Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] wymiana piasty (zwrotnicy) tylnej w quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie; jestem w holandi i padło mi łozysko (avant quattro) w tylnim kole a w polsce mam cale zawieszenie od sedana Q 2.6 . Chce dostarczyc sobie to tu do holandi piaste z tych moich czesci, i sciagnac moja piaste z popsutym lozyskiem i chce zalozyc ta piaste z sedana i nie wiem czy wogole da sie sciagnac piaste (z sedana) nie uszkadzajac lozyska i nie wiem czy ta piasta od sedana bedzie pasowala do avanta

chce tak zrobic bo koszta naprawy tu sa nie male, poza tym auto mam na wiosce a do warsztatu mam z 8 km a z tym lozyskiem nie da sie juz jechac :wallbash:

Opublikowano
Chce dostarczyc sobie to tu do holandi piaste z tych moich czesci, i sciagnac moja piaste z popsutym lozyskiem i chce zalozyc ta piaste z sedana i nie wiem czy wogole da sie sciagnac piaste (z sedana) nie uszkadzajac lozyska i nie wiem czy ta piasta od sedana bedzie pasowala do avanta

O ile raczej dałoby radę ściągnąc piastę z łożyskiem, nie uszkadzając go, to zamontowanie kompletu piasta + łożysko = łożysko zniszczone :confused4:

Wyjściem z sytuacji może byc przekładka całej zwrotnicy z piastą (będzie pasowała).

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

czyli cala tylna zwrotnica quattro z sedana bedzie pasowalo do avanta quattro ??

Opublikowano

Będzie pasowała :th:

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

to super, a nie wiesz jak to wyglada z demontarzem starej zwrotnicy ??? napewno trzeba odkrecic zacick od hamulca i wachacze, czy jest tam cos jeszcze co trzeba odkrecic zeby wyjac zwrotnice ???

dzieki za pomoc :hi:

Opublikowano

Coby ją wyjąc (zwrotnicę) trzeba:

1.odkręcic półoś,

2.odkręcic wahacz górny od zwrotnicy,

3.odkręcic łącznik stabilizatora,

4.odkręcic wahacz dolny, który jest mocowany do zwrotnicy śrubą mimośrodową (tutaj masz link do podobnego tematu http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=55730&highlight= gdzie pisałem jak można sobie z tym poradzic, aby zachowac niezmieniony kąt pochylenia koła przy ponownym montażu),

5.odkręcic drążek zbieżności (zasadniczo tylko ten punkt może sprawic trochę problemów, drążek jest mocowany w zwrotnicy na stożku :confused4: i potrafi czasami się skutecznie opierac),

6.zdemontowac (w sensie odkręcic) zacisk hamulcowy łącznie z jarzmem,

7.wyciągnąc czujnik ABS'u ze zwrotnicy (może się skutecznie opierac).Proponuję jednak nawet nie próbowac go wyciągac, a poprostu go odłączyc.Złącze wtykowe tego czujnika znajdziesz pod tylną kanapą.Jeśli ktoś z Polski będzie Ci wiózł/wysyłał tą zwrotnicę, to dobrze by było gdyby ten czujnik też w niej był.

To by było wsio :)

Zanim zdecydujesz się na opcję z wymianą kompletnej zwrotnicy (a podejrzewam, biorąc pod uwagę gdzie jesteś, że warunków do tego możesz nie miec za dobrych niestety), sprawdź czy jesteś w stanie "zwalczyc" punkt 5-ty, jak dasz sobie radę z tym drążkiem to reszta nie będzie problemem!

Pozdrawiam i powodzonka! :th:

Opublikowano
  • Autor

wielkie dzieki :)

nie wiem czy dam sobie tu z tym rade, ale chyba skonczy sie to mechanikiem i 800 zl za wymiane lozyska

jeszcze raz dzieekuje za bardzo konkretny opis i pomoc

jestem umowiony na wymiane lozyska w warsztacie cena - jedyne 220 euro :angry: