Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Znikający prąd, rozładowanie akumulatora, pobór mocy ok 1A na postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie jest prośba o pomoc , może ktoś już czymś takim walczył i pokonał inżynierów z Audi :rolleyes:

Problem z którym się borykam jest następujący :

Jeżdziłem autkiem przez 2 miesiące od zakupu wszystko było w porządku, któregoś dnia autko nie odpaliło akumulator nie udało się odratować (zwarcie na płycie - akumulator był od nowości a więc od 2007 roku). Zakupiłem nowiutką Vartę silver i przez 3 tygodnie wszystko było ok. W ostatnią niedziele autko nie odpaliło, a więc naładowałem akumulator i zacząłem sprawdzać jaki jest pobór po wyłączeniu samochodu i zamknieciu auta i tutaj moim oczom ukazał się wynik z pomiaru który powalił mnie z nóg. Autko zamknięte wyłączone a pobór jest w granicach 1,12 A :wallbash:. No to drogą eliminacji zacząłem szukać po bezpiecznikach i ich wypinaniu który to tak ładnie zjada mi akumulator. Dodam tylko, że od początku zauważyłem ze nie gasł po zamknięciu (wyjęciu kluczyka ze stacyjki) trójkąt od świateł awaryjnych , podświetlenie panelu po stronie drzwi kierowcy oraz podświetlenie wyłącznika świateł.

Dodam, że nie posiadam ani alarmu fabrycznego, dokupionego, posiadam za to zestaw głośnomówiący montowany przez dealera i zgodny z Audi, nawigację BNS 5.0 radio i klimatronik oczywiście, parktronik.

Drogą eliminacji doszedłem do następujących wniosków startując od wartości 1,02 lub 1,12 A :

1.Bezpiecznik 15 - nawigacja, przyrząd uniwersalny 0,5 A :wallbash: - wypięcie tego jednak powodowało, że cały czas był podświetlany panel klimatyzacji - wszystkie przyciski

2.Bezpiecznik 8 - telefon - z tego co pamiętam to było ok 0,07 A

3.Bezpiecznik 13 - moduł kolumny kierownicy chyba 0,1 A

4.Bezpiecznik 17 - wspomaganie parkowania tez chyba ok 0,1 A

5.Bezpiecznik 1 - klimatyzacja 0,1A

Startując z wartość 1,12 i odpinając poszczególne elementy doszedłem do wartości 0,25 A co i tak jest jak wiadomo ogromnym poborem w stanie spoczynku.

No to poszedłem dalej wykluczyłem alternator wypinając go z układu , nic się nie zmieniło, kolejny krok to moduł komfortu.

Po jego wypięciu wartość spadła w stanie spoczynku (oczywiście dalej bezpieczniki wypięte wymienione powyżej do wartość od 0.06 do 0,1 A ale zgasł trójkąt od świateł awaryjncyh inne rzeczy które się świeciły. Myslałem że bezpiecniki niekoniecznie załatwiają sprawę wieć wypiąłem fizycznie nawigację , klimatronik,i zestaw głośnomówiący oraz zegary a bezpieczniki wróciły na swoje miejsce.

Pomiar dał wynik identynczy jak w przypadku wypięcia wymienionych wcześniej bezpieczników a więc z modułem komfortu 0,25 po jego wypięciu od 0.06 do 0,1 A.

Nie ukrywam ,ze trochę ręce mi opadły i nie wiem co w końcu może być przyczyną całego zamieszania i czy w przypadku błędnie działającego jednego urządzenia może to mieć wpływ na błędne działanie

innych urządzen i brak przechodzenia systemu w tryb uśpienia. Największy pobór jest w przypadku podpięcia z załączonymi bezpiecznikami liczników lub wypięcia bezpiecznika 15 to jest ok 0,5 A.

Niestety nie jestem elektronikiem i nie mam już pojęcia czy takie powiązanie na szynie CAN powodujące brak uśpienia się szyny są możliwe w przypadku błędnie działającego jednego z urządzeń.

Zwróciłem także uwagę na stacyjkę ale wydaje się że ona działa prawidłowo tzn. wyłączenie zapłonu wyłącza radio i nawigację co zakładam, że jest prawidłowe.

Pytanie tylko czy nie jest problem z jakimś stykiem któy tak naprawdę nie pozwala przejść w tryb uśpienia i cały czas generuje pobór prądu.

Niestety lampka trójkąta + panel drzw kierowy i podświetlenie nie gaśnie (gaśnie tylko w przypadku wypięcia modułu kofortu).

