Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

panowie otoz mialem z zonka taka sytuacje , wracalismy od lekarza i z winy kierowcy mza w warszawie doszlo do stluczki (wlaczal sie z przystanku do ruchu i najechal) uszkodzone lusterko od pasazera i wgniecione drzwi - uszkodzona listwa ozdobna , oswiadczenie spisane na miejscu dodano mi zebym pojechal do ubezpieczalni i tam koles wyceni straty , tylko co jesli wyceni za malo ?? i powiedzcie mi czy jesli pojade do blacharza wiadomo on mi to wszystko zrobi to jak on fakturke wystawi to on bedzie mogl sie ubiegac o kase za cala robote ??

Opublikowano

Czekać na wycenę lub jechać odrazu do ubezpieczyciela.Ja za porysowany z małą dziurką zderzak i rysę na błotniku 10cm dostałem 1700.Obejrzyj czy niemasz jekiejś rysy na błotniku progu i tylnich dżwiach dodatkowo bo to ważne i kosztuje więcej.Każdy element blacharz i lakiernik liczy osobno.

Opublikowano

a kto robi wycene ??? chyba w ubezpieczalni ? czy sie myle?

Opublikowano

Przede wszystkim zgłoś szkodę w TU sprawcy: elektronicznie, telefonicznie bądź osobiście w jednostce terenowej (nie podałeś jakie TU).

Powinien się skontaktować z Tobą likwidator w celu oględzin pojazdu.

Kolejno TU szacuje wysokość szkody i kwalifikuje szkodę.

Jeśli wybierzesz rozliczenie gotówkowe, wówczas odszkodowanie trafi do "Twojej ręki", jeśli bezgotówkowo, wówczas podpisujesz w warsztacie cesję i to on rozlicza się z TU.

Dla szkody częściowej, przed podjęciem naprawy, warsztat zobligowany jest przedłożyć TU kosztorys, na podstawie którego kolejno wystawiona zostanie faktura/rachunek.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano

chcialem najpierw pojechac do warsztatu i z nimi pogadac czy to zrobia , bede musial tak czy siak ich poinformowac przed pojechaniem do warsztatu? czy moze to w moim imieniu juz dzialac warsztat?

Opublikowano

Możesz upoważnić warsztat do czynności likwidacyjnych, złożyć stosowne pełnomocnictwo.

Aczkolwiek samą szkodę zgłosiłabym osobiście, gdyż byłeś uczestnikiem i właściwie wypełnisz zgłoszenie szkody.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano

oki , jutro zglaszam i moge odrazu ich poprosic o wycene szkody ?ale chce jeszcze po ich wycenie zobaczyc ile mi wyceni warsztat

Opublikowano

Nie wiem o jakim TU mowa ...

Zawsze masz prawo zrezygnować z kosztorysu i rozliczyć się na podstawie rachunków.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano

juz mowie , TU to pzu wszystkie autobusy ztm sa ponoc u nich ubezpieczone , bylym dzis w warsztacie wycenil na 1350 zl i teraz jak pojade zglosic szkode i mi rzecoznawca wycani na mniej to moge odmowic i sam sie udam do tego warsztatu gdzie bylem i tam naprawiac szkode?

Opublikowano

Zlaszaj do ubezpieczalni jak ci za malo wycenia pisz odwolanie