Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] Trysnął olej silnikowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś miałem zamiar wymienić wszelkie filtry oraz olej silnikowy. Odkręciłem filtr oleju, spuściłem olej - odczekałem zakręciłem nowy filtr (Bosch) zalałem olej (Shell 10W40 HX7). Po rozruchu silnika usłyszałem wyciek jakiegoś płynu (dobrze że nie założyłem pokrywy pod silnikiem - dobrze było słychać jak kapie dzięki temu), wysiadłem z auta i zauważyłem że to olej tryska. Wyłączyłem silnik - oględziny za dużo nie dały, razem ze znajomym mechanikiem założyliśmy poprzedni stary filtr, dolałem oleju iii - ponownie to samo. Wynika , że założony nowy filtr raczej jest dobry, ale skąd ten wyciek - tryska z okolic filtra i to pod sporym ciśnieniem. Czy może być uszkodzona tzw. podstawa filtra, jakieś uszczelnienie???? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie - jutro zamierzam rozbierać kolektor itp żeby od góry dostać się do miejsca filtra. :wallbash

Opublikowano

Dla pewności zapytam - smarowaliście uszczelkę filtra przed jego założeniem? Jak tryska z okolic filtra to raczej tylko właśnie spod samego filtra, chyba że przy wymianie coś uszkodziliście..

Opublikowano
  • Autor

Uszczelkę przy filtrze zawsze smaruję (tym olejem który spuszczam) - jedyną siłę jaką należy użyć to jest odkręcenie filtra - kluczem. Dokręcenie nowego filtra - mocno ale rękoma. Co to za matrix nawet mechanik nie ma pojęcia, dlatego będziemy rozbierać "górę" żeby można było się przyjrzeć okolicom mocowania filtra

Opublikowano

ciekawa sprawa

A nic nie wpadło

Opublikowano

jak odkręcałeś popuściłeś pewnie tą rurkę na która się filtr nakręca,i "rozpołowiła" się podstawa filtra,kiedyś słyszałem o takim przypadku,zobacz czy nie jest luźna :wink4:

Opublikowano
  • Autor

jak odkręcałeś popuściłeś pewnie tą rurkę na która się filtr nakręca,i "rozpołowiła" się podstawa filtra,kiedyś słyszałem o takim przypadku,zobacz czy nie jest luźna :wink4:

To znaczy, że rurka mogła się poluzować??? Czyli jest ona wkręcana ??? Jeśli tak to wystarczy ją dokręcić - tylko jak.

Rozmyślam i dochodzę do wniosku że pompa podaje ciśnienie, które "ucieka" - a uciec może chyba tylko przez filtr - jego uszczelnienie. Nasuwa mi się, że albo filtr nie przylaega do podstawy, albo sama podstawa się rozszczelniła (o ile jest taka możliwość - tzn jest pomiędzy nią a blokiem silnika uszczelnienie które niewiadomo dlaczego popuściło).

Noc długa - może jakieś rozwiązanie się znajdzie - ale zanim wezmę się do rozbiórki góry auta sprawdzę jeszcze tą "rurkę" czy oby nie ma luzu

Opublikowano

jeżeli masz taką podstawę o jakiej myślę to zobacz tą rurkę spróbuj palcami dokręcić

Opublikowano

A uszczelka ze starego filtra nie została na pdstawie?

Opublikowano
  • Autor

uszczelka.jpg

Znalazłem podobną sytuację na forum passata - zdjęcie

Czyżby to uszczelka podstawy filtra?

Byłbym wdzięczny za podobny schemat z Etki do mojego silnika

Opublikowano

Wytrzyj wszystko dokładnie, oświetl, jeden niech patrzy z góry, drugi z dołu, trzecia osoba (jak możesz tyle zorganizować :D) niech opali i zobaczycie dokładnie gdzie tryśnie i jesteście w domu. Bardzo prawdopodobne że mogło stać się coś z tą uszczelką, szczególnie jak filtr mocno był dokręcony i trzeba było się z nim siłować.

Opublikowano

zobacz jeszcze czujnik ciśnienia oleju, jest obok filtra

Opublikowano
  • Autor

Auto naprawione

To co znalazłem (rys) na forum passata okazało się dobrym strzałem - element między 16 a 17 rys uszczelka do wymiany

Otóż - najprawdopodobniej przy odkręcaniu filtra poluzowała się jego podstwa i tu olej miał swoje ujście.

Uszczelka która się tam znajduje była już oczywiście stara, sprasowana, sztywna, spękana i poluzowanie chłodnicy oleju spowodowało że należało ją wymienić.

Należało odkręcić i zdjąć chłodniczkę oleju (rys 16) i wymienić uszczelkę. Do realizacji tego zadania - należało z owej chłodniczki zdjąć węże płynu chłodzącego - straciłem około 100 - 150 ml płynu, ponieważ cały płyn z chodnicy zbierałem w pojemnik pod samochodem.

Czas pracy - około 5 godzin (łącznie z przeczyszczenie przepływomierza, wymianą filtra powietrza i kabinowego)

Straty - olej który został wyrzucony - około 2 litry (na szczęście nie więcej)

Przyczyna usterki - najprawdopodobniej podczas odkręcania filtra poluzowała się nieznacznie jego podstawa (nakrętka na rys między 18 a 16) - filtr był xxx dość zassany i nie był najsłabszym elementem w ogniwie, ale odpuścił i dał się odkręcić co było zmydleniem oczu.

Dobra lekcja dla mnie i mechanika -na przyszłość przed wkręceniem nowego filtra sprawdzić sztywność podstawy filtra.

Dziękuję wszystkim za próbę pomocy z tym "nietypowym" a może "typowym" problemem - mam nadzieje że ten post komuś kiedyś może pomóc

Narka :hi: