Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Porada w sprawie doboru silnika na SWAP Golf Mk1 ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Przybieram do się do wyremontowania golfa I...

W związku z tym poszukuje jednostki napędowej, i tu rodzą się pytania bo najbardziej pasował by mi 2.0 16V ABF...

silniki montowane w passatach B4/ audi np. 80 / golf III i gdzieś jeszcze na pewno :)

kupno samego silnika będzie nie opłacalne, myślę że bardziej opłaca się kupić całe auto najlepiej rozbite zanim pójdzie w łapy handlarzy.

mam okazje kupić audi 80 z tym silnikiem.. tylko wiadomo silnik jest podłużnie :conęfused4: i tu pytanie czy idzie to dopasować do golfa I

sam silnik jak silnik identyczny ale kolektory, łapy, skrzynia wszystko zdaje się muszę mieć od co najmniej golfa II z silnikiem 1.8 16V bo nie wiem czy od 8V będzie pasowała...?

Teraz jeszcze opcja z silnikiem od golfa IV czy audi a3 1.8T może łatwiej będzie to dopasować niż tamtą jednostkę mając całe auto oczywiście, czy jednak nie pchać się w tą elektronikę bo jednak więcej jej niż w ABF...

Może ktoś coś doradzi będę wdzięczny :notworthy:

od razu mówię NIE JEST to projekt typu GOLF MK1 VR6 bi-turbo itp. :kox:

chcę w rozsądnych pieniądzach podszykować auto na weekend a przy okazji fajnie jak się będzie przyzwoicie odpychało :)

Opublikowano

a może silnik R36 3,6 300KM :) z passata

Opublikowano

od razu mówię NIE JEST to projekt typu GOLF MK1 VR6 bi-turbo itp. :kox:

a może silnik R36 3,6 300KM :) z passata

Też byłbym za R36, bo można usunąć to nieszczęsne FSI, ale że silnik ten też jest VRem to raczej odpada :wink4:

Opublikowano

Swap jak dla mnie,to tylko WRa,albo tdi,w innym ori. GTI.

Najtaniej i najrozsądniej wypada. 1.8T.Możesz rozłożyć,rezanie na lata najpierw,swap potem nieustanne zwiększanie mocy,a auto można eksploatować na co dzień prawie jak tdi...

Jednak ten projekt ma w sobie najmniej polotu.

Minusem tdi i wry jest waga przodu,benzyna R4 jest znacznie lżejsza,przez co auto lepiej wyważone.

Obojętnie co byś nie wkładał w MKI,trzeba przerobić cały przód..wózki zawieszenie....

Opublikowano

szukaj 1.8 16v KR, ABFa też ale montowanego poprzecznie[!], 1.8T, bądź G60 :naughty: wybór to już zostawiam tobie, osobiście wrzucił bym Kr'a albo G60