Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Multitronic gubi adaptacje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio w samochodzie wymieniałem zawór N75, bo pojawił się bład (17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation P1557 - 35-00 - -). Samochód został sprawdzony u mechanika, turbina jest okej, wszystko wskazywało na to ze popsuł się zawór to go wymieniliśmy.

Od tamtej pory nie mam już błędów (awarii) na sterowniku - VAG nic nie pokazuje. Natomiast przy ruszaniu zaczęło mi szarpać samochód, podłączyłem komputer okazało się, że trzeba zrobić adaptacje. Przeprowadziłem proces adaptacji zgodnie z wszystkimi wytycznymi z wiki, po nim auto chodziło jak marzenie - przez dwa dni. Potem znowu pojawiło się szarpanie, podłączyłem komputer i znowu okazało się, że wypadła adaptacja. Kolejny raz zrobiłem adaptacje i znowu auto jeździło okej przez dzień/dwa i dzisiaj znowu zaczęło szarpać. Jakieś pomysły o co może chodzić?

Opublikowano

Kiedy ostatni raz wymieniałeś ATF? Jaki przebieg auta?

Opublikowano
  • Autor

olej wymieniałem razem ze sterownikiem w poprzednia zimę jakoś od tamtej pory przejechałem jakieś 5tysiecy kilometrów. Miałem komunikat na desce o serwisowaniu/przeglądzie, ale go skasowałem - to raczej nie miało nic z tym szarpaniem wspólnego.

Opublikowano

Tak, komunikat serwisowy czy też jego skasowanie nie ma nic wspólnego z szarpaniem.

Po czym wnosisz, że "wypadła" adaptacja? (pomijam póki co fakt, że po zrobieniu nowej było OK).

Opublikowano
  • Autor

Ponieważ znowu zaczęło szarpać - o ile to samo świadczy już o zgubionej adaptacji. A tak dodatkowo to w bloku 010 albo 011 pojawiło się ADP RUN (w drugim było ADP OK). Tak jak powiedziałem, kiedy cała procedura adaptacji zostaje przeprowadzona ponownie problem znika i auto nie szarpie już przy ruszaniu / rozpędzaniu. Nie mam pojęcia o co w tym chodzi.

Opublikowano
Ponieważ znowu zaczęło szarpać - o ile to samo świadczy już o zgubionej adaptacji. A tak dodatkowo to w bloku 010 albo 011 pojawiło się ADP RUN (w drugim było ADP OK). Tak jak powiedziałem, kiedy cała procedura adaptacji zostaje przeprowadzona ponownie problem znika i auto nie szarpie już przy ruszaniu / rozpędzaniu. Nie mam pojęcia o co w tym chodzi.

Ani szarpanie ani ADP RUN nie jest jednoznacznym wskaźnikiem tego, że brakuje adaptacji - kasując grupę 00 przywracasz układ do ustawień fabrycznych zatem oprócz adaptacji sprzęgieł kasujesz także inne parametry zapisane w pamięci sterownika. Na dzień dobry podłaczenie komputera i analiza bloków pomiarowych zarówno skrzyni jak i silnika.

...odbierz PW.