Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Prośba o analizę logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że benzyniaki nie są zbyt popularnymi autami do logowania :decayed: pobuszowałem trochę po forum i znalazłem sugestię żeby mój silnik logować dla takich grup:

Grupy: 001,002,005 - http://vaglog.rtnet.pl/bombellek90_57412.html

Grupy: 007,008,010 - http://vaglog.rtnet.pl/bombellek90_57413.html

Przyczyną niepokoju i zabawy z logami jest falowanie obrotów (gr. 5). Czym to może być spowodowane? Sonda czy przepływka? Które grupy logować dla przepływki?

Jeden błąd w vagu - p0116, czujnik G62. Nie mam pojęcia czym spowodowany, bo wymieniłem go i dalej to samo :/

Opublikowano

Przepływke masz w logu 002 na czwatrej pozycji powinno być na postoju między 2,0 a 4,5 a u ciebie jest ok 3 wiec powinna być ok przepływka.[br]Dopisany: 17 Wrzesień 2011, 12:51_________________________________________________Sonda lambda log 001 poz 3 wartość od -10% do 10% u ciebie 1,3 wiec też sonda powinna być ok.

Wahania są tylko na logu 005 na reszcie obroty stoją idealnie.

Opublikowano
  • Autor

Więc skąd wahania? Tak jak powiedziales, w grupie 5 je widać i na liczniku niestety też, a także w pracy silnika jeśli się lepiej przysłuchać.

Opublikowano

G62 dałeś oryginał czy zamiennik?

Opublikowano
  • Autor

Czarny. zamiennik.[br]Dopisany: 17 Wrzesień 2011, 15:27_________________________________________________Nikt nie zna powodu takiego zachowania?

Opublikowano

P0116Obwód temperatury chłodziwa silnika - problem zakresu / działania

Ten czujnik zawsze oryginał bo zamiennik nie musi ale może generować taki błąd.

Ten czujnik to dwa w jednym i jeden jest szczególnie istotny bo podaje info o temp dla ECU dla prawidłowego rozruchu silnika.

Co do falowania to: 1.czyszczenie przepustnicy ,2. reset ECU , 3.adaptacja przepustnicy, 4.jazda na samej PB min.100..200km.

Do tego bardzo dokładne sprawdzenie wszystkich nieszczelności dolotu.

Jak brak efektu to po tym wszystkim jeszcze regulacja LPG.

Poza tym o falowaniu było już dużo więc :szukaj::hi:

Opublikowano
  • Autor

Kolego, ten błąd pokazywał się jeszcze zanim założyłem gaz i zanim zmieniłem czujnik (zmieniłem, bo myslałem że to coś pomoże - jak widać nie)

Ale wczoraj zauważyłem ciekawą rzecz - zaczyna się już robić zimno, jechałem trasę ok 20 km - przy 7 stopniach na zewnątrz, temperatura silnika na blacie spadła do 67 stopni w czasie jazdy (!). to raczej nie jest normalny objaw... :wallbash:

Czujnik G2 (odpowiadający za sygnał na zegary) i G62 (do ECU) to ten sam czujnik, prawda?

A o falowaniu przeczytałem już chyba wszystkie wątki które mogły dotyczyć mojego auta;)

Opublikowano

Zmieniłeś na czujnik który nie wiadomo czy dobrze działa bo nie oryginalny .

Tylko ori ma prawidłową charakterystykę i tylko ori ma złocone styki podające sygnał temp na ECU .

Taki spadek temp nagle to mi się nie zdarzył ale przypuszczam, że termostat padnięty.

1.Wymień czujnik na oryginał (sprawdź styki we wtyczce czy nie zaśniedziałe lub rozchylone i nawet do pinów

dobrego czujnika będą źle stykać)

2.Wymień termostat i płyn ( dodatkowo płukanie układu chłodzenia woda destylowaną)

Termostat i płyn tylko z ASO.

Jeszcze też takie dziwne objawy z temp może powodować:

1.zapowietrzenie układu z powodu np wycieku(G62 jest w takim miejscu, że jak jest zapowietrzony układ to on to powietrze dostanie jako pierwszy - nie jest wtedy zanurzony w płynie i nie ma co mierzyć.)

Nie ubywa gdzieś trochę płynu ?

2.G62 to dwa czujniki temp w jednej obudowie( jeden, ale tylko w ori, ma złocone piny i podaje sygnał na ECU)

Opublikowano

W poprzednim aucie miałem podobny problem z falującymi obrotami, pomogła wymiana świec i kabli.

Opublikowano
  • Autor

Kable i świece wymienione miesiąc temu.

Co do ubytku płynu - przy czyszczeniu przepustnicy konieczne było odkręcenie paru wężyków z których mogło trochę wycieknąć - jednak teraz poziom płynu jest stale w normie.