Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Tendecje do pływania po drodzę , stuki w lewym przednim kole.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie , otóż mój problem polega na tym iż po zmianie bucikow na letnie wystuepuje problem plywania samochodu po drodze być może jest to spowodowane stukaniem w lewym przednim kole na postoju , bez skrecania kół ruszajać nie krecac kierownica wydobywa sie stukot , niestety nie wiem dokładnie skad.

Dokładniej opisujac , jadać po prostej drodze auta nie sciaga przy przyspieszaniu i przy hamowaniu , nastomiast na drodze z kolejinami auto ucieka (pływa) z jednej na druga stronę , kontrując w jedna stronę nagle musimy kontrować w druga co daje efekt niestabilnego samochodu. Jesli chodzi o opony w zimie jezdzilem na stalowkach 15" 195/65 wszystko ok, lato 205/55/16 alu + dystanse. Letnie koła po ściągnięciu i wymianie na zimowe był wywazone i przechowywane w odpowiedni sposob wiec raczej to nie to. Myślalem ze byc moze koncowki drazkow siadly , zmieniałem w lipcu zeszłego roku , zaznaczam ze były to zamienniki koszt 150 zł przebieg na nich ok 8-9 tys. km czy mogły sie tak szybko wysypać ? Zawieszenie ma 30 tyś. ori AUDI wymiana w salonie.

Pojechałem do mechanika obstawił że być może coś ze wspomaganiem , odesłał mnie do pompiarza , ktory skoleji powiedział że ze wspomaganiem wszystko ok i obstawia zapieczony sworzen na jednym z wahaczy i ze to on wydaje takie dzwieki lub wypadkowe auto gdzie to sie czesto zdarza w autach z wielowahaczaowym zawieszeniem, lecz ten powod odpada , znam historie sowjego samochodu naszczescie jest w 100% bezwypadkowy.

Jeżeli ktoś miał podobna sytuacje prosze o pomoc bo poprostu mam już dosyć... Jeśli cos nie jasno napisalem sprezycuje

Z góry dziekuje za pomoc

Opublikowano

mam podobną sytuację po świętach jadę na diagnostykę i zobaczę co mi powiedzą...zastanawiam się czy to czasem amortyzatory się nie kończą..

Opublikowano

moim zdaniem pływać może jak są skończone tuleje tylnej belki. Jakie masz audi? q czy ośka?

---------- Post dopisany at 09:14 ---------- Poprzedni post napisany at 09:13 ----------

może też geometrię trzeba ustawić

Opublikowano

ja też mam taki problem. Zastanawiam czy to czasami nie górne wahacze. Ale dokładnie nie wiem. Czy w ogóle przyczyna pływania mogą być niesprawne wahacze? Czy ktos na forum zna odp?

Opublikowano
  • Autor

okazało się to faktycznie skończone tuleje tylnej belki tak jak zakładał ANDREWSC , problem zażegnany . Dzięki za pomoc

Opublikowano

a jak faktycznie stwierdzić że skończyły się tuleje tylnej belki? bo koleś na stacji powiedział że wszystko gra, ale mam jednak małe zaufanie do jego osoby.

Opublikowano
  • Autor

u nie było tak ze stuk był spowodowanym zużytym łącznikiem stabilizatora natomiast jeśli chodzi o tuleje to na stacji diagnostycznej tylko drugi raz na innej gościu sprawdził mi również tył poprzedni zarzekał się ze z tyłem nie ma to nic wspólnego i wyszło ze tuleje są wybite zaryzykowałem jego stwierdzenie i wymieniłem. Szczerzę Ci powiem ze ja bym nie potrafił ocenić czy są skończone czy nie gość wydawał mi się że się zna na rzeczy i zaufałem. Ogólnie popytaj o jakaś dobra stacje diagnostyczna gdzie mogą Ci sprawdzić zawieche na szarpakach koszt niewielki 20-40 PLN myślę zależy skąd jesteś ja zapłaciłem 35 ze sprawdzeniem amorów jak coś to pytaj śmiało może pomogę ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

u mnie już wszystko gra. Problemem były oczywiście tuleje tylnej belki a dokładnie problem występował po stronie montażu gdyż wymieniałem je kilka miesięcy temu to jednak warsztat spierdzielił robotę. sytuacja przedstawia się w ten sposób że wjechałem na kanał i poluzowałem tuleje i przejechałem się kilka metrów potem znowu na kanał i dokręciłem je jak powinny być. problem ustał. dzwonie do warsztatu i pytam się jak wymieniają tuleje tylnej belki i facet opowiada że normalnie na podnośniku i oczywiście dokręcają na podnośniku a nie na kołach bo niby po co. no i właśnie wtedy wychodzą takie kwiatki. teraz wszystko jest ok.

pozdo.