Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwna reakcja pedału gazu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przeleciałem forum i nie znalazłem podobnego problemu... tzn. raz przy dość ostrym ruszeniu zaciął mi się pedał gazu. Pierwsza myśl linka gdzieś ociera więc napuściłem olejem założyłem na nowo i nic jedynie co pedał przyjemniej chodzi... Zauważyłem, że pedał zacina się tylko przy RUSZANIU. Próbowałem ruszać z dwójki i to samo. Wciskam pedał gazu puszczam sprzęgło i pedał gazu sam wchodzi w podłogę a auto wkręca się na obroty. a przy ok 4,5tys obrotów odbija gdy już jadę nic takiego się nie dzieje. Jak ruszę naprawdę powoli czuć delikatne szarpnięcie i pedał gazu można normalnie wcisnąć bez zacinania... Może ktoś mi wyjaśnić co się dzieje? Bo bardzo to wkurzające :(

Opublikowano

Maks dziwne. Przy przepustnicy jest silniczek który reguluje otwarcie przepustnicy na wolnych obrotach, może tu jest problem, ale z drugiej strony nie wiem czy jest on w stanie aż tak otworzyć tą przepustnicę.

Opublikowano

dla mnie też... jakby linka sę zacinała cały czas to spoko ale tylko przy ruszaniu na jedynce i dwójce(z trzeciego nie wyszło mi ruszenie :P) normalnie czuja jak pedał sam się dociska i stoi w miejscu. Jak wcisnę w tym czasie sprzęgło to odbija automatycznie, jak nic nie zrobię to odbija tak jak pisałem przy ok 4,5 tys obrotów

Opublikowano

Nic innego po za tą przepustnicą nie przychodzi mi do głowy. Dla świętego spokoju podpiąłbym VAGa i sprawdził czy nie wywala jakiegoś błędu odnośnie przepustnicy. Potem silnik obroty trzyma prawidłowo? Nic nie faluje?

Opublikowano

A popuść linkę gazu na maks i zobacz co się będzie działo wtedy. Jak ją popuścisz to nie powinieneś mieć możliwości wkręcenia silnika na maksymalne obroty.

Opublikowano

Problem rozwiązany. Przyczyną okazała się urwana przednia łapka która trzyma silnik... Przez nią zacinał się gaz i pojawiło się wgniecenie na masce... Problem rozwiązał lakiernik gdy oddałem auto do malowania maski bo myślałem, że przytrzasnąłem klucz a okazało się, że silnik walił po masce ;(