Czy jest możliwa jakaś zależność pomiędzy stacyjką a wyłączaniem w/w podświetlenia ??

Jak to naprawdę powinno działać i co wyłącza trójkąt itp... zamkniecie drzwi , czy wyciągnięcie kluczyka.....??

Po jakim czasie tak naprawdę system powinien przejść w tryb uśpienia , po ilu minutach ??

Zauważyłem jeszcze przypadkowo jedną rzecz, dzisiaj wchodząc do garażu trójkąt nie świecił się ale tylko chwilo , w momencie jak zbliżyłem się do auta t już się świecił, więc zakładam, że może czasami

system wchodzi w tryb uśpienia , ale raczej rzadziej niż częściej....

Niestety moje wszelkie pomysły się już skończyły i na razie w ramach tego, żeby nowy akumulator nie padł odpinam akumulator na noc co jest wg mnie jak na tą klasę aut obciachem 100%.

Wcześiej pomykałem seatem leonem 1.9 tDI i nie było żadnych problemów z niczym.

Może ktoś pomoże da jeszcze jakąś wskazówkę, czy podejrzanym jest moduł komfortu, liczniki czy może stacyjka ??

Proszę o ewentualne pomysły , wskazówki a może ktoś już miał takie doświadczenia i z czyms takim walczył ???

Jakiś warsztat , który się zna na takich "udogodnieniach" marki Audi i jest sobie w stanie z tym poradzić w okolicach Bielska ??

Może podmiana modułu komfortu na próbę dałaby jakieś informacje dodatkowe i ktoś z forumowiczów udostępniłby takie cudo żeby to zweryfikować ?

NIe ukrywam, że na dzień dzsiejszy brak jakichkolwiek pomysłów dodatkowych.... :thumbdown:

Dziękuje z góry za wszelkie sugestie, wskazówki i pomoc

Mateusz

Opublikowano

Witam, jeżeli wypiąłeś bezpieczniki oraz moduł komfortu to prąd 0,06-0,1A jest w dalszym ciągu troszkę za duży, sprawdzałeś może jaki jest pobór jeżeli wszystko jest podłączone, ale wszystkie bezpieczniki są wypięte teoretycznie powinno spaść do 0.

Opublikowano
  • Autor

Witam,

No tego akurat nie sprawdzałem ale dzisiaj spróbuję. Rozumie, że wtedy gdzieś na jakimś przewodzie będzie przebicie, zwarcie albo coś w tym stylu ?

Opublikowano

Na to by wskazywało ewentualnie jakiś odbiornik który ma bezpiecznik w innym miejscu, nie wiem jak w b7 ale w b5 są jeszcze bezpieczniki pod kolumną kierownicy

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź, spróbujemy :naughty: i dam oczywiście znać dla potomnych jak już się uda to namierzyć....[br]Dopisany: 18 Sierpień 2011, 15:44_________________________________________________Witam,

Problem został namierzony przez wyeliminowanie przekaźników, modułu komfortu, wypięcie bezpieczników - pobór prądu wciąż był. Podejrzenie padło już na ostatni element układanki wiązkę kabli w drzwiach od strony kierowcy - wypięcie jej w słupku spowodowało , że pobór prądu był minimalny i nie wyłączający się trójkąt oraz podświetlenie zgasło. Dalsze dokładniejsze przyglądnięcie się kablom ujawniło, że dwa z nich są przełamane..... Dzisiaj będzie ciąg dalszy zabawy wymiana kabli i mam nadzieje ,że to pomoże a jak nie to wiadomo już, że chodzi o jakiś element w drzwiach.

Wielkie podziękowania dla chłopaków z forum Audi 80 za naprowadzenie mnie na rozwiązanie problemu.

Dziękuje Chmiel25 oraz Skuciok - praktyka jest ważniejsza niż tysiąc przeczytanych książek. :> :good:

Link do postu z forum Audi 80 :

http://www.audi80.pl/a4-b7-rozladowuje-aku-duzy-pobor-pradu-na-postoju-vt58454.htm

Generalnie najważniejsza wskazówka to wytrwałość

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim którzy pomogli :)

Mateusz

[br]Dopisany: 19 Sierpień 2011, 08:55_________________________________________________Witam,

Uzupełnienie wiadomości , przyczyną 100% był mikrostyk w zamku centralnym od strony kierowcy. Przełamane kable o których wspomniałem były ok, tzn. nie powodowały zwarcia....

Zakup zamka centralnego i wymiana rozwiązały ostatecznie problem.

Pozdrawiam

Mateusz

P.S Generalnie mam nadzieje, że to pomoże innym w przyszłości,,,, :)