Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Po wymianie kół ściąga w lewo.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewien problem - otóż po zmianie "butów" na zimowe (wraz z felgami) autko zaczęło ściągać w lewo. Koła są wyważone, w każdym jest identyczne ciśnienie. Gdyż kupiłem zestaw używany, czy jest możliwość, że opony dostosowały się do samochodu, w którym wcześniej jeżdziły i teraz potrzeba trochę czasu na "dotarcie" w moim? Słyszałem taką teorię, ale wydaje mi się, że nie powinno to być aż tak odczywalne. Chciałbym ewentualnie wykluczyć (lub potwierdzić) taką możliwość przed wyprawą do warsztatu, na sprawdzanie zbieżności i geometrii. Dodam jeszcze, że problem nie występował przy dotychczasowych kółkach - może coś się przestawiło przy zamianie, w co bardzo wątpię. Z góry dzięki za sugestie.

P.S. W związu z niestabilnym działaniem forum, nie wiem czy będę mógł przeczytać odpowiedzi, ale mam nadzieję, że problem wkrótce zniknie. Pozdrawiam

Opublikowano

jezeli nie masz opon kierunkowych zamien je stronami (prawo <=> lewo)

jezeli sa kierunkowe to zamien przod na tył

i napisz czy cos sie zmienilo :cool:

Opublikowano
  • Autor

Zamieniłem, tak jak napisałeś zdeniu, przód <=> tył (opony kierunkowe) i wygląda na to, że jest poprawa, ale nadal auto ma tendencję do skręcania w lewo. Wychodzi na to, że jutro jazda na ustawienie zbieżności??

Dzięki

Opublikowano

jak mowisz ze jest poprawa to znaczy ze tez jest cos nie tak z kołami

sam sprawdź cisnienie w kołach

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

No więc odgrzewam swojego kotleta...

Zauważyłem pewną różnicę w pochyleniu przednih kół (widać gołym okiem), postanowiłem sprawdzić to domowym sposobem za pomocą poziomicy. Okazało się, że koła ułożone są mniej więcej w taki sposób /-------| (patrząc od przodu). Prawe koło ma pochylenie ujemne - nie wiem jeszcze w jakim stopniu prawidłowe, ale generalnie powinno być takie, natomiast lewe stoi prawie prosto. Wydaje mi się, że w tym tkwi problem znoszenia auta w lewo. Czy ktoś z Was orientuje się jaka jest możliwość regulacji geometrii w Aczwórkach??? Z tego co zauważyłem, jedyną rzeczą, którą można regulować jest mocowanie dolnego,przedniego wahacza do podwozia - są tam dwa otwory. Czy nie ma tam jakiejś płynnej regulacji :?:

Opublikowano

na Twoim miejscu nic bym sam nie kombinował bo to nic nie da i szkoda czasu tylko od razu jedź na jakąś stacje diagnostyczną gdzie sprawdzą dokładnie geometrie i ustawią :cool:

Opublikowano
  • Autor

Oczywiście, że tak zrobię, ale nurtuje mnie pytanie gdzie oni wsadzą swoje łapska, żeby to wszystko wyregulować. Tak jak pisałem wyżej - znalazłem tylko jedno miejsce gdzie można coś namieszać z pochyłem. Z tej ciekawości będę musiał przypatrzeć się fachmanom, chyba że ktoś się orientuje...

Opublikowano

a nie walnołeś kolego ostanimi czasy lub ktoś inny i o tym nie wiesz w jakaś konkretną dziurę albo krawęznik (szczególnie boczne uderzenie) no bo jak gołym okiem widzisz krzywiznę to musiała na to działać siła zewnętrzna samo z siebie raczej nie :wink:

Opublikowano
  • Autor
a nie walnołeś kolego ostanimi czasy lub ktoś inny i o tym nie wiesz w jakaś konkretną dziurę albo krawęznik (szczególnie boczne uderzenie) no bo jak gołym okiem widzisz krzywiznę to musiała na to działać siła zewnętrzna samo z siebie raczej nie :wink:

Boczne uderzenia od razu wykluczam (tylko ja jeżdzę). No może czasem zdarzyło mi się wjechać na nieoznakowany, wysoki próg nowego asfaltu ze starym - tacy to już nasi drogowcy. Mimo wszystko sądzę, że prędzej uszkodziłaby się felga lub pozostałby na niej jakiś ślad.

Opublikowano

M@rcus, z tego co wyczytalem i tak zrozumialem to w Audi A4 kola powinny byc tak / \ , czyli ujemny kat.

Opublikowano

Sprawdzenie geometrii kół kosztuje 50 zł. i wszystkiego się dowiesz co boli twoje zawieszenie. Samemu tego bez przyrządów nie zrobisz.

Opublikowano
  • Autor
M@rcus, z tego co wyczytalem i tak zrozumialem to w Audi A4 kola powinny byc tak / \ , czyli ujemny kat.

Dokładnie tak, dlatego zaniepokoiło mnie, że lewe mam prostopadle do podłoża. No może jest pewien pochył, ale o wiele mniejszy niż prawego koła.

Sprawdzenie geometrii kół kosztuje 50 zł. i wszystkiego się dowiesz co boli twoje zawieszenie. Samemu tego bez przyrządów nie zrobisz.

Jutro jade do mechanika - zdam relację co i jak.