Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana radia symphone na rns-d Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z RNS-D wymieniłem symphona na Rns-d i praktycznie nic nie dziala za kazdym razem po wylonczeniu trzeba wpisywac kod,brak podswietlania rns-d,brak dzwieku słyxhac tylko jakies dziwne szczelanie no i brak radia na fisie.Wie ktos o co chodzi sprawdzalem opis pinow na symphonie i rns-d sa takie same wiec e czym problem????

Opublikowano

Problem w tym że nie masz tunera TMC rns-d nie czyta sygnału can. Tuner TMC odpowiada za zgranie magistrali can z rns-d

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Co prawda ja jeszcze swojej RNS-D nie założyłem ale jakiś czas temu wnikałem w teorię. Na pewo nie jest plug and play. Z resztą ja już mam dokupione wiązki specjalnie do RNS D żeby było podpięte zasilanie wszędzie tam gdzie trzeba, stąd twoje probley pewnie z podświetleniem i nie tylko. żeby mieć sygnał na FIS musisz mieć podłączony jeszcze moduł TMC, który oprócz podawania sygnału TMC (zbędny) do nawigacji dekoduje jeszcze infomacje pomiędzy sygnałem CAN samochodu a CAN nawigacji ( dwa niestety niekompatybilne systemy). Generalnie dość sporo trzeba poprzepinać kabli i potrzebne dodatkowe wtyki żeby zrobić instalację pod RNS-D. Gotowe kable są na allegro i chyba w naviservice.

No oprócz tego, trzeba zmienić kodowanie VAG-iem żeby auto wiedziało, że ma RNS zainstalowany. Jeśli chodzi o głośniki to musisz wiedzieć czy masz aktywny tył przez wzmacniacz i odpowiednio do tego podłączyć rns. Nawigacja może mieć VAGiem ustawione inaczej w tej chwili.

Opublikowano
  • Autor

Ok dzieki czyli najlepiej kupic gotowa wiazke no i ten modul TMC do tego kodowanie i powinno byc ok. Masakra myslalem ze to wszystko jest plug&pley jak sie nie myle to jak dokladalem kiedys RNS-E do mojej poprzedniej A4 to wystarczyla tylko wiazka iso i wszystko bylo ok a tu starszy model i takie probly

Opublikowano

Oczywiście przy rns-e jest dużo mniej roboty. Jak będziesz kombinował wiązki to szukaj używek bo nawet same kostki w ASO z pinami kosztują krocie.

Opublikowano
  • Autor

a nie masz czasem jakis namiarow gdzie szlo by dostac takie wiązki używki?? no i ten moduł TMC??

Opublikowano

Tuner czasem idzie trafić na Allegro. Z wizja jest gorzej. Popytaj w naviservis.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

ok dzieki

---------- Post dopisany 08-06-2012 at 07:22 ---------- Poprzedni post napisany 07-06-2012 at 23:05 ----------

Panowie wiecie moze jaki jest numer seryjny tego modułu TMC i prosił bym o jakąs fotke jak ktos ma tej Wiazki do rns-d

Opublikowano

Tu masz wszystko

Bez_tytu_u2.jpg

<br /><br />

Opublikowano
  • Autor

Dzieki

Opublikowano
  • Autor

Dzieki ale ten moduł dosyc drogi jak to wszystko sie zsumuje to wiele taniej niz RNS-E to nie wyjdzie wiec lepiej mialem dołozyc i kupic RNS-E

---------- Post dopisany 09-06-2012 at 20:39 ---------- Poprzedni post napisany 08-06-2012 at 19:03 ----------

A jeszcze jedno pytanko ja mam orginalnie navi na fisie to chyba powinien byc ten sterownik tmc czy nie. Moze szło by go wykozystac do tej rns-d

Opublikowano

Według etki przy BNS3,0 nie ma modułu TMC

BNS.jpg

<br /><br />