Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

RNS-D zamiana na RNS-E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, posiadam audi a4 B6 z nawigacją RNS-D chciałbym się dowiedzieć czy się da i czy warto zamienić na RNS-E, oraz jakie sąróżnice między tymi Nawigacjami:) Proszę o odpowiedź, dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Ja przechodziłem z RNS-D na RNS-E nie tak dawno . Jakbyś potrzebował porady to wal. Ogólnie nie ma dużo grzebania, wszystko praktycznie podłączasz plug&play za pomocą adapterów.

Opublikowano
  • Autor

Super:) dziