Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wspomaganie skrzypi (po wymianie paska i napinacza)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Z racji ze napinacz paska wyzionął ducha postanowiłem go wymienić razem z paskiem

No i po całej operacji wymiany przy kręceniu kierownicą słyszę piszczenie paska, ale nie przez cały czas tylko powiedzmy chwile przed końcem skrętu słyszę mocny pisk kręcę w druga i znów słyszę

patrzyłem na pasek i zauważyłem ze mocno się trzęsie między alternatorem a pompą.Sprawdzałem naciąg na wyłączonym silniku i jest dobry

Wcześniej tego nie było gdyż stary napinacz był na sztywno zatarł się na sprężynie.

Nie byłem pewien jaki płyn nam w układzie więc dziś go wymieniłem na Febi zielony mineralny, przepłukałem układ i zalałem świeży z nadzieją na poprawę, lecz i to nie pomogło. Wygląda to tak jakby w momencie większego obciążenia pompa przyhamowywała i wtedy piszczy

No i pytanie czy to już pompa siada, czy maglownica?

Opublikowano

wg. mnie to nie pasek piszczy a pompa wspomagania :hi: a dlatego w skrajnych położeniach kierownicy najbardziej ponieważ wtedy jest najwyższe ciśnienie w układzie wspomagania .

Opublikowano

sprawdz kształt klinów paska czy masz takie same jak w starym pasku...to też może być przyczyną skrzypienia po wymianie paska...szczególnie jak przedtem tego nie miałeś...

Opublikowano
  • Autor

wg. mnie to nie pasek piszczy a pompa wspomagania :hi: a dlatego w skrajnych położeniach kierownicy najbardziej ponieważ wtedy jest najwyższe ciśnienie w układzie wspomagania .

to że w skrajnych położeniach piszczy to mi nie przeszkadza, a to że gdy kręcę kierownicą to chwile przed położeniem skrajnym jest pisk i jak kręcę w druga to co jakiś czas zapiszczy, dziś zrzuciłem pasek, napinacz trzyma mocno, kolo pompy kreci się w miarę lekko (nie jest luźne) kolo wiatraka kreci się dość lekko, a te drugie koło pasowe zaraz pod kołem wiatraka dość ciężko w porównaniu do pompy czy koła wiatraka, nie wiem jak powinno być normalnie, ale wydaje mi się ze mniej więcej tak samo jak koło wiatraka, aha i alternator też lekko idzie (jak zakręcę to zrobi parę obrotów)

Wspomaganie działa tak ze dwoma palcami obrócę kierownica od końca do końca bez problemu

I zauważyłem jakby przetarcia na górnej części paska (tej bez rowków)

jutro zrobię foto i film nakręcę żebyście wiedzieli o co chodzi.

sprawdz kształt klinów paska czy masz takie same jak w starym pasku...to też może być przyczyną skrzypienia po wymianie paska...szczególnie jak przedtem tego nie miałeś...

Tylko że przedtem miałem zatarty napinacz i pasek był na sztywno, a teraz jak się kiera kręci to widać jak pasek (między kołem wiatraka a kołem pompy) wpada w wibracje i napinacz pracuje

Z rana sprawdzę stary pasek, i zobaczymy

aha, jak dodam troszkę gazu, tak mniej więcej na 1200obr to jest niby ok, i odpowietrzone raczej jest dobrze bo w zbiorniczku wyrównawczym nie robi się piana

Opublikowano

W starym miałem kliny tego kształtu \_/\_/\_/\_/\_/ a nowy pasek co kupiłem to miał \/\/\/\/\/ i po kilkunastu km zaczoł popiskiwać pod większym obciążeniem(np.kręcenie kierą)...zanim do tego doszłem to pompe,sprzęgło alter.i połowe rolek chciałem wymienić...kupiłem nowy pasek o klinach co trzeba i problem natychmiast zniknoł :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Tylko że u mnie wygląda na to że ściera tą płaską stronę, pasek ma niecały tydzień a już prawie napisów nie widać :shocked:
I sprawdziłem stary pasek i prawie się nie różnią troszkę grubością ale to chyba z racji przebiegu starego
Opublikowano

U moich rodziców tak piszczało jak na wideo kiedy magiel już lał z kazdej strony płynem i wtedy pompa tak piszczała..

Wymiana mala, nowy płyn nawet bez płukania układu i cisza nastała.

Opublikowano
  • Autor

magiel suchy, płyn nowy febi ;(

kurde chyba kupie pompę i wymienię zobaczymy czy to ona

Opublikowano

Ten układ to wróżenie z fusów, czasami błachie rzeczy jak wymiana zbiorniczka od wspomy ratuja przed poważnymi kosztami.

Może masz układ zapowietrzony. Jesteś z Poznania więc napewno macie tam magików co zajmują sie regeneracją. Spróbuj.

Opublikowano

... ja kiedyś miałem problem jak wymienili mi pasek na Gates, on do strony bez klinów jest gładki i świecący..po wymianie na conti wszystko ustało...

Opublikowano
  • Autor

ten jest boscha i od "gładkiej" strony są "bąbelki" których już prawie nie ma bo się ścierają

Opublikowano

Sprawdz zbiorniczek, w środku jest sitko. Lubi się zapychać :cool1: Przepłucz benzyną.

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

Panowie odświeżę temat, może komuś się kiedyś przyda ;) winą tych pisków było sprzęgieł-ko alternatora