyskam w przypadku kradzieży), ale lepsze to niż nic :rolleyes:

Generalnie mini casco PZU obejmuje wszystkie szkody spowodowane przez ludzi i zwierzęta a nie obejmuje szkód powstałych w wyniku kontaktu z innym pojazdem. Tzn. jeśli wandal rozwali ci lusterko to dostaniesz za nie kasę, ale nie na nowe tylko odliczą ci jakie miałeś stare i o odpowiednią kwotę obniżą wypłatę. Ponadto w przypadku kradzieży lub szkody całkowitej (wartość naprawy przekracza 70% wartości auta) wypłacają 100% sumy ubezpieczenia.

Ja natomiast chciałbym się dowiedzieć od kogoś kto niestety musiał skorzystać z wypłaty jak to jest jak już trzeba od nich te pieniądze wyciągnąć. Czy podchodzą rzetelnie, nie ściemniają i czy wypłacają tle ile jest w umowie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

w celach informacyjnych napiszę że minicasco w PZU kosztowało mnie 416 zł (brak wkładu własnego), a OC wziąłem w AXA za 621 zł (z tym że miałem tylko 50 % zniżki)...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja tez mam wykupione minicasco z PZU i to dobra sprawa bo masz ubezpieczone szkody chyba powyzej 500zl nie spowodowane przez wlasciciela , a wiec jezeli np . pod marketem ktos ci przerysuje auta i ucieknie , dzownisz na policje i do PZU i nie musisz sie martwic kto to bly :) tak samo pozostawianie auta pod blokiem .... jeszcze dokupiłem ubezpieczenie na szyby na 2 tys na 80zl .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

trezor4 nie musisz nawet wzywać policji. Ja tak miałem, porysowana maska i dwie listwy boczne dolne. I kasę wypłacili, tyle że za listwy baaaardzo mocno zaniżyli. Na wycenie napisali, że nie znaleźli zamiennika a policzyli coś koło 60 zeta za przednią i 40 za tylną listwę. Wysłałem fakturę po zakupie listew i odpowiedzieli, że nie oddadzą całości, jak chcę to mogę iść do sądu po te 100 zeta :polew: Śmiech na sali. I miałem oczywiście najpierw przygodę, bo wypłacili mi kwotę pomniejszoną o 500 udziału własnego, ale po moich meilach i telefonach wyrównali. Rzekomo nie znali tej opcji z ubezpieczeniem bez udziału własnego, a ja właśnie taką miałem. Ale ogólnie kilka złotych odzyskanych. Zwróciła mi się składka za 2 lata ubezpieczenia u nich.