Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co jakiś czas nie chce odpalić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam taki problem w swojej a4 że mniej więcej raz w tygodniu rano ma problemy z odpalaniem. Sprawdziłem ją VAGiem ale że mam ja od nie długiego czasu to tylko wykasowalismy błędy i czekałem aż teraz nie będzie chciała odpalić. No i dzisiaj kręci ale wogóle brak odzewu.. gdy zaczełem ją pompować gazem zaczeło ją lekko rzucać i po jakimś czasie na pompowaniu odpaliła.. I od tego momentu zero problemu znowu pali czy ciepła czy zimna itp. (aż pewnie do następnego razu)

Błedy jakie dzisiaj wyrzucił VAG:

16989- Wadliwe działanie pamięci ROM (ten błąd był już przy wcześniejszej kontroli VAGiem i nie dało go się usunąć, teraz też był)

00561- Niewłaściwa regulacja składu mieszanki

Samochód ma zamontowaną sekwencyjną instalacje gazową, raz jak nie chciał odpalić próbowałem go zapalić na gazie i też brak odzewu. Co ciekawe gdy nie chciał odpalić rano po moim powrocie z pracy(19) odpalił od strzała. Podczas jazdy auto nie ma żadnych bolączek.

Z góry dziękuje za pomoc!

---------- Post dopisany 04-07-2012 at 23:53 ---------- Poprzedni post napisany 03-07-2012 at 15:12 ----------

Nikt nie jest mi w stanie pomóc?

Opublikowano

[h=2]16989/P0605/001541 - Internal Control Module: ROM Error[/h] [h=4]Possible Symptoms[/h]

• Malfunction Indicator Light (MIL) ON

[h=4]Possible Causes[/h]

• Control Module faulty
    • Internal Fault in Control Module/Processor

[h=4]Possible Solutions[/h]

• Check/Replace Control Module

[h=4]Special Notes[/h]

• Fault Codes like this can usually not be repaired since they are stored after the Control Module did not pass it's internal Self Test. Even though the official Repair Manuals suggest replacing the Control Module in such a case, there may be specialized Companies repairing Modules like this.

Według opisu powyżej to chyba tylko wymiana ECU pomoże.