Jump to content
IGNORED

blokujący się pedał gazu

Recommended Posts

Posted

Witam, mam problem z motorem adr 1.8 a mianowicie od czasu do czasu blokuje mi się pedał gazu. Wrażenie jest takie jakby coś było pod pedałem. Auto jest z tempomatem ori. Czy miał ktoś taki przypadek oraz co z tym zrobić?

Posted

Siema posprawdzaj linkę w jakim jest stanie a najlepiej ją wymień bo pewnie się piach dostał i ci się zaczyna przycierać :) Albo postaraj się go przeczyścić :) To moja sugestia ale ja nigdy czegoś takiego nie miałem nie wiem czy koledzy się ze mną zgodzą :)Posprawdzaj też sam pedał gazu może przesmaruj te zawiasy może to pomoże :) Pozdrawiam

Posted

A nie może to być coś z przepustnicą, wydaje mi się że jest ona sterowana silniczkiem(tempomat)

Posted

no tak ale ale przecież jak wciśniesz sprzęgło czy hamulec to tempomat puszcza więc raczej nie powinno to być to i ten silniczek steruje chyba tylko kątem otwarcia przepustnicy ale linka i tak jest raczej cały czas naprężona bo jak tempomat blokował ją w określonej pozycji to by linka była luźna i mogła by spaść tak sądzę ale nigdy nie miałem do czynienia z tempomatem, radził bym posprawdzać jak linka chodzi czy nie ma ciężko, i jeszcze tam te zawiasy pedału gazu zobacz czy smaru nie potrzebują, aby linki nie próbuj nasmarować :)

Posted

No właśnie :) a jak to nie pomoże to tylko wtedy przepustnica zostaje :) ale zawsze lepiej zacząć od podstaw :) Życzę powodzenia :) Pozdrawiam

• 8 years later...
Posted

Witam, problem z pedałem gazu ustąpił ? 

Własnie mam problem z czymś podobnym, mianowicie pacjent to b5, 1.8 ADR w gazie, manual, bez tempomatu. Problem wygląda następująco, wciskam pedał gazu dochodzi do połowy i czuje opór, gdy wcisnę go mocniej i chce puścić gaz to pedał gazu po prostu się blokuje i odbija wtedy jak wcisnę sprzęgło. A jak go poruszam, to znaczy będę go wciskał do spodu i puszczał, kilka razy to przez chwile jest ok, ale później znów to samo. Czy to może być wina linki ? Czy na pedale coś blokuje ? Ktoś miał podobny problem ?