Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] problem ze znikającym płynem chłodniczym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem w piątek zmieniałem płyn chłodniczy na zimowy i po przejechaniu 5 km zobaczyłem że mało jest płynu więc dolałem bo pomyślałem że układ się jeszcze od końca nie odpowietrzył dolałem i przejechałem trochę i wywaliło mi płyn ze zbiorniczka około 1 litra korkiem temperatura wzrosła do 97 stopni ale jak się przejechałem to opadła i było wszystko dobrze :) do czasu :kwasny: :kwasny: na drugi dzień z rana zobaczyłem że jest płynu na minimum więc trochę dolałem to było o godzinie 7 rano jak wracałem z pracy o 17 to zobaczyłem że nie ma wcale płynu w zbiorniczku :confused4: a nie miałem jak dolać więc powoli dojechałem do domu ale temperatura była dobrze 90 stopni jak dojechałem do domu otworzyłem maske i zobaczyłem że płynu jest wyżej niż minimum i tu jest moje pytanie ...

Co może być przyczyną takiego zachowania że jak trochę przejadę to płynu jest tak jak było wcześniej czyli ponad minimum ????????

I jak znowu trochę postoi to płyn ze zbiorniczka znika a jak trochę pochodzi to jest ok

Proszę o szybką pomoc bo samochód jest mi bardzo potrzebny dodam że to jest silnik 1.6 1996 rok

Opublikowano

O kolego właśnie jestem na naprawie tej samej usterki co u ciebie i szczerze chyba nie chcesz usłyszeć tego co mam ci do powiedzenia ale muszę bo im szybciej to wymienisz tym mniejsze koszty poniesiesz ja niestety jeździłem do ostatnich chwil i się mi to teraz nie opłaca bo mam gruntowny remont silnika powiem tak na jakieś 99.9 % jestem pewien że to niestety uszczelka pod głowicą ale zacznij sprawdzać podstawowe elementy wymień korek być może jest zepsuty i zrób pewien myk który powiedział mi mój mechanik załóż wężyk do tego dzyndzla którym płyn zostaje w nadmiarze osuwany z układu jest on zaraz pod korkiem od spodu i jak już podepniesz jakiś mały wężyk to umieść 2 koniec wężyka w jakiejś małej butelce i przypnij wszystko drucikiem żeby podczas jazdy nie wypadło oraz napełnij układ do normalnego poziomu jeśli będziesz miał wyciek z tego wylotu w granicach litra to na pewno jest uszczelka pod głowicą polecam dolać wodę destylowaną bo tańsza niż płyn a jak ma wywalić to będziesz miał mniejsze koszta pozdrawiam :wink4:

Opublikowano

Nie musi stracic mocy. Też obstawiam uszczelkę pod głowicą. Zobacz jeszcze czy w zbiorniczku wyrównawczym nie masz tłustych śladów oleju albo powąchaj czy nie czuc tam spalin.

Opublikowano

a jak auto trochę bardziej pogonisz to się grzeje sprawdź sobie temperaturę na climatroniku jak masz kanał 49 ja tak miałem ze na zegarze było 90stopni a na climatroniku 110 i uszczelkę miałem do wymiany

Opublikowano
  • Autor

dodam jeszcze że czasami ogrzewanie wcale nie grzeje czasami takie ma momenty raz nie grzeje z 1 min a raz 5 min a później wraca do normy a może jest coś zapowietrzone czy co :confused4: co o tym myślicie ??

Opublikowano

to napewno uszczelka pod głowica tez miałem problemy z ogrzewaniem temperatura płynu 90stopni i leciało zimne powietrze

Opublikowano

ok 500zł już z robotą