Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak przygotować dekory do malowania/obklejania?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, chcę pomalować dekory lub je obkleic. Z obklejeniem nie będzie problemu, bo wystarczy odtłuścić. Ale z malowaniem sądze, że potrzebne są jeszcze jakieś operacje przygotowawcze aby lakier nie odpadł.

Czy wystarczy ściernym zetrzeć wierzchnią warstwę? Czy też tylko odtłuścić i będzie dobrze?

Nigdy wcześniej nie przeprowadzałem takiej operacji, dlatego pytam Was drodzy koledzy :wink:

Opublikowano
Tak jak w temacie, chcę pomalować dekory lub je obkleic. Z obklejeniem nie będzie problemu, bo wystarczy odtłuścić. Ale z malowaniem sądze, że potrzebne są jeszcze jakieś operacje przygotowawcze aby lakier nie odpadł.

Czy wystarczy ściernym zetrzeć wierzchnią warstwę? Czy też tylko odtłuścić i będzie dobrze?

Nigdy wcześniej nie przeprowadzałem takiej operacji, dlatego pytam Was drodzy koledzy :wink:

To lepiej daj komuś kto Ci naprawdę ładnie to pomaluje i nie będzie lipy :wink:

Opublikowano
  • Autor

Ale specjalnie kupiłem dodatkowy komplecik, żeby samemu się pouczyć :decayed: Mam 4 szt. dekorów (ze wszystkich drzwi) i zamierzam jedną sztukę pomalować, jedną obkleić folią, jedną tkaniną i ostatnią wyflokować :decayed:

Opublikowano

po pierwsze zmatuj drobnym papierem a później pomalój podkładem i jego też zmatój drobnym papierem

Opublikowano

zmatuj dekory papierem 400, odtłuść, na to podkład, i podkład zmatuj 600 na mokro, odtłuść i lakier, potem polerka i jest gitara:wink:

Opublikowano
  • Autor

na lakier jeszcze bezbarwnym psiknąć?

Opublikowano
na lakier jeszcze bezbarwnym psiknąć?

zależy jaki masz lakier, jak malujesz spreyem, to on jest raczej dwuskładnikowy już, i zostaje tak jak jest, jak malujesz pistoletem to idzie baza a na to clar:wink:

Opublikowano
Ale z malowaniem sądze, że potrzebne są jeszcze jakieś operacje przygotowawcze aby lakier nie odpadł.

Wszystko zależy od tego czym malujesz - spray czy pistolet i kompresor ?

Tak czy siak element musisz zmatowić ( ja używałem gradacji 600..a nawet ostatnio jak malowałem dekory to jechałem 320 na sucho ).

Następnie wszystkie uszkodzenia, wgłębienia zaszpachlować i dotrzeć na równo.

Musisz powierzchnię odtłuścić - ja używam nitro i zmywacza antysylikonowego ( jak go nie używałem to po samym nitro zostawały jakieś "syfy" i po malowaniu przebijały maleńkie kropki ).

Malujesz podkładem - polecam Ci Novol w sprawy lub do pistoletu ( ten drugi robi robotę ). Przy sprawy walę parę warstw..jak z pistoletu to jedna gruba.

Podkład musisz zmatowić - papier 600-800

Znów odtłuszczasz - jeśli malowałeś podkładem w sprayu to nie używaj już nitro bo zmyjesz go !

Kładziesz listwy w taki sposób byś mógł je pomalować w każdym miejscu.. oczywiście maska na twarz !

Malujesz cienkimi warstwami bazy/koloru.. ja zawsze najpierw " na prószę " a później walę cienkimi warstwami.

Jak malowałem pistoletem i miałem farbę dwuskładnikową w akrylu ( baza + utwardzacz ) to nigdy nie malowałem clarem bo już nie było potrzeby. Jak malowałem metalikiem ( baza+ rozcieńczalnik ) to na to kładłem clar.

Oczywiście nie jestem lakiernikiem z zawodu..ten sposób bo mój sposób na malowanie i nie twierdzę, że jest zgodny w 100 % z rzemiosłem :wink:

Moje listwy po malowaniu pistoletem ( farba to biały akryl )

imag0090nz.jpgimag0091p.jpgdsc04786o.jpg

Opublikowano
  • Autor

prawdopodobnie będzie szprej :decayed: pistolet na pewno nie, bo go nie mam :grin:

jak będę miał już lakier to napiszę to doradzicie czy kłaśc bezbarwny czy nie :thumbup1:

Opublikowano
prawdopodobnie będzie szprej :decayed: pistolet na pewno nie, bo go nie mam :grin:

jak będę miał już lakier to napiszę to doradzicie czy kłaśc bezbarwny czy nie :thumbup1:

zobaczysz jak Ci wyjdzie po samym sprayu, ale powinno być ok:wink:, chcesz to w połysk robić czy w mat?

Opublikowano
  • Autor

quote_icon.png

Zamieszczone przez
Tzieland
viewpost-right.png

Ale z malowaniem sądze, że potrzebne są jeszcze jakieś operacje przygotowawcze aby lakier nie odpadł.

Wszystko zależy od tego czym malujesz - spray czy pistolet i kompresor ?

Tak czy siak element musisz zmatowić ( ja używałem gradacji 600..a nawet ostatnio jak malowałem dekory to jechałem 320 na sucho ).

Następnie wszystkie uszkodzenia, wgłębienia zaszpachlować i dotrzeć na równo.

Musisz powierzchnię odtłuścić - ja używam nitro i zmywacza antysylikonowego ( jak go nie używałem to po samym nitro zostawały jakieś "syfy" i po malowaniu przebijały maleńkie kropki ).

Malujesz podkładem - polecam Ci Novol w sprawy lub do pistoletu ( ten drugi robi robotę ). Przy sprawy walę parę warstw..jak z pistoletu to jedna gruba.

Podkład musisz zmatowić - papier 600-800

Znów odtłuszczasz - jeśli malowałeś podkładem w sprayu to nie używaj już nitro bo zmyjesz go !

Kładziesz listwy w taki sposób byś mógł je pomalować w każdym miejscu.. oczywiście maska na twarz !

Malujesz cienkimi warstwami bazy/koloru.. ja zawsze najpierw " na prószę " a później walę cienkimi warstwami.

Jak malowałem pistoletem i miałem farbę dwuskładnikową w akrylu ( baza + utwardzacz ) to nigdy nie malowałem clarem bo już nie było potrzeby. Jak malowałem metalikiem ( baza+ rozcieńczalnik ) to na to kładłem clar.

Oczywiście nie jestem lakiernikiem z zawodu..ten sposób bo mój sposób na malowanie i nie twierdzę, że jest zgodny w 100 % z rzemiosłem
:wink:

Moje listwy po malowaniu pistoletem ( farba to biały akryl )

imag0090nz.jpgimag0091p.jpgdsc04786o.jpg

o żesz w mordę :jerk:

quote_icon.png

Zamieszczone przez
Tzieland
viewpost-right.png

prawdopodobnie będzie szprej
:decayed:
pistolet na pewno nie, bo go nie mam
:grin:

jak będę miał już lakier to napiszę to doradzicie czy kłaśc bezbarwny czy nie
:thumbup1:

zobaczysz jak Ci wyjdzie po samym sprayu, ale powinno być ok:wink:, chcesz to w połysk robić czy w mat?

raczej będzie połysk :decayed: czerwień (pod kolor autka) lub Piano black :whistling: ale po fotkach raggi biel mi się zamarzyła :jerk:

Opublikowano

Białe są kiepskie :wink:

Opublikowano

a do flockowania gdzie chcesz oddawać? bo widze ze z 3M jestes:decayed: czy masz maszynke? :wink:

Opublikowano

Pytanie czy chcesz kolor identyczny jak masz auto. Bo w lakierni Ci dobiorą i nabiją w spay. i może to być akryl. Masz w tedy jednoskładnikową farbę i połysk

Opublikowano
a do flockowania gdzie chcesz oddawać? bo widze ze z 3M jestes:decayed: czy masz maszynke? :wink:

Stukajcie do Gracjana.. ładnie ogarnia flock :wink:

Opublikowano

to wiem :decayed: ale może jest ktoś w pobliżu a to zawsze z 4 dyszki na przesyłce na + :grin:

Opublikowano

3 dyszki .. i za tyle nie bawiłbym się w odkrywcę nowych , okolicznych talentów :wink:

Opublikowano
  • Autor

Jak będę flokował to uderzę tylko i wyłącznie do Gracjana :thumbup1: Znam chłopaka osobiście i wiem, że świństwa nie zrobi :wink: Napisz do niego to pokaże ci jakieś foto jak to ogarnia, wg mnie profi robota :thumbup1:

Pytanie czy chcesz kolor identyczny jak masz auto. Bo w lakierni Ci dobiorą i nabiją w spay. i może to być akryl. Masz w tedy jednoskładnikową farbę i połysk

jeżeli będę robił pod kolor auta to jedynie identycznie jak jest na budzie