Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cieknie z chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemak. jestem od 5 dni szczesliwym posiadaczem audi a4 b5. wczoraj zauwazyłem ze zaczoł ubywac płyn chłodniczy. obejrzałem cały układ i zauwazyłem ze jak auto sie zagrzeje do 90C to przez pare godzin kapie płyn z chłodnicy ale jak ostygnie to przestaje kapac. mogł by mi ktos napisac co jest nie tak z autem ??

Opublikowano

Chłodnica do wymiany

Opublikowano
  • Autor

no ok ale jak by była dziurawa to by wszystko wyleiało a to tylko troche pokapie i przestaje. nawet jak sie robi trase po 150 km to wiadomo wytwarza sie cisnienie w układzie to by wyrzuciło na zewnatrz a tu nierobi tego. ktos mi mowił ze jest tam jakis odpowietrznik czy cos. mam te auto od 5 dni i przyjechałem nim z niemiec 1500 km

Opublikowano

Jakby dziura jest na samym dole to wyleci wszystko a jak w górnej czesci to wyleci płyn do wysokości nieszczelności i tyle. Płyn do chłodnic to nic innego jak woda z dodatkiem glikolu i nie ma jakichś szczególnych właściwości aby oszukać fizykę.

W poprzednim wątku pisałeś, że z kasą krucho wiec może warto na tę chwilę wsypać proszek do uszczelniania chłodnic za 5zł może pomoże.

I bacznie obserwuj wskaźnik temp bo przy tych temp chwila nieuwagi i ......

Opublikowano
  • Autor

na wskaznik temp to cały czas zerkam. no tak ale jak sie zrobi cisnienie to wyrzuciło by wszystko z chłodnicy. no nie wiem wybiore sie chyba do mechanika niech sam oceni. dzieki

Opublikowano

Przy wyższej temperaturze materiały maja tendencje do zmiany wymiarów.

Może w twoim przypadku nieszczelność przy 90 stopniach jest większa i więcej ucieka.

Tak czy tak zbieraj kasę na nową chłodnice, bo może cię zaskoczyć w najmniej odpowiednim momencie.

Opublikowano
  • Autor

o to mnie teraz pocieszyłeś :facepalm:. ale przeciez cały układ jest zalany płynem to jakb by była gdzies nie szczelnosc to by sie płyn saczył. a tu nic. no nie wiem co mam o tym myslec.

Opublikowano

Widocznie cieknie tylko gdy jest wysokie ciśnienie w układzie - nic w tym dziwnego. Koledzy już Ci napisali, albo wymień chłodnice i miej święty spokój albo pilnuj temperatury i uzupełniaj braki płynu.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

rafal9119 czy wyciek został zlokalizowany i czy była to chłodnica?

Opublikowano
  • Autor

tak musialem wymienic chlodnice i wszystko jest teraz ok