Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wyjęcie przetwornicy ksenonów, zapłonnik czy przetwornica?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie,

no i padła przetwornica najprawdopodobiej, bo w drugiej lampie ten sam palnik świeci. Nie wiem, czy to wina założonego wczoraj Chińskiego palnika, czy jej wiek po prostu. Trzeba ją wyjąć i sprawdzić co się tam dzieje (bezpiecznik już sprawdziłem, a lampy nie mają chyba osobnych przekaźników?).

No więc czy da się wyjąć przetwornicę (z lewej lampy) bez jej ściągania? A jeśli nie, to jak najszybciej, bezboleśnie lampę zdjąć?

Dziękuję z góry i pozdrawiam

Grzesiek[br]Dopisany: 14 Listopad 2011, 20:10_________________________________________________I jeszcze takie pytanie - jak sprawdzić, czy padła sama przetwornica, czy też zapłonnik?

Pozdrawiam

G.

Opublikowano

A może żarnik siadł? :mysli: Przełóż go do drugiej działającej lampy i zobacz. Jak demontuje się lampę to masz w dziale warsztat, :szukaj: Jak masz wszystkie trzymania od lampy, to odkręcasz 2 śruby z góry, potem patrząc od góry jest jeszcze jedna w tyłu z na dole i lampę wysuwasz w lewo/prawo w zależności która lampa. Przetwornice idzie wyciągnąć tylko wtedy, gdy lampa jest na wierzchu :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Palnik dobry na 1000%, sprawdzane na dwóch i oba świecą w drugiej lampie, a w tej nie. Bezpieczniki 20 i 21 też są OK.

Z wyjęciem lamp sobie poradzę, nie wiem tylko za bardzo jak sprawdzic co padło, czy przetwornica, czy zapłonnik, a w tym typie zdaje się, że zapłonnika nie da się odpiąć :confused4:

Pozdrawiam

G.[br]Dopisany: 15 Listopad 2011, 10:52_________________________________________________Witam jeszcze raz. Czy ktoś ma może przetwornicę Valeo 6-pin gdzieś na wierzchu i mógłby mi podać jej wymiary? Trzeba będzie zrobić podmiankę na jakiegoś Chinczyka pewnie i byłoby fajnie upchnąć go na miejscu oryginału. A może ktoś juz robił ten manewr i wie, co tam sie zmieści?

Pozdrawiam

G.

Opublikowano

Ja założyłem zwykła przetwornice HID'owoą i działa już rok, żadnej różnicy nie widzę. Umieściłem ją po za lampą, przedłużyłem kabelki, a miejsce starek przetwornicy zatkałem grubą gumą uciętą na wymiar, nic nie paruje etc :good:

6 Pinow, to są 3 czerwone(+) i 3 brązowe(-), a HID ma tylko 2 piny, wiec wszystkie plusy zlutowałem, minusy też i przerobiłem z 6 pinów na 2 piny :naughty:

Opublikowano
  • Autor

@Maxcudo, tak wiem, czerwony kabelek + idzie pod 3 piny i brązowy masa też idzie pod 3 piny. Na szczęście B5 nie ma jeszcze CANBUS i przetwornic z diagnostyką. Myślałem tylko, że uda mi się upchnąć inną przetwornicę w miejsce oryginalnej za pomocą jakiegoś np. adaptera dorobionego. A tek BTW, to możesz zdradzić, jaką konkretnie przetwornicę założyłeś? Taką z alle** za około 50PLN, czy coś lepszego/droższego?

Pozdrawiam

Grzesiek

Opublikowano

Dokładnie tą: http://www.xenonowe.pl/index.php?MENU=oferta&id=79

Ponoć Japońskie Koito przetwornice pasują w miejsce ori, ale nie wiem do końca i cenę też mają większą :gwizdanie: