Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Moja nowa A4 QUATTRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W zeszłym tygodniu udało mi się wreszcie kupić wymażoną A4 AVANT QUATTRO. Szukałem autka już prawie pół roku (mniej lub bardziej intensywnie) i od początku wiedziałem że chcę A4 B5 po II lifcie (B5 bardzo mi się podobałą chyba "od zawsze" a i kaski na B6 bylo troche mało ;) ) i koniecznie z 1,9TDI. Na AVANTA ani tym bardziej QUATTRO nigdy się nie upierałem ale już teraz wiem że lepiej trafić nie mogłem. Silnik AFN może najmocniejszy nei jest tym bardziej do Q ale jak narazie braku mocy nie odczuwam (a jak kiedys zaczne odczuwać to zawsze można pomyśleć nad wirusem;)). Autko jest z kwietnia 1999r i ma nastukane na blacie 218000km (ostatni wpis książce jakoś ponad 200000) - mało to może nei jest ale na pewno nei dużo jak na 9-cio letnei autko, a przynejmniej jest to przebieg realny i udokumentowany. Niestety narazie nie mogę się w pełni cieszyc nowym autkiem bo stoi w garażu i czeka na załatwienie formalności - a w moim wydziale komunikacji trwa to baaaardzo długo. Poniżej zamieszczam kilka (a właściwie to narazie 2) fotek autka tak jak o kupiłem. Narazie autko czeka w garazu na tablice, a jak będą to najpierw do mechanika wymiana rozrządu, pompy wody, wszystkich olejów płynów filtrów itd itp, a później wielkie mycie i sprzątanie. Puki co modyfikacji nie planuję ale zobaczymy co czas pokaże. Jak tylko doprowadze auto do porządku to załącze więcej fotek i cos więcej napisze....

e0211ccfec64d074.html

8d6a30748b845b2c.html[br]Dopisany: 05 Maj 2008, 18:49 _________________________________________________Widze ze coś nie tak z fotkami więc dołączam linki:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e0211ccfec64d074.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8d6a30748b845b2c.html

Opublikowano

ładny a4 :th: dodaj tylko więcej zdj.

Opublikowano

ładny Avancik fotki środeczka by się zdały :>

Opublikowano
  • Autor

Dzięki!

Jasne że zrobie fotki wszystkiego co tylko się da - i pochwale się z przyjemnością - jak tylko doprowadze autko do porządku. Niestety nie nastąpi to zbyt szybko bo przez najbliższe 2 tygodnie na szkoleniu siedze = 2 tygodnie z życiorysu ;( A moja niuńka stoi w garażu i czeka na mnie :) Ale jak wróce to powinienem miec juz blachy więc od razu biore sie za autko. Jak tylko będą foty to od razu sie podziele.

Opublikowano

dobry zakup zrobiłeś :th: silnik afn i avant i poza tym Quattro :quattro: bravo :>

Opublikowano

Bardzo dobry zakup silnik i buda i Q jak najbardziej do siebie pasuja :th:

Opublikowano
  • Autor

Autko juz zarejestrowane:) jakimś cudem sie udało :) szkoda że nie mammnie w domu bo już bym sobie pośmigal....

A jeśli chodzi o planowane prace z autkiem to na początek:

1. Wymiana rozrządu - do wymiany wszystkie rolki, paski klinowe i wielorolkowy, pompa wody, płyn chłodniczy (koniecznie G12plus) i być może przy okazji termostat

2. Wymiana filtru paliwa i powietrza (zastanawiam się czy do pierwszego tankowania nie dodac MOTUL DIESEL SYSTEM CLEAN - ale nie wiem czy ma to sens)

3. Czyszczenie silnika MOTUL ENGINE CLEAN a następnie wymiana oleju na MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 + oczywiscie filtr oleju

4. Wymiana oleju w skrzyni biegów na MOTUL GEAR 300 75W-90 (pełny syntetyk)

5. Wymiana oleju w tylnym moście na MOTUL 90PA (mineralny)

6. Wymiana płynu hamulcowego na MOTUL RACING BRAKE FLUID 600 FACTORY LINE

I to narazie było by tyle jesli chodzi o doprowadzenei autka do stanu pełnej używalności.