Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki dobrać rezystor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Po co takie kombinacje? Kolega rezygnuje z przeciwmgielnych a jak bedzie mgła to zrezygnuje z dziennych?? W tej sytuacji chcę zapytac kolegów ktorzy dysponują audi np z rocznika 2000r. bo ja oprocz A4 mam bmw e46 99 i wiem ze mozna sobie w tym modelu zaprogramowac zeby swiatla długie były swiatłami dziennymi - świecą wtedy mocą 30% >>Czy w Audi nowszym rowniez mozna to zrobic bo nie sądzę zeby w A4 z 97r...???

Opublikowano
znalazłem cus takiego:

http://allegro.pl/hid-drl-py21w-filtr-led-can-bus-rezystor-50w-kasuj-i2256257686.html

wiec chyba takie rezystory kupie i bedzie spoko

By pozbyć się błędu FIS po podłączeniu DRL LED (sterowane MCE z B7):

dsc0075vm.th.jpg

kupiłem 6R8 50 W i wpiąłem w obwód DRL:

dsc0073oe.th.jpg

Na zdjęciu widać dwa rezystory przykręcone do dodatkowego radiatora. Rezystor grzeje się bardzo mocno :kwasny:

Opublikowano

Bez sensu.

Po co więc pakujecie zamiast żarówek ledy, skoro taka sama moc będzie pobierana, a rezystory będą działały jak grzałki...

Rozebrać układ odpowiedzialny za diagnostykę żarówek i sprawdzić jak wygląda pomiar prądu, może zrobiony jest na zwykłej cewce i kontaktronie...

Opublikowano
Bez sensu.

Po co więc pakujecie zamiast żarówek ledy, skoro taka sama moc będzie pobierana, a rezystory będą działały jak grzałki...

Rozebrać układ odpowiedzialny za diagnostykę żarówek i sprawdzić jak wygląda pomiar prądu, może zrobiony jest na zwykłej cewce i kontaktronie...

LEDy zamontowałem by mieć DRLe sterowane MCE z B7. Oszczedności prądu nie brałem pod uwagę.

Mam gdzieś chyba spalony MCE, mogę zrobić zdjęcia płytki.

====

Powiem więcej, grzeje się to jak wściekłe. Czy rezystor o wyższej rezystancji a tej samej mocy da niższą jego temperaturę pracy? Mając w pamięci, że może pojawić się błąd na FIS. Przy 6,8 ohma błędu z MCE B7 nie ma, przy 22 ohma jest :kwasny:

---------- Post dopisany at 22:24 ---------- Poprzedni post napisany at 17:55 ----------

MCE High "L" z B7: http://imageshack.us/g/84/dsc0076zt.jpg/

---------- Post dopisany at 22:24 ---------- Poprzedni post napisany at 22:24 ----------

MCE High "L" z B7: http://imageshack.us/g/84/dsc0076zt.jpg/

Opublikowano

Moc rezystora określa tylko ile ciepła może oddać on przed spaleniem.

Rozbierz moduł i go przerób, dobrze rozgrzany rezystor z radiatorem może mieć taką temperaturę, że spowodować może zapalenie się czegoś.

Zrób fotki w wysokiej rozdzielczości, spakuj i wrzuć na jakiś hosting, wtedy będę mógł Ci pomóc.

Jeszcze jedno, porób fotki pod różnymi kątami.

Opublikowano

Pytałem o rezystancję nie o moc. Zmieniam rezystancję, moc pozostaje ta sama.

Jak mam go niby przerobić? Podlinkowałem zdjęcia płytki tego modułu.

Opublikowano

Większy opór = mniejszy prąd (kłania się prawo ohma) = mniejsza moc przy tym samym napięciu.

Wrzóc fotki w większej rozdzielczości spakowane na rs.

Opublikowano
Większy opór = mniejszy prąd (kłania się prawo ohma) = mniejsza moc przy tym samym napięciu.

Przy 6,8 ohm błędu nie ma, przy 22 ohm błąd jest. Dziś kupiłem jeszcze 10 i 15 ohm by sprawdzić te dwa poziomy pośrednie.

Wrzóc fotki w większej rozdzielczości spakowane na rs.

Spróbuj otworzyć te z imageshack (są w wysokiej rozdzielczości). Nie mam ich już na dysku.

---------- Post dopisany 07-05-2012 at 12:33 ---------- Poprzedni post napisany 06-05-2012 at 10:42 ----------

Podłączyłem 15 ohm. Błędu nie ma. Czyli wartość graniczna po przekroczeniu której pojawia się komunikat na FIS zawiera się w przedziale 15-22 ohm.

15 ohm od 6,8 ohm ma zauważalnie niższą temperaturę ale nadal jest gorący. Wymienię radiator na większy.

Opublikowano
  • Autor

U mnie porażka, zalozyłem te 6r8 50w i przykrecilem do metalowego nadkola, ale wywalilem to w ciul bo grzeje sie baaardzo ze nagrzewa z 10cm blachy do ktorej jest przykrecony..