Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o rozpiskę pinów licznika UK-NSI audi a4 b5 1995r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Posiadam audi a4 b5 1.8 ADR z 1995 roku. Siadły mi w nim zegary i pokazują jakieś głupoty. Prawidłowo działa tylko kontrolka ciśnienia oleju. Nie mam narazie kasy żeby oddać je do naprawy lub kupić nowe i póki co chciałem wstawić sobie jakąś diodę, która sygnalizowałaby temperaturę silnika wyższą niż np. 100*C. Czy ktoś z Was posiada rozpiskę pinów do tych właśnie liczników? Są to zwykłe liczniki UK-NSI bez zegara naładowania aku i temperatury oleju. Licznik posiada 2 kostki (2x26pinów) koloru żółtego i niebieskiego. Interesują mnie tylko piny odpowiadające za przekazywanie informacji o temperaturze na zegary. Dodam, że na zegarach pod prędkościomierzem widnieje 8D0 190 A, a na naklejce na obudowie 8D0 919 035 C.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Hi,

poniżej Twojego wątku jest rozwiązanie pytania

http://a4-klub.pl/vb/showthread.php?t=6227

poczytaj...

Opublikowano
  • Autor

Trochę nie pasuje mi rozpiska z wyżej wymienionego wątku. Nijak nie mogę uzyskać odczytu napięcia podawanego na wskaźnik temperatury na liczniku.

Opublikowano

Bo czujnik jest między licznikiem a masą

Opublikowano
  • Autor

Więc powinienem mieć jakieś napięcie pomiędzy pinem 26 żółtej kostki "coolant temp sender", a "+"Nie wiem czy dobrze myślę :(

Opublikowano

Tak tylko że według schematu połączenie czujnika z masą jest przez licznik czyli jeżeli go wypniesz to automatycznie odłączysz czujnik od masy

Opublikowano

Panowie,

dalej nie chcecie widzę zadać sobie trudu i poczytać pomiarach temperatury i używanych do tego elementów tylko na siłę chcecie mierzyć U.

W czujniku siedzi termistor i na podstawie zmian temp. zmienia się jego rezystancja, a więc wypadałoby tą wartość pomierzyć dla sprawdzenia. Natomiast

by wykorzystać go do zapalania jakiegoś LED-a a'la wskaźnika temp. należałoby dobudować do termistora kawałek układu pomiarowego z zadanym progiem

temperaturowym po przekroczeniu którego ( czyli jakiejś rezystancji) poda napięcie na Led, układ prosty i szybki do wykonania.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

No dobra ale ja prawdopodobnie mam tylko jeden czujnik i nie wiem jak on jest zbudowany. Czy ten czujnik posiada w sobie 2 termistory(1 na ecu, 2 na zeary) czy jeden na ecu-> zegary? Jesli posiada jeden na ecu -> zegary to wpinajac tam jakis uklad nie chcialbym zaklocic sygnalu podawanego na ecu.

Wysłane z mojego GT-S5570

---------- Post dopisany at 10:04 ---------- Poprzedni post napisany at 07:14 ----------

Z drugiej strony to czujnik temperatury działa podobnie jak potencjometr czyli zwiększa lub zmniejsza rezystancję, a więc zmniejsza i zwiększa napięcie płynące do odbiornika(w tym wypadku liczniki). Kolego wijar jeśli się mylę to mnie popraw bo Ty chyba ogarniasz tematy związane z elektroniką, a ja niestety dopiero chcę się czegoś nauczyć. Możesz mi również podrzucić pomysł takiego układu. Dzięki!