Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Pali się kontrolka ABS, ESP i akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam następujący problem.

Jechałem dzisiaj ul. Grójecką w Warszawie. Ruszyłem ze świateł i w momencie gdy skrzynia zmieniała mi bieg (mam automat) wjechałem w jakąś dziurę :confused4:.

Zapaliła mi się kontrolka akumulatora, ABS-u i ESP oraz wykrzyknik. Wydaje mi się, że koło samochodu mogło w wyniku tej dziury lekko stracić kontakt z podłożem. Po zatrzymaniu się miałem taki objaw, że wrzucając bieg czuć jest mocne szarpnięcie i samochód rusza ale dużo wolniej niż normalnie. W momencie dodawania gazu zapala się ABS i ESP i wykrzyknik, jak hamuje to gasną te kontrolki. Samochód jedzie ale nie przerzuca biegu (coś jakby tryb awaryjny????).

Gdy zgasiłem silnik zdjąłem klemę z akumulatora i po założeniu jej odpaliłem. Biegi wchodziły normalnie i po puszczeniu hamulca ruszał normalnie jak dawniej, ale po chwili zaczyna się znowu palić kontrolka akumulatora ABS i ESP. :mysli:

Proszę pomóżcie!! Co może by tego przyczyną i co mam zrobić??

Pozdrawiam.

Opublikowano

Podłącz vag-a, zrób autoscan i będziesz wiedziałgdzie leży problem, jak nie działa ABS to niebędzie działać też ESP, ciekawy jest tylko ten akumulator do tego. Może jakieś zwarcie?!

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj chciałem odpalić samochód i okazało się że "nie ma akumulatora". Centralny nie działa i po przekręceniu kluczyka nie palą się kontrolki.

Czy akumulator mógł tak nagle nawalić?? i czy to mogło być przyczyną powyższej awarii??

Opublikowano
  • Autor

chodzi o pasek klinowy?? jak podniosę maskę to są widoczne jakieś paski ale wyglądają na całe :mysli:

chyba że może się jakoś poluzował :?:

Ale czy w takiej sytuacji jest możliwe że skrzynia biegów wchodzi w tryb awaryjny??

Opublikowano

chodzi o pasek klinowy?? jak podniosę maskę to są widoczne jakieś paski ale wyglądają na całe :mysli:

Tak chodzi o pasek klinowy napedza on alternator i wiskoze , a moze jak wpadles w dziure to zrobilo zwarcie i rozladowal sie akumulator. Sprawdz pasek i ladowanie ile wynosi. Rownie dobrze mogl pasc alternator.

Opublikowano
  • Autor

Zauważyłem jeszcze że gdy stałem przy zapalonym świetle w kabinie to przy dodaniu gazu światło się rozjaśniało a po puszczeniu gazu ściemniało się. Czy to też może świadczyć o padniętym alternatorze??

Opublikowano
  • Autor

Naładowałem dzisiaj akumulator jutro sprawdzę miernikiem co z tym ładowaniem i jadę na komputer sprawdzić co się dzieje.

Mam tylko nadzieję, że wszystko będzie dobrze ze skrzynią biegów ;( i że przyczyna leży gdzie indziej.

Odnośnie ładowania to jakie powinno być??

Opublikowano
  • Autor

OK dzięki.

A jeśli padnięty jest regulator napięcia to będzie większe czy mniejsze??

Opublikowano
  • Autor

czyli rozumiem że przy padniętym regulatorze napięcie będzie większe??

ale czy jest to możliwe że w takiej sytuacji występują takie objawy o których pisałem na samym początku (pali się kontrolka abs, esp, akumulatora i skrzynia w trybie awaryjnym) ?? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

OK dzięki.

Jutro mam zamiar wszystko sprawdzić.

Jak już będzie jakaś diagnoza to napiszę.

Pozdrawiam

[br]Dopisany: 02 Marzec 2008, 23:52 _________________________________________________okazuje się że jest brak ładowania i alternator do wymiany.

Jutro odbieram samochód z warsztatu i zobaczymy jak będzie. Mam nadzieję że :th:

Opublikowano
  • Autor

po wymianie alternatora wszystko wróciło do normy. :decayed:

co do tych kontrolek, które się przyciemniały i rozjaśniały to wydaje mi się, że alternator jeszcze ładował ale coś było z regulatorem napięcia (po dodaniu gazu ładowanie rosło do ponad 18V). Następnego dnia alternator padł zupełnie i wcale nie było ładowania.