Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Nie przenosi mocy na koła, przegub?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jechałem samochodem, gdy nagle zaczął mi wibrować i ściągać na prawo, myśląc że to "kapeć" zjechałem na pobocze. Po obejrzeniu wszystkich kół nie zauważyłem niczego szczególnego, więc wsiadłem z powrotem do samochodu i chciałem ruszyć... usłyszałem tylko jakby coś pękło i już nie ruszyłem.

Z okolicy lewego koła słuchać stuki, jakby coś się tam tłukło.

Czy to przegub zewnętrzny?

Dam radę wymienić sam? na YT widziałem nawet filmik jak wymienić, no pod warunkiem że to to :P

Opublikowano

Najprawdopodobniej przegłub :good: weź połośke w rękę i poruszaj nią w góre i w dół :)

Opublikowano

Witam,

jechałem samochodem, gdy nagle zaczął mi wibrować i ściągać na prawo, myśląc że to "kapeć" zjechałem na pobocze. Po obejrzeniu wszystkich kół nie zauważyłem niczego szczególnego, więc wsiadłem z powrotem do samochodu i chciałem ruszyć... usłyszałem tylko jakby coś pękło i już nie ruszyłem.

Z okolicy lewego koła słuchać stuki, jakby coś się tam tłukło.

Czy to przegub zewnętrzny?

Dam radę wymienić sam? na YT widziałem nawet filmik jak wymienić, no pod warunkiem że to to :P

Bardzo prawdopodobne :good: Możesz zapytać kolegę Tomek_A4 jakie miał objawy bo ma to samo autko. Dasz radę samemu wymienić bez problemu o ile masz trochę narzędzi. Najpewniej zajrzyj pod auto i zobaczysz a najlepiej to jeszcze koło ściagnij :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Najprawdopodobniej przegłub :good: weź połośke w rękę i poruszaj nią w góre i w dół :)

a jak rozpoznać czy to zewnętrzny, czy wewnętrzny, czy może jeszcze coś innego? :embarrassed:

Opublikowano

a jak rozpoznać czy to zewnętrzny, czy wewnętrzny, czy może jeszcze coś innego? :embarrassed:

Tak jak już kolega napisał, podnieś tą stronę, poruszaj, ściągnij koło, pooglądaj na pewno znajdziesz jakąś nieprawidłowość.

Opublikowano

Albo wyskoczyła Ci półośka :naughty: Mi się podczas wymiany osłony przegubu zje*ał właśnie przegubik i przy ruszaniu robiło się takie "ptyk" i auto już nie jechało :decayed:

P.S. Jak się coś tam w okolicy koła "tłucze" to raczej wyskoczyła sobie półoś, ona powoli się kręci w kółko leżąc na wahaczu, też tak miałem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem przegub, bo tamten się rozsypał w środku, wypadły wszystykie kulki:)

przegub to mały problem ;d bo podczas holowania pękła mi tylna szyba, która była nawiasem mówiąc wymieniana wcześniej. Więc doszło dodatkowe 150zł :/

Dzięki za pomoc w diagnozie:)