Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 - czasami słychać go jak "starego diesla"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam A4 B5 z 1998 roku i 267 tysięcy przejechane. Silnik ADR. Jeżdżę na Castrol Magnatec 10W/40 i trochę słychać napinacz , ale też nie zawsze. Czasami napinacz tłucze się na wolnych obrotach zaraz po zapaleniu, a czasami nawet jak wrócę z trasy i autko jest gorące to jest cisza. Zauważyłem że jak się tłucze i postawię wtedy autko z górki ( przód podniesiony do góry ) to napinacz cichnie. Poziom oleju na bagnecie jest na max.

Opublikowano

Sprawa jasna napinacz i łańcuszek do wymiany.

Opublikowano

zanim wymienisz napinacz i łańcuch to sprawdź czy masz prawidłowe ciśnienie oleju

Opublikowano
  • Autor

Właśnie się nad tym zastanawiam, bo wczoraj jak zajechałem do pracy 10km i jak stanąłem na parkingu to po minucie napinacz zaczął się tłuc jak stary diesel. Po zwiększeniu obrotów do 1200 wszystko ucichło, ale za moment znowu tłuczenie. A przed momentem przyjechałem z trasy, zrobiłem ponad 100km. Maska parzyła. Stał na wolnych obrotach 10 minut i chodził jak szwajcarski zegarek. Być może się coś gdzieś przytyka, ale co i gdzie ? Tak na węch czuję, że to chyba nie wina napinacza. A skoro dzieje się to nie zawsze, to chyba trzeba by było pojeździć z manometrem. Pytanie gdzie go wpiąć, chyba że vag'iem da się ciśnienie sprawdzić ?

W prawdzie autko ma 267 tysięcy przejechane - może pompa dawać w kość.

Opublikowano

vagiem nie sprawdzisz ciśnienia oleju, wykręcasz czujnik ciśnienia oleju który znajduje się na chłodniczce oleju i wkręcasz w jego miejsce manometr

może pompa a może przytkany smok pompy

---------- Post dopisany at 14:55 ---------- Poprzedni post napisany at 14:42 ----------

ciśnienie oleju dla silnika ADR

bieg jałowy: 100-350kPa

3000 obr/min: 500-700kPa

Opublikowano
  • Autor

bieg jałowy: 200 kPa

3000 obr/min: 500 kPa

oczywiście po wyczyszczeniu smoka i misy - była garść syfu typu resztki silikonu i jakieś drobinki z tworzywa. Przy okazji wymieniłem jedną poduchę silnika.

Silniczek chodzi dużo ciszej, nie rzęzi zaraz po zapaleniu i napinacz ucichł :decayed::decayed::decayed:.

Mam nadzieję że nie cieszę się za wcześnie i taki stan już pozostanie :naughty::naughty::naughty::banan::banan::banan:

Opublikowano

Spoko - powinien wytrzymać więcej. Ja mam już 305 tkm i czasem tylko z rana zaklekocze z sekudnę. A jeżdżę na full syntetyku :wink: