Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kontrolki ABS/ESP Czujnik Ciśnienia Hamulca g201

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość. Ostatnio w samochodzie Audi A4 B6 2001r. Wymieniane były wahacze przód. Wszystko było w porządku, aż pewnego dnia ABS/ESP zapaliły się na desce. Pojechałem do mechanika podpiął autko pod komputer: Jednoznacznie pokazał czujnik świateł STOP. Mechanik wymienił część, niby wszystko okej ale problem wystąpił ponownie. Stwierdziłem, że wezmę sprawy w swoje ręce. Podpiąłem VAG-a. Sprawdziłem. Błąd nr 1435 Czujnik Ciśnienia Hamulca G201. Mam kilka teorii jednak proszę o weryfikację:

Czy możliwe jest że podczas napraw zawieszenia któryś z czujników ABS przy kole został poluzowany, wypięty uszkodzony?

Czytałem w internecie, niektórzy mówią, że problemem może być pompa ABS.

Czy winne może być niepoprawne zainstalowanie czujnik świateł?

Dodam tylko, że nie mam problemów jezdnych, trakcyjnych. Auto prowadzi się w porządku, jednak wolę nie ryzykować dłuższych tras, czasami człowieka poniesie, a nie daj boże hamulce odmówią posłuszeństwa.

Proszę o wszelkie porady.

Pozdrawiam

Michał.

Opublikowano

czujnik masz w bloku ABS-u sprawdz wtyczkę lub też podmień sam czujnik,zobacz co też VAG pokazuje tzn. jakie ciśnienie na tym czujniku powinno być -7.0 do +7.0 bar lub też ustawienia podstawowe trzeba zrobić.

Opublikowano
  • Autor

Masz na myśli tą wtyczkę przy pompie/sterowniku ABS? Czy Polski VAG ma funkcję sprawdzania tego ciśnienia, ze zwykłej przezorności nie chciałem nic uszkodzić więc dokonałem tylko skanu w poszukiwaniu błędów. Później je usunąłem. Chyba będę musiał zaopatrzyć się w coś innego.

Wybacz niewiedzę ale jestem początkujący w tej kwestii, mimo to chcę lepiej poznać ten samochód więc wolę to zrobić sam.

Opublikowano

nie tą,tylko przy samym czujniku,który jest wkręcony w blok na pewno zauważysz.

• 3 lata później...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta. Wymieniane miałem tarcze, klocki, amory i wahacze. Przez ok 3 tyg wszystko było ok., aż do wczoraj kiedy to zapaliły się kontrolki ABS I ESP, zgasiłem auto, błędy zniknęły ale dziś się powtórzyły, jako że nie miałem po ręką vaga, sprawdziłem błędy u znajomego ale u nie go pokazało tylko czujnika ciśnienia hamulców. Od czego zacząć szukanie?

Jakie bloki sprawdzić?

Czy może to być uszkodzona pompa ABS lub sterownik?

Odgrzeje kotleta. Wymieniane miałem tarcze, klocki, amory i wahacze. Przez ok 3 tyg wszystko było ok., aż do wczoraj kiedy to zapaliły się kontrolki ABS I ESP, zgasiłem auto, błędy zniknęły ale dziś się powtórzyły, jako że nie miałem po ręką vaga, sprawdziłem błędy u znajomego ale u nie go pokazało tylko czujnika ciśnienia hamulców. Od czego zacząć szukanie?

Jakie bloki sprawdzić?

Czy może to być uszkodzona pompa ABS lub sterownik?

nikt nie ma sugestii?

Edytowane przez MatrixXXL

• 6 lat później...
Opublikowano

W załączniku 

Opublikowano

Jeśli nie dojdę nic dziś to wracam do starego sterownika I będzie ok?