Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[AEB B5] Problem z obrotomierzem i miernikami temperatur

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z obrotomierzem i zegarami wskazującymi temperaturę płynu i oleju. Jeśli chodzi o obrotomierz to zacina on się na ok. 2200 obr/min nie ważne czy wskazówka idzie z dołu czy góry, dopiero po dłuższej chwili wskazówka porusza się dalej. Jeśli chodzi o wskaźniki temperatury to są one praktycznie cały czas klapnięte. Jedynie od czasu do czasu na parę sekund podnoszą się podając temperaturę. Jest to dla mnie szczególnie ważne, ponieważ jak już się podniosą to wskazują max 75 stopni. Jeśli ten chwilowy pomiar jest prawdziwy to muszę zmienić termostat. Na razie nic nie robiłem, bo szczerze nie bardzo wiem z której strony to ugryźć, czy to będzie jakaś wada mechaniczna, czy tak jak w przypadku migającego klimatronika zimne luty.

Dzięki z góry za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

Czy to wszyskie anomalie w zegarach? Przedewszystkim myślę że zegary należy doprowadzić do pożądku.

Opublikowano

Wszystkie. Przyglądałem sie dziś dokładniej tym miernikom temperatury. Po załączeniu zapłonu ich wskazówki podnoszą się, ale tylko do najniższego wskazania. Jest możliwe, aby tak wariowały przez termostat albo czujniki temp.? Poza tym wiecie może jaki jest zakres napięć podawanych na zegary? Czy np. podając jakieś napięcie na któryś z mierników można by mu zasymulować jakąś wielkość i w ten sposób go sprawdzić? I czy tak wogóle da się zrobić? Troche sie boje wykręcić te zegary. Mam pytanko: czy są jakieś rzeczy na które trzeba uważać wyjmując zegary? Z tego co wiem to na pewno po ich odpięciu nie wolno załączać stacyjki, ale czy jest coś jeszcze?