Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Samochód po zmianie biegu z 3 na 1 zgasł i nie chce odpalić, brak błędów-pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukaj pompy z forum z świeżo rozbieranego albo po dużych szrotach. U nas takie rzeczy schodzą na bieżąco więc wiadomo że części świeże. Inna sprawa stan takiej pompy i jej przebieg - dlatego najlepiej popatrz na forum może coś się znajdzie.

Opublikowano

Poszukaj pompy z forum z świeżo rozbieranego albo po dużych szrotach. U nas takie rzeczy schodzą na bieżąco więc wiadomo że części świeże. Inna sprawa stan takiej pompy i jej przebieg - dlatego najlepiej popatrz na forum może coś się znajdzie.

:good:

albo znajdz dobrego sprawdzonego tzw pompiarza ktory sprzedaje pompy po regeneracji. Powodzenia :good:

Opublikowano
a chodzil leciutko jak sie palcem ruszylo to by sie krecil sam kilka razy a teraz to palcem nie idzie ruszyc

Nie mógł tak chodzić. Wałek ten to pierścien dawkujący i to on odmierza dawkę paliwa. On chodzi delikatnie z malutkim oporem, ponieważ szczelnie przysłania (bądź częściowo odsłania) otworek zwrotny w tłokorozdzielaczu.

Podejrzewam, że przy tak wysokich obrotach główne sprężyny w pompie nie nadążały z stawianiem dostatecznego oporu i fala oderwała się od rolek przez co mógł się poprzestawiać środek pompy. Z tego co piszesz mogło dojść do mechanicznych uszkodzeń tłokorozdzielacza oraz głowiczki. Jak chcesz to możesz do mnie przyjechać kiedyś i przy Tobie rozbiorę pompę i powiem Ci co nadaje się z niej do dalszego użytkowania.

Mogę również, jak masz obawy przy kupnie pompy, rozebrać to co kupisz i ocenić. Środek pompy nie rdzewieje praktycznie, ponieważ zrobiony jest albo z aluminium (korpus) albo z tak twardej stali, że tokarz nie będzie miał ostrzy aby w tej stali cokolwiek zrobić. Środek pokrywa się brązowym nalotem, trudnym w czyszczeniu.

Co do pompy z allegro to jest to 10mm z silnika AGR , ALH manual 110/90PS, pasować będzie ale nie wiem co z kołem napędu pompy, szkoda, że na aukcji też go nie ma ale powinny być takie same. Ale ja tej pompy bym nie kupował, ma zeszlifowaną tabliczkę znamionową, pewnie robiona.

Opublikowano
  • Autor

Udało mi się dziś kupić pompę do mojego 1.9tdi 1Z z golfa 1998rok 180tys przebiegu. Jest jakby oryginalnie zalakowana tą farbą na śrubach i elementach (wygląda jak nowa, kabelki niepoprzecierane jak to miało miejsce u mnie). Gość dał mi gwarancję rozruchową, także jutro bedę ją wkładał i zobaczymy co wyjdzie. Zdam relację. Dzięki za dotychczasową pomoc. Jutro biorę się do dzieła. Proszę jeszcze o jakieś wskazówki przy zakładaniu ? czy wygląda ta procedura tak jak przy wymianie rozrządu + ustawianie dawki paliwa i kąta wtrysku czy jeszcze coś tam jest na co zwrócić uwagę. Co poznaczyć ewentualnie. Rozrząd wymieniałem już kilkakrotnie ale pompa pierwszy raz także muszę brać się do tego pomału z głową :hi: POZDRAWIAM :good:

Opublikowano

Z pompą nie ma żadnego problemu. Oznacz sobie ma żeliwnej obudowie rozrządu od strony pompy położenie jakiegoś charakterystycznego punktu pompy i już będziesz miał punkt odniesienia co do kąta wtrysku. Tak to pompa trzyma się na 4 śrubach - 3 śruby z przodu (dwie łebek mają od strony koła pasowego, jedna po przeciwnej stronie), czwarta śruba znajduje się pod sekcją wysokiego ciśnienia. Do tego podłaczenie nastawnika, przewody wysokiego ciśnienia i dwa przewody paliwa, większej filozofii brak :wink4: Później rozrząd na znaki ustawiasz. Koło pompy wtryskowej dokręcam zwykle na zapiętym rozrządzie i wbitym biegu, wielu NM do dokręcenia tej śruby nie ma także spokojnie :)

Koło zębate napędzające pompę trzyma się na śrubie i klinie, jest problem by to zrzucić. Lepiej zainwestować (pożyczyć) ściągacz z trzema ramionami do łożysk 100/125mm i wsadzić go w wewnętrzne otworki koła. Trochę siły trzeba przyłożyć ale wystarczy by pykło i po problemie. Nie zgób klina :wink4:

Przed założeniem pompy możesz zdjąć nastawnik albo czapkę nastawnika i wlać paliwo do środka, po co pompa ma chodzić na sucho. Po odpaleniu na nowej pompie będzie nieco dymił i nawet przy dobrym kącie wtrysku po przygazowaniu puści niebieskiego dyma, nie ma się czym przejmować, jak tylko ciśnienia w pompie się ułożą to i N108 zacznie pracować jak należy :wink4:

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Super :) Teraz to już jestem bardziej spokojny. Jutro wieczorem dam znać jak poszło. POZDRAWIAM i Dzięki jeszcze raz :hi:[br]Dopisany: 09 Styczeń 2012, 17:37_________________________________________________Dziś pompa została wymieniona. Ustawiona dawka paliwa i kąt wtrysku. Wszystko idealnie. Dziękuję wszystkim za pomoc. POZDRAWIAM SERDECZNIE :hi:

Opublikowano

Super :) Teraz to już jestem bardziej spokojny. Jutro wieczorem dam znać jak poszło. POZDRAWIAM i Dzięki jeszcze raz :hi:[br]Dopisany: 09 Styczeń 2012, 17:37_________________________________________________Dziś pompa została wymieniona. Ustawiona dawka paliwa i kąt wtrysku. Wszystko idealnie. Dziękuję wszystkim za pomoc. POZDRAWIAM SERDECZNIE :hi:

:good: :good: :oklaski: :oklaski: