Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Kalibracja komputera pokładowego - błędne wskazania średniego spalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam pytanie czy jest jakiś sposób i czy jest możliwe kalibracja komputera pokładowego. Chodzi mi o spalanie wg. mnie nie jest rzeczywiste a powiedziałbym że bardzo optymistyczne. Moje średnie spalanie to około 6,5-7l a komputer przeważnie pokazuje około 3,9l/100km. Czy wam też pokazuje takie dziwne wskazania jeśli nie to może ktoś wie jak to naprawić. Pozdrawiam

Opublikowano

no tak to jest z "usrednianiem i statystykami".ja przewaznie patrze na chwilowe spalanie..to tak jak ze srednia predkoscia..czesto w trasie zasuwam po kilkadziesiat kilometow ponad 130km/h..a srednia predkosc mam 70km/h (bo czasem zatrzymam sie na chwile np. na stacji benzynowej).

moze chodzi o to, ze jak zdejmujesz noge z gazu to komputer pokazuje chwilowe spalanie 0 l/100km a przeciez silnik pracuje..to takie moje skromne zdanie ale nie uwazam sie za eksperta :-)

Opublikowano

moze chodzi o to, ze jak zdejmujesz noge z gazu to komputer pokazuje chwilowe spalanie 0 l/100km a przeciez silnik pracuje..to takie moje skromne zdanie ale nie uwazam sie za eksperta :-)

Nastepny sie znalazl. Poszukaj bylo o tym.

Co do samego problemu tez cos mi swita, ze ktos pisal jak to sie robi VAG-iem.

Poszukaj.

Opublikowano

W B6 wygląda to tak:

1. podłączyć VAG'a

2. wybrać 17 (licznik - instruments)

3. wybrać 10 (adaptacja)

4. zmienić wartość według :

Consumption Correction

,Standard: 100 %

,Range: 85...115 %

Domyślnie macie wartość 100 i można ją zmieniać co 5 - 85,90,95,100,105, 110,115 (każda zmiana o 5 to zmiana na wskazaniu o mniej więcej 04-05L)

Nowa wartość do wpisania = stara wartość * wyliczone spalanie (średnie) / przez spalanie pokazywane na FIS'ie.

Odczytujesz VAG'iem w liczniku, adaptacja kanał 3 np. 100.

np. spala Ci 7L/100km, FIS pokazuje 6.5L/100km to:

x= 100*7/6.5

x=107.6 to wpisujesz w kanał 3 wartość 105 lub 110 i testujesz ponownie (wskazania zmieniają się od razu po adaptacji i zrobieniu SAVE).

To wszystko.

Opublikowano
  • Autor

ale czy dotyczy to też b5. A jeśli nie to jak to zrobić w B5

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystko fajnie pieknie tylko u mnie ta różnica jest zmienna zazwyczaj pokazuje śr ok .8.8 a mi z obliczeń przez tankowanie do pełna wychodzi raz 8.3 raz nawet 7.8 (miła niespodzianka :decayed:) ..... z czego komputer wylicza spalanie ... już nie mówie o średnim tylko nawet chwilowym ..... może poprostu niema sensu sie tom przejmować ..... tylko jest jeszcze jedno sygnalizacja małej ilości paliwa ..... jest od faktycznego stanu w zbiorniku (wskazówka ilości paliwa) czy z tego co wyliczył komp ??? .. no bo rezerwa zapala mi sie dużo za wcześnie w baku zostaje jakieś 15-18 litrów a tu już pika i pika

• 1 rok później...
Opublikowano

Podłączam się do tematu. Ale mi natomiast spalanie pokazuje powyżej 51 l/100km. Wiem że mam źle (nie) ustawioną wartośc w vagu, ale nie wiem w który mmiejscu mam to poprawic.

[17 Instrument]

Adaptacja - 10

Kanał 19

Taka kombinacja nie działa, bo u mnie nie ma nic w kanale 19. W który kanał mam wejśc żeby zadziałało mi to?

Opublikowano

Te 51L / 100km to twoje CHWILOWE spalanie...przestaw na średnie i będzie ok :wink4:

Opublikowano

Ale i tak to chwilowe jest za duże :confused4:

Pamiętam że był kiedyś wątek o kalibracji spalania w vagu, ale nie moge za nic tego znaleśc :kwasny:

Mam licznik z fisem ale nie mam manetki więc tak czy inaczej nie przestawie sobie na nic innego :decayed:

Opublikowano

Na którym biegu masz takie spalanie ?

Tak pozatym fajna rzeźba z tą manetką :kox:

Opublikowano

Spalanie takie mam na każdym biegu, bo mi fis źle pokazuje

Opublikowano

Dzięki wielkie Colo, oto mi właśnie chodziło :>

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

W B6 wygląda to tak:

1. podłączyć VAG'a

2. wybrać 17 (licznik - instruments)

3. wybrać 10 (adaptacja)

4. zmienić wartość według :

Consumption Correction

,Standard: 100 %

,Range: 85...115 %

Domyślnie macie wartość 100 i można ją zmieniać co 5 - 85,90,95,100,105, 110,115 (każda zmiana o 5 to zmiana na wskazaniu o mniej więcej 04-05L)

Nowa wartość do wpisania = stara wartość * wyliczone spalanie (średnie) / przez spalanie pokazywane na FIS'ie.

Odczytujesz VAG'iem w liczniku, adaptacja kanał 3 np. 100.

np. spala Ci 7L/100km, FIS pokazuje 6.5L/100km to:

x= 100*7/6.5

x=107.6 to wpisujesz w kanał 3 wartość 105 lub 110 i testujesz ponownie (wskazania zmieniają się od razu po adaptacji i zrobieniu SAVE).

To wszystko.

Panowie to sie tyczy też b5 ? Bo nie ma żadnego potwierdzenia a nawet jest info w/g kolegi MaKa ta kombinacja nie działa...

Mam pełnego FISa z manetką,

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ja mam właśnie taki sam problem jak kolega na początku postu i niewiem jaką wartość i w jakim kanale ustawić bo ta rozpiska która jest podana to jest dla B6 a ja mam B5 AFN czyli 110 koników. Prosiłbym o pomoc w tej sprawie bo jest to dlamnie denerwujące kiedy średnie spalanie pokazuje mi 3,2 L/100Km

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ktoś wie jak poradzić sobie z tym zaniżonym średnim spalaniem?? Po chipie pokazuje mi o 2 litry za mało :confused4: