Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Jakie kupić paski klinowe (wielorowkowe)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepraszam jeśli podobny wątek już był, ale patrzyłem w szukajce a4-klub, na googlach, w ksiazce pojazdu i w "sam naprawiam" i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie...

// jaka jest prawidłowa długość (nazwa) paska klinowego (wielorowkowego) do A4 B5 AJM? //

Sprzedawca w sklepie motoryzacyjnym sprzedał mi pasek Gates 5PK1435 i stwierdził, że taki będzie dobry, gdyż różni producenci różnie podają - jedni mierzą pasek po zewnętrznej inni po wewnętrznej stronie i mogą być nieznaczne różnice. Ja poprosiłem go wcześniej o pasek Contitech 5PK1432, gdyż zerknąłem do silnika i był tam właśnie Conti 5PK1432. Wziąłem tego Gatesa z zastrzeżeniem, że jak mój mechanik będzie miał jakieś ale do tej długości to wracam z nim i oddaję. Na to w sklepie powiedzieli - to zmień mechanika a ja :cool1: No i też chciałbym wiedzieć jak przedstawia się jakość produktów Bosch, Gates, Contitech... podobnie czy są różnice?

Stąd pytanie do ekspertów z a4-klub.pl :good: - ma być 5PK1435 czy 5PK1432 czy obojętnie?

Przy okazji napiszę tylko, że kupiłem także i ten krótszy pasek klinowy (wielorowkowy) do klimatyzacji Gates 4PK855, aczkolwiek widziałem, że np. Bosch pisząc, o pasku do AJM'a podaje wartość 4PK856. Co o tym sądzicie? Pytam, gdyż uzbierałem już większość części i niedługo robię rozrząd. Chcę mieć po nim w aucie wszystko na zicher, żadnych kompromisów, paski rolki, napinacze etc chcę żeby były takie jak powinny być a nie za długie czy za krótkie.

Ps. Słuchajcie tego - kupiłem w salonie VW oryginalny zestaw naprawczy do naprawy rozrządu i z ori pudełka wyciągnąłem pasek rozrządu opatrzony znakami OOOO/VW - firmy DAYCO! Czy to jest realne?

Pozdrawiam miłego popołudnia

Opublikowano

paski wielorowkowe a4 b5 ajm:

z klima 06B260849A 14,12x855mm

bez klimy 038903137T 17,65x1432mm

dasz nr w ic to Ci dobiora

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Hm, przecież do AJM'a wchodzą zawsze dwa paski klinowe. Po drugie z reguły chyba wszystkie AJM'y są z climatronikiem II, więc założone muszą być dwa paski - krótszy i dłuższy. Tak więc kolego wymieniłeś dwa odrębne paski przy czym (moim zdaniem błędnie) rozróżniłeś je na wersję z klimą i bez klimy. Ten pasek 855 właściwie chyba nie podlega dyskusji i 855 to jest prawidłowa długość do AJM.

Ale widzę, że ten dłuższy proponujesz 1432, hmm. Z tym pewnie możesz mieć rację, bo taki właśnie Contitecha wyciągnąłem z auta. No i mechanik założył mi 1435 i mówił, że wszystko będzie cacy. Oby się nie mylił bo zobaczy :evil::decayed: Przy okazji musiałem kupić jakiś napinacz do tego paska bo stary był roz...zepsuty :decayed: i to dziadostwo INY kosztowało mnie 400 zł :disgust: cóż...

Tak czy inaczej dzięki kolego za zaintersowanie i wypowiedź!