Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Chrupanie, szuranie przy skręcaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć

Od kilku dni mam objawy jak w temacie. Podczas skręcania przy małych prędkościach (np: parkowanie) niekiedy słychać lekkie chrupanie,szuranie,pukanie (nie wiem jak to nazwać). Na tą chwilę objawy są bardzo ciche i nieregularne. Generalnie trzeba się naprawdę bardzo mocno wsłuchać, aby je namierzyć. Dodam, że dzieje się to obojętnie czy skręcam w prawy czy w lewo.

Czy ktoś coś może doradzić?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Kolego chciałem zapytać czy udało Ci się rozwiązać ten problem z dziwnymi dźwiękami przy skręcaniu. Coś mi się wydaje że mogę mieć coś podobnego.

Słychać tylko gdy jadę dość wolno i nie koniecznie muszę kierownicę na maxa skręcać.

Opublikowano
  • Autor

odkąd zrobiło się cieplej te dźwięki zniknęły.

generalnie byłem na stacji diagnostycznej i udało mi się przebadać całe zawieszenie przednie od wahaczy po przekładnię i pompę wspomagania. Żadna z części nie wydawała niepokojących dźwięków, a badaliśmy je dodatkowo takim urządzeniem (chyba sonomenterm.........).

Diagnoza padała na kolumnę i wydaje mi się, że to mogła być wilgoć gdzieś w okolicach kolumny kierowniczej we wnętrzu auta. Dźwięki były słyszalne wyłącznie w aucie. Badania nasłuchowe chciałem przeprowadzić na odcinku pomiędzy grodzią, a kierownicą. Ale końcowo nie udało mi się zdiagnozować bo chrupanko zniknęło samoczynnie.

Opublikowano

A jak by ktoś jeszcze szukał potencjalnego rozwiązania takiego problemu to wymiana oleju w układzie wspomagania może pomóc.

Nie wiem na jak długo ale po przepłukaniu układu i zalaniu nowej oliwki dziwne dźwięki ustały. I tak po raz kolejny ciekawe rady kolegów z forum okazały się pomocne.

Dziękuje pięknie.

Opublikowano

mi natomiast coś tak jakby zgrzytało a bardziej takie odgłosy gumy(tarcie gumy g gume, lub takie trzeszczenie gumy) i też słychac to tylko w srodku

da sie jakoś to wyeliminowac??

Opublikowano
  • Autor
A jak by ktoś jeszcze szukał potencjalnego rozwiązania takiego problemu to wymiana oleju w układzie wspomagania może pomóc.

Nie wiem na jak długo ale po przepłukaniu układu i zalaniu nowej oliwki dziwne dźwięki ustały. I tak po raz kolejny ciekawe rady kolegów z forum okazały się pomocne.

Dziękuje pięknie.

dla tego przypadku nic nie pomogło hehe

---------- Post dopisany at 15:28 ---------- Poprzedni post napisany at 15:27 ----------

mi natomiast coś tak jakby zgrzytało a bardziej takie odgłosy gumy(tarcie gumy g gume, lub takie trzeszczenie gumy) i też słychac to tylko w srodku

pewnie......trzeba jeździć, aż da się zlokalizować. Teraz to szukanie przyczyny w studni bez dna. Ale jak uda Ci się zlokalizować to podziel się z kolegami informacją co było przyczyną.

Opublikowano

Witam w klubie dziwne odgłosy powróciły po ok tygodniu i nadal mnie męczą. Muszę podjechać gdzieś na sprawdzenie zawieszenia i drążków kierowniczych

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Witam w klubie dziwne odgłosy powróciły po ok tygodniu i nadal mnie męczą. Muszę podjechać gdzieś na sprawdzenie zawieszenia i drążków kierowniczych

kolego udało Ci się zweryfikować przyczynę?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

widze że mamy ten sam problem. Wymieniłem płyn i dalej to samo. czekam na poważniejsze efekty dziwnego, głuchego tarcie gumy o gume i przeskoków kierownicy.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Mi wymiana płynu pomogła ale tylko na jakiś czas (kilka tygodni). Skończyło się na wahaczach prawych górnych. Jednak tu był problem w końcu. Tylko nie do końca rozumiem dlaczego po wymianie płynu na jakiś czas przestało ale pewnie to bardziej zależało od aury pogodowej niż tej wymiany.

Opublikowano

panowie wymieńcie rolkę alternatora miałem w poprzednim aucie te same objawy i okazało się że to ta rolka