Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Słabe hamulce w porównaniu do tego co było wcześniej 1.9 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, moje b5 miało hamulce jak brzytwy, było w automacie, teraz obecnie manual, problem hamulców zaczął się od jakiegoś czasu, po wymianie tylnych klocków hamulcowych, myślałem że się ułożą ale jednak po zrobieniu 2000 km dalej hamulce nie są takie jak kiedyś. Druga sprawa nie wiem jak się to stało ale zgineła opaska zaciskowa gumowej osłony przegubu w lewym kole przez co wywaliło mi trochę smaru na felgę, amor i pewnie trochę poszło na tarcze. Przy mocniejszym hamowaniu czuć jak delikatnie ciągnie na prawo. Ktoś mi mówił że jak się smar dostanie na tarcze to po rozgrzaniu robi się szklana powłoka na tarczy i klocku i przez to może być problem słabszego tarcia. Może mieć coś takiego miejsce? Druga sprawa są jakieś środki do czyszczenia tarcz i klocków?

Kurcze muszę z tym coś zrobić bo nie ukrywam jeżdżę dość energicznie i hamulce to podstawa, przesiadłem się do golfa IV wczoraj to są jak brzytwy.

Z góry dzięki.

Opublikowano

Musisz ściągnąć kółko, odkręcić zacisk, wyczyścić wszystko za pomocą rozpuszczalnika, wyciągnij klocki, połóż papier ścierny na gładkiej powierzchni i lekko zetrzyj tą pierwszą warstwę z klocków, poskładaj i powinno wrócić do normy :decayed: jeśli chodzi o tył to może jakieś klocki dupiate włożyłeś?

Opublikowano

Na tył poleciały klocki Breck, kolega kupował u znajomego w hurtowni i polecał, miałem je swego czasu w poprzednim aucie i było ok.

Z przodem zrobię tak jak mówisz. Dzięki.

Opublikowano

Breck? Co to jest dlaczego nie kupiłeś przynajmniej czegoś firmowego typu brembo,ferodo czy trw

Opublikowano

Przy okazji rozbiórki, sprawdź jak Ci te klocki z tyłu zbierają, może nie dociska Ci na całej tarczy, jak możesz to się przemęcz a jak nie to kup ferodo, wydaje mi się że powinno być lepiej :wink:

Opublikowano

Dzięki chłopaki za pomoc, sprawdzę co i jak, jak nie to pójdą nowe tarcze i klocki.