Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A6 C5] 2.5 TDI po regeneracji pompy kopci na biało

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zwracam się do was koledzy i koleżanki z prośbą o pomoc. Logi postaram się wrzucić w najbliższym czasie, wpierw jednak pokrótce opiszę pacjenta:

2.5 TDI AFB 98r. - auto miało problemy z odpalaniem, było to wręcz masakryczne. Po oddaniu auta do serwisu Boscha stwierdzono zatarty przestawiacz kąta wtrysku. W związku z tym dokonano kompletnej regeneracji łącznie z wymianą sterownika.

Przed regeneracją pompy auto po rozruchu niemiłosiernie kopciło ostrym gryzącym dymem o białym zabarwieniu. Po rozgrzaniu raczej to ustawało (jechałem kilkakrotnie za autem w celu obserwacji).

Auto stało w serwisie 2 tygodnie, serwisant nie chciał jednak nam wydać auta ponieważ stwierdził że auto dalej strasznie dymi w dodatku nie ma przyśpieszenia (przepływomierz na 100% były robione logi które to wykazały). Ojciec potrzebował jednak pilnie auta i odebraliśmy je.

Przez te 2 tygodnie serwisant skierował podejrzenie na lejące wtryskiwacze. Zdziwiło mnie to trochę ponieważ kuzyn który wymieniał nam wałki + wszystkie obowiązkowe rzeczy z tym związane + odma, wymienił także końcówki wtryskiwaczy (włoskie - tyle wiem). Serwisant zrobił test wszystkich wtryskiwaczy i pomyślnie przeszły one testy.

Teraz pozostaje kwestia co może być przyczyną tego kopcenia. Wiem że ostatnio jest wilgoć w powietrzu, auto stało też pod chmurką, nie mniej jednak co może być przyczyną tego stanu rzeczy ?? Podczas tego postoju w serwisie raz osobiście odpaliłem auto w słoneczny dzień i nie było tego nadmiernego kopcenia. Dodam że płynu chłodniczego nie ubywa a świece są wymienione i elegancko grzeją.

Rozrząd jest ustawiony prawidłowo, przy wymianie wałków kuzyn ustawił wszystko tak jak należy, przed 1 odpalaniem całość obracana wałem za pomocą klucza także nie ma mowy o pomyłce.

Z tego co jeszcze pamiętam jakiś czas temu w logach stwierdzono zawalony EGR, jest póki co zaślepiony (zdaje sobie sprawę że w tych silnikach nie jest to wskazane) niebawem będę próbował go wyczyścić.

Serwisant stwierdził także że jest jakiś problem natury elektronicznej z kątem wtrysku i chce za pomocą jakiegoś urządzenia sprawdzić to.

Proszę was o pomoc ponieważ chciałbym wiedzieć jak rozmawiać z tym człowiekiem i chociaż w małym stopniu mieć pojęcie co jest na rzeczy.

Opublikowano

zapnij vaga i sprawdz kąt wtrysku w grupie 004,.

druga sprawa mi kopcił na biało w sezonie zimowym jak przycinała sie sztanga w turbinie i na wolnych obrotach nie uzyskiwała właściwego połozenia, z drugiej strony ta przycinająca sie sztanga była wynikiem padającej Vac pompy, i to tez skutkowało niewłaściwym działaniem EGRa.

trzeba to wszystko posprawdzać Vagiem

Opublikowano
  • Autor

Jutro z rana przed oddaniem auta na dalszą diagnozę zaloguję grupę 004. A z tą sztangą to może być coś na rzeczy bo pamiętam że przy logach jakiś czas temu to wyszło(różnica między on/off wynosiła raptem 50). Czy na podstawie zamieszczonego logu dynamicznego 011 jesteś w stanie określić czy wysterowanie n75 jest w porządku ?

http://vaglog.rtnet.pl/marcin770_42552.html

Poproszę serwisanta żeby odślepił wężyk sterujący EGR-em i załatwił ewentualnie n75. Nie sądziłem że może to mieć wpływ...

Dziękuję za naprowadzenie :hi:

Opublikowano

sa 3 rozwiazania

1) telefon do zaufanej wrozki

2) oddac auto do prawdziwego mechanika

3) ubezpieczyc i podpalic

4) wykonac logi, przeanalizowac i swiadomie postanowic co dalej

Gdybys przypadkiem wybral(a) opcje 4 to nalezy wykonac

silnik nagrzany (90st licznikowe), wolne obroty na luzie bez klim, grzania szyby itp

001S, 004S, 007S, 003S, 013S, 014S, 007S

to samo ale tzw BS: 003BS, 004BS, 011BS

dynamiczne (tez 90st): czyli np 3ka (od biedy 2ka) i pelny but od najlepiej obrotow 2000 (jak to tip to powiedzmy od 2500 = tak by ci juz nie redukowac) do 4tys: 003D, 004D, 008D, 011D

+ informacje o wszlekich okolosilnikowych bledach zapisanych w ecu (skasowac i sprawdzic czy wracaja)

Pozdrawiam,

Przemek

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Proszę moderatora o usunięcie tego wątku.

Opublikowano

napisz co było i co wyszło ,i co pomogło ,a nie wątek do hasioka :wallbash: :wallbash: :wallbash:

każdy kto czyta i będzie miał kiedyś podobnie to sobie kiedyś przypomni ,że było coś takiego opisane na forum i dojdzie ładu ze swoim autkiem :wink4:

:facepalm:

Opublikowano

ok :good: ale sam wiesz jak szukałeś podobnych watków ,że są pozaczynane i lipa bo zero info w nich jest :gwizdanie: :wink4: bo nie jest opisane rozwiązanie problemu i zakończenie sprawy

koniec OT :wink4:

• 11 lat później...
Opublikowano

No i dokładnie jak Arturoo napisał przyszedłem rozwiązania nie ma a link Tommego nie działa . Super sprawa .