Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Żywotność Zaworu Recylkulacji Spalin-EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie, ile wytrzymuje w silnikach TDI zawór recylkulacji spalin i jeżeli cieknie czy trzeba go wymienicć?

Mam A4 B6 1.9 TDI AVB 100 KM . Słyszałem ze po 150 tyś pasowało by go wymienić, poniewarz membrana nie spełnia swoich

właściwości.

Pozdrawiam

Opublikowano

ja ma 230 tyś i zaczyna już przeciekać

Opublikowano

ja mam 190k i już się poży , tzn zwymiotował :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Ja mam przejechane 160 tyś i też mi wymiotował. Autko mam sprowadzone z niemiec, wiec nie wiadomo czy sie przebiek zgadza. Moje autko jest po chiptuningu przed chiptuningiem nie odczuwałem szarpniec a po są szarpniecia na stałej prędkości i podczas przyspieszania. Nieraz sie dzieje tak że wciskam gaz do dechy i autko słabo przyspiesz a po dłuzszej chwili jest szarpniecie i Moc tzn raz moc jest raz nie ma. Wszystkie te rzeczy raz sie dzieją raz nie. Dodam że wymieniałe przeplywomierz, i sprawdzałem na wymienionym zaworze N75 (porzyczonym :)) Wiec pozostaje mi to. Dowiedziałem sie ze jak jest zawór walniety to sie tak zaczyna dziać. Co o tym sądzicie bo morze pozostać mi jeszcze sprzegło i turbina ale one chyba takich jazd nie mmają. prosze o wasze oninie i czy mieliście podobnie.

Opublikowano

spróbuj zaciągnąć powietrze od wężyka podciśnienia co zawór od spalin otwiera, jak zasysasz lekko powietrze i słychać że gdzieś bierze powietrze bokiem to jest walnięty świeżo wymieniałem ostatnio 430zł ale do AFV

Opublikowano

Siema kazuyaet gdzie chipa robiłes? mozesz miec program do d*py dobrany.

Ja jak kupiłem auto tez mi szarpało przy równym przyspieszaniu i tez miałem po chipie ale robionym w niemczech. Pojechałem do Rogala zmienił mi program i od tamtej pory jak ręką odiął, autko równiutko przyśpiesza nic nie szarpie a i EGR tez mi żyga.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy wymiana EGR na nowy wyeliminuje wyciek oleju? Czyszczenie nie pomogło.

Opublikowano
  • Autor

Tak wyeliminuje wyciek oleju.

Opublikowano

Mam pytanie:

EGR to zawór recyrkulacji spalin, czyli jest to sprzężenie zwrotne

pomiędzy wydechem a dolotem - skąd tam sie bierze olej?

A przy okazji: czy w przypadku Audi i dowolnego dizelka,

to czy ten obwód jest jakiś szczelny - czy można sobie odpinać od niego "wężyki" ?

Opublikowano

Też mam wątpliwości, czy wymiana zaworu EGR(do której się przymierzam), bez usunięcia przyczyny obecności oleju w układzie recyrkulacji spalin, nie będzie rozwiązaniem chwilowym i drogim.Powtarzam pytanie za Pepinem "skąd tam się bierze olej?" i co zrobic żeby tam się nie pojawiał - jeżeli oczywiście jest to możliwe.

Opublikowano

IMO, możliwość pojawiania sie oleju: przewód powrotny ze spalinami "wchodzi" do dolotu "za turbiną" (patrząc od strony filtra powietrza)

i olej pochodzący z odmy (ta "wchodzi" przed turbiną) i/lub turbiny

i ten olej musiałby być "wdmuchnięty" do przewodu powrtonego z EGRa .. :mysli: