Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Tarcie przy wrzucaniu 3 biegu..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka dni temu pojawił mi się dotąd niespotykany problem. Otóż podczas jazdy, gdy chciałem wrzucić 3 bieg nagle coś zaczęło trzeć - tak jakbym chciał wrzucić bieg bez sprzęgła chociaż miałem wciśnięte do końca.. Myślałem, że to chwilowa usterka.. Problem jest do dzisiejszego dnia, Inne biegi wchodzą bez zarzutów, tylko przy 3 biegu z obrotami ponad 1500 trze ale po mocniejszym przesunięciu bieg wchodzi (odczułem jakby się jakieś zębatki zatrzymywały). Podczas postoju bieg wchodzi normalnie oraz na niski obrotach (do 1400~1500). Wymieniłem olej, problem jest nadal.

Mój symbol skrzyni to CPC

Jakieś sugestie co w tym przypadku należy zrobić?

Nie chcę się naciągać na koszty, jestem młodą osobą niepracującą(student).

Opublikowano

Możliwe, że kończy się synchronizator trzeciego biegu w skrzyni, wydaje mi się, że on zawsze jako pierwszy daje o sobie znać.

Opublikowano
  • Autor

Czy jest sens rozbierać skrzynie biegów? czy to duży wydatek? Może lepiej kupić skrzynie używaną?

Opublikowano

a myślisz że jak już coś w niej rozsypało się to nie rozsypie się dalej?ja jestem tego zdania żeby wymienić na drugą używaną ale z pewnego źródła i najlepiej z młodszych lat,szukaj od polifta

Opublikowano

Jest gdzieś na forum jaka skrzynia pasuje. Jakaś z PD, ale nie pamiętam jakie oznaczenie.

Opublikowano

Jeżeli mnie pamięć nie myli to da 1Z pasuje skrzynia EEN

Opublikowano

Tak tylko niech ktoś potwierdzi, że pasuje do 1Z

Opublikowano
  • Autor

Może wrzucić zdjęcie naklejki z bagażnika?

---------- Post dopisany at 13:57 ---------- Poprzedni post napisany at 13:53 ----------

http://zapodaj.net/images/cac40027c526b.jpg

Opublikowano

skrzynia EEN na banka pasuje do 1z,AHU wiem bo sam mam taką skrzynię u siebie,jedyną rzeczą którą się różniły to rodzaj wybieraka,u mnie był na jednym drążku przy DHL a tutaj na dwóch,jak chcesz to mam poszczególne przełożenia oby skrzyń

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej szukaj skrzyni EEN, ja mam 95 rok i też 1Z i oczywiście skrzynie z paska z 2001 roku o oznaczeniu EEN i pasuje bez problemu

Opublikowano

na oko wydała mi się tylko dłuższa,i wysprzęglik miałem inny

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie,

Po długich godzina spędzonych w kanale mojego garażu jestem niemiłosiernie zaskoczony..

Szukałem skrzyni CPC, kupiłem skrzynie EEN, a z samochodu wyciągłem skrzynie FHN

Zgodnie z tą tabelą ( Getriebekennbuchstaben (GKB) von VAG Fahrzeugen mit TDI Motor ) znacząco się nie różnią, mam tylko nadzieje, że nie będzie wielkiej różnicy w przełożeniach EEN.

Pozdrawiam, dodam jeszcze jednego posta jak zamontuje skrzynie.

Aaa i dziękuje dwóm kolegom wyżej za nakierowanie mnie na odpowiednią skrzynie :)

Skrzynie kupiłem w mieście oddalonym o 20 KM ode mnie za 550 zł :)