Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nietypowa sytuacja ze spółdzielnią - PROSZĘ O POMOC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pewien problem i nie bardzo wiem do kogo mogę się zwrócić.

Jeden z członków mojej rodziny posiada mieszkanie lokatorskie w jednej ze spółdzielni. Ta osoba chciała przekształcić mieszkanie na własnościowe. Udała się do odpowiedniego pokoju z zapytaniem "Ile trzeba zapłacić, aby przekształcić mieszkanie?" Uzyskała odpowiedz, że to trzeba policzyć odsetki (od kredytu, który 20 lat temu zaciągnęła spółdzielnia na wybudowanie bloków). Kilka dni później odpowiedz - ~14 000zł i TYLKO TYLE. Mija kilka dni, osoba ta wpłaca ta sumę poprzez bank. Następnie udaje się do spółdzielni i dostaje coś "ala" obiegówkę, więc musi przejść przez kilka pokoi, w jednym z nich dowiaduje się, że mimo zapłaty 14 000zł, musi jeszcze dopłacić 15 000zł tzw. normatywu. Sytuacja jest na tyle kuriozalna, że po 1. ta osoba została wprowadzona w błąd, bo mowa była tylko o 14 000zł, a po 2. nie ma pozostałej kwoty (15 000zł) na normatyw. Mało tego, na ten cel wzięła pożyczkę w wysokości właśnie 14 000zł. Pytanie, co teraz? Z tego co wiem, napisała podanie do prezesa spółdzielni o zwrot wpłaconej kwoty, które ma być przedstawione na spotkaniu zarządu.

Jakie są realne szanse, że spółdzielnia odda jej te pieniądze? Ta osoba zapożyczyła się z myślą, że po wykupie sprzeda mieszkanie i spłaci pożyczkę. W takiej sytuacji bez spłaty normatywu jest to niemożliwe.

Panowie i Panie, proszę o wszelkie sugestie porady jak to rozgryźć. Ta osoba ma ciężką sytuację materialną i ta pożyczka zrujnuje jej budżet.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

spółdzielnia przed pobraniem pierwszej kwoty powinna, przygotować stosowne pismo, dotyczące warunków niezbędnych do przekształcenia spółdzielczego prawa lokatorskiego w spóldzielcze własnościowe.

W skrocie ten normatyw to forma kredytu mieszkaniowego zaciagnietego przez spóldzielnie.

Raty przez spoldzielnie odprowadzane sa do banku, a spoldzielni placa je czlonkowie. Panstwo natomiast placi bankom odsetki. Ustalajac kwote do splaty w formie tzw normatywu/ na każdy m2 powierzchni użytkowej. Stawke oglasza ministerstwo.