Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Problem z uruchomieniem silnika + kopcenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema Klubowicze mam mały problemik z moją niunią, ;( w niedziele nie chciała odpalić, dodam że nic się nie stało nie zgasła w trasie żadnych objawów po prostu rano nie mogłem odpalić męczę się z nią do tej pory! na ciepłym silniku pali ok a po nocy i dluzszym postoju lipa i kreci i kreci, w dodatku kopci na biało!

Sprawdzenia Vagiem nic szczególnego nie wywnioskowały żadnych błędów, poszperałem na forum i pomału szukałem przyczyny :

-Wymieniłem filter paliwa

-400km temu wymieniony olej i filtr oleju

-nowy filtr powietrza

-z 3 tygodnie temu ustawiłem kat wtrysku wahał się pomiedzy 48-52 czyli elegancko i wszystko bylo ok a teraz jak sprawdzałem wynosi 30 czy sam mógł się przestawić? ponownie ciutke przyspieszylem ale na 49-52 niechciał zabardzo palic ustawiłem na 70-75 i pali od 1 krecenia na cieplym silniku a z rana znowu klopocik

- dzisiaj przeczyściłem cały układ IC i posprawdzałem, podokręcałem wszystkie rury ( były w nich lekkie oznaki oleju jakby z turbiny)

-posprawdzane wszystkie podcisnienia (powymieniane rurki)

-wyczyszczony EGR (był w nim nagar - sadza ale zero olejistej substancji)

-myśląc że to wina paliwa kupiłem w bańce i bezpośrednio podciągnełem w bagażniku rurki do banki ( jak silnik chodzi patrząc na węzyk powrotu wszystko ok -powraca paliwo)

-czytałem że to może być wina powracającego paliwa przez noc i uklad sie zapowietrza zostawiłem na noc wezyk powrotu do butelki ale paliwo nie powraca

-auto ma nabite 210 tys km silnik do tej pory spisywał się dobrze, porobiłem logi statyczne ,ludzi którzy chcą pomóc i mają pojęcie prosze o kontakt wysle logi na meila juz niemam pojęcia co mu dolega POMOCYYYYY!

* nazywaj proszę wątki precyzyjnie ( temat poprawiony) [Musashi]

Opublikowano

Objawy przestawionego rozrzadu,sprawdź klin na kole rozrządu wału korbowego.

Opublikowano

a swiece zarowe spradzales??? jakies bledy?

Opublikowano
  • Autor

Mówiłem mechanikowi o tym rozrządzie sprawdzał ale mówi że z tym klinem wszystko ok a świece są dobre sprawdzałem je podłączając pod prostownik i wszystkie grzeja ale to i tak nie ma znaczenia bo powyzej temperatury 5 stopni swiece sie nie zalaczaja, VAG nie pokazuje żadnego błędu, poluźniłem z mechanikiem nawet bezposrednio przy włączonym silniku wtrysk i jest cisnienie podaje elegancko paliwo juz niewiem co moze mu dolegac. ma ktos podobny przypadek?

Opublikowano

Objawy przestawionego rozrzadu,sprawdź klin na kole rozrządu wału korbowego.

i radze to zrobic czym predzej .... :naughty:

Opublikowano

WITAM!! Ja miałem podobny problem, bo też ni z tego ni z owego odmówił posłuszeństwa i okazało sie że problem leżał w pompce paliwa w zbiorniku (raz dawała, a raz nie) i kiedy ją podłączyłem na krótko, problem ustąpił

Opublikowano
  • Autor

siema ja w moim A4 1Z nie mam pompki w zbiorniku :tongue4:tylko pompa wtryskowa bezpośrednio podaje paliwo a swoją drogą dziwnie piszesz ze podlaczyles ja na krótko? to jak ona cały czas chodzi przecież to bez sensu możesz ją spalić !

Zresztą nieważne chłopaki rozebrałem Audiczke kuknełem na rozrząd poustawiałem na znakach wszystko pasi , klin na kole wału korbowego jest i ma się dobrze :) wszystko jest ok wyciągnełem pompe wtryskową i zawiozłem do serwisu diesla mają ją przepatrzeć ma nalatane juz 210 tys może to w niej tkwi problem jutro mają dać znać w jakiej jest kondycji ! pozdro

Opublikowano

Na poczatek wystarczyłyby logi z 013, i pomiar kompresji po co od razu wyrywać VE ...