Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgające wycieraczki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś jadąc z wiekszą prędkością tj. ok 120 i włączeniu spryskiwaczy jedna z wycieraczek podczas pracy zaczyna skakać druga jest ok.co może być przyczyną dodam że ostatnio wymieniałem szybe na nową i smarowałem mechanizm wycieraczek smarem po tym jak się zatarły co za tym idzie musiałem ściągnąć wycieraczki.czy mogłem je źle założyć?Przed tymi czynnościami było OK proszę o pomoc od czego zacząć sprawdzanie.Dzieki pozdrawiam

---------- Post dopisany at 22:32 ---------- Poprzedni post napisany at 22:32 ----------

Aha przy małeej prędkości bądz na parkingu też jest OK

Opublikowano

chyba zaczął bym od porządnego umycia całej szyby i piór wycieraczek :wink:

Opublikowano
  • Autor

kolego a czym ją mogę pożądnie umyć i odtłuścić?benzyną ekstrakcyjna np.?? nic sie niestanie?

Opublikowano

ja ostatnio umyłem dużą ilością szamponu i małą gąbką, porządnie spłukałem, wytarłem ręcznikiem papierowym i samą szybę przeleciałem również glinką ponieważ robiłem akurat całe auto :wink:

Opublikowano
  • Autor

ok dzięki a myślisz że odtłuścić można jakims rozpuszczalnikiem albo benzynką?

Opublikowano

nigdy nie czyściłem szyby tymi specyfikami ale szyba delikatnie benzynką nie zaszkodzi :wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Najlepiej użyć dobry preparat do mycia szyb z odtluszczaczem, przynajmniej bedziesz mial pewnosc ze na nic nie zaszkodzi

Opublikowano

a wycieraczki nowe?? bo tak się dzieje również jak pióra są stare....

Opublikowano

To nie jest wina brudnej szyby, tylko wygiętego pióra wycieraczki. Jeżeli w trakcie podnoszenia sie w górę - wycieraczka "skacze", to należy wypiąć pióro wycieraczki z uchwytu i samą końcówkę ramienia do którego jest mocowana wycieraczka - trzeba przegiąć lekko w jedną bądź drugą stronę - obracajac przykładowo kluczem płaskim, włożonym w uchwyt ramienia (obrót oczywiscie w osi ramienia) - chyba jasno to wytłumaczyłem :wink:

Jeśli to się dzieje przy powrocie wycieraczki w dół - analogicznie :)

I po wygieciu należy podpiąć wycieraczke do ramienia, przyłożyć do szyby i zobaczyc, czy nie przylega do niej nadal pod jakimś kątem. Bo wtedy w jedna stronę idzie dobrze a w drugą - będzie skakać.

Opublikowano

a masz sposób na na wycieraczki typu banan.... robimy tak samo??

Opublikowano
a masz sposób na na wycieraczki typu banan.... robimy tak samo??

Chodzi ci o aerotwiny? No najpierw sprawdzasz, jak jest ustawiona wycieraczka do szyby - musi być prawie prostopadle, bo wiadomo, ze idealnie nigdy nie będzie. I wtedy ramię można wykręcic np: kombinerkami - by uzyskać efekt (jeżeli nie ma jak przyłożyć siły za pomocą śrubokręta.

Innym przypadkiem moze być to, że guma jest po prostu za stara i twarda - przez co następują skoki wycieraczki.

Czyli... tak samo :decayed:

Opublikowano

nie mam doświadczenia z płaskimi wiec pytam.

przy zwykłych zawsze po wymianie problem ustępował dlatego pytam...

nie mniej zaraz się przejdę do garażu i z ciekawości sprawdzę czy będzie różnica....bo mnie skaczą jak idą do góry...

Opublikowano

Na fotce widać - jak i gdzie włożyć coś płaskiego lub śrubokręt :decayed: I wtedy w przeginamy tą końcówkę w jedną bądź drugą stronę - w zależności w którym przypadku wycieraczka skacze.

Przykładowo: gdy wycieraczka skacze podczas przesuwania się w górę, to akurat tak, jak jest zaznaczone za zdjęciu - łapiesz za dłuższy koniec i robisz leciutki minimalny obrót w prawo :) To po podpięciu pióra - powinno zmniejszyć kąt. Jeśli jeszcze objaw do końca nie ustąpił, to znowu naginasz - tylko deko mocniej niz ostatnio. Prosciej się nie da wytłumaczyc.

A w przypadku aerotwinów, gdy nie będzie takiego ucha na końcu ramienia, to można przekręcać końcówkę kombinerkami.

http://img15.imageshack.us/img15/42/beztytuusbj.jpg

ps: i jak tu się foty wrzuca, zeby od razu fota była widoczna - a nie link :kox:

Opublikowano

punkcik się należy....hehe

byłem w garażu i podgiąłem troszkę całe ramię jak pokazałeś, wprawdzie nie można na samym końcu bo jest inne mocowanie ale poskutkowało...na sucho już nie skacze !! zobaczymy jutro w trasie podczas jazdy....

przynajmniej zaoszczędzę do października na piórach.....bo nie zanosi się na opady aż do listopada....a tak to kupię przed wyjazdem do PL..

ps: i jak tu się foty wrzuca, zeby od razu fota była widoczna - a nie link

a tak.....

KOPIUJESZ link, klikasz na ikonę INSERT IMAGE, W OKIENKU WKLEJASZ swój link... na podglądzie postu możesz sprawdzić czy wszystko poszło OK...

beztytuusbj.jpg