Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pomocy szura coś w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich ktorzy sie zainterasowali moim problemem a wiec do rzeczy. Panowie zaczelo mi cos nagle szurac przy silniku 2.0 tdi BLB odglosy sa dosyc glosne i narastaja wraz z rozgrzewniem sie silnika a przy obrotach 1200 obr. jest apogelum pozniej troche cichnie najpierw myslalem ze to jakies rolki prowadzace od rozrzadu oczywiscie warsztat mechanior stwierdza ciezki stan rolek i sprzegla kompresora klimy wymienione ucichla troche praca silnika i dalej to samo to mechanior stwierdza dwumas ze sie objia o obudowe skrzyni to co wymiana sprzegla i dwumasu i co dalej szura ale jak! normalnie jakby sie silnik zacieral i teraz jest dylemat cisnenie oleju parametry wmiare ok. auto odpalane bez wszystkich paskow czyli zadne urzadzenia nie prcowaly i dalej to samo i teraz najwazniejsze byla wymieniana pompa oleju jakies 30 tys. temu na zebata ja tego nie robilem ale poprzednik. Dzwonilem do ludzi ktorzy wsadzaja pompy z 1.9 tdi do 2.0tdi i problem znika tylko opisujac mu objawy powiedzial ze takie szuranie moze wystepowac przy pompach z lancuchem gdy lancuch sie rozciaga i ociera o obudowe a w przypatku pomp zebatych wyrabja sie imbusik gdzie nie oddaje zadnych dzwiekow tylko spada cisnienie oleju ale kontrolka bedzie sie pokazywala powyzej 2000 obr. a umnie z tym jest ok. a wiec zgupialem nie chce juz robic wiecej kosztow bo do tego wszystkiego wymienilem jeszcze zawieszenie a wiec jestem na skraju wyczerpenia nerwowego i finansowego. Chcialbym wreszcie to skonczyc oczywiscie auto stoi pod plotem a ja rozkminiam i radze sie wszystkich mechanior twierdzi ze pompa ale przed obawa zrobienia mi kolejnych kosztow nie jest juz w 100% pewny.POMOCY !!!

Opublikowano

zadzwon, dowiesz sie sporo na ten temat, oni prawie codzien przerabiaja wymiane pomp z napedu imbusowego na lancuchowy,

silniki 2.0 tdi to dla nich mieso powszednie

twoja jednostka BLB jest jedna z najlepszych z tej serii - brak dpf, uklad wtryskowy dosc niezawodny, glowica 16 zaworow nie pekajaca tak czesto jak inne - miales poprostu pecha i trafiles na kolesia ktory naciagnal cie na dwumas, zawias i inne graty bo to najlatwiej powymieniac, klient placi a mechanior tylko wymienia na nowe - prawie tak jak w ASO

zamiast postarac sie zdiagnozowac usterke, sciagnac przod auta i posluchac dokladnie, wywalic pompe olejowa itp

Opublikowano
  • Autor

Wlasni dzwonilem do nich i oni mi powiedzieli otym ze imbusik nie powinien tak chalasowac ewentualnie bedzi tracil cisnienie. a dwumas i tak byl padniety i to dosyc mocno bylo czuc na jalowym biegu zucalo fura a jak go wyjal to latal na wszystkie strony. I dlatego oni mnie zbili lekko z tropu bo juz prawie sie bralem za ta pompe ale jakby sie okazalo ze z nia jest ok to co by jeszcze moglo byc takiego co daje takie szuranie jakby silnik sie zacieral? pomyslalem jeszcze ze jak nie imbuz to moze te walki w pompie zaczely cos szalec i dlatego jest taki cyrk.

---------- Post dopisany 22-04-2012 at 13:04 ---------- Poprzedni post napisany 15-04-2012 at 11:29 ----------

Juz sie wszystko wyjasnilo podczas jazdy wyskoczyl komunikat o cisnieniu oleju a wiec silnik zgasilem laweta i do mechanika. juz wiedzail co robic sciagnal miske olejowa wyciagnal pompe olejowa.okazalo sie ze kola zebate a konkretnie te ktore napedza pmpe olejowa co znaduje sie na wale korbowym sciely sie z tym na pompie i to tak strasznie chalasowalo reszta czesc pompy czyli walki impus jest waszystko ok. a wiec wymienilem tylko te kola zebate wszystkie trzy wyczyscili silnik z opilkow skrecili wszystko swiezy olej i jest elegancko teraz ten silnik pracuje wmiare dobze jak na diesla przystalo :) Wszystkie kola orginalne znalazlem za 600zl troche sporo ale jest problem wogle zeby je znalesc nowe a i polecam plukanki silnika przed wymiana oleju liqui moly albo motula do tego leje olej motul 10w 40 i mechanik powiedzial ze silnik bardzo czysty zero nagaru jakiegos osadu a polukanki stusujae przy kazdej wymianie.Za wiele nikt mi nie pomogl ale moze moja sytuacja pomoze komus Pozdrwaiam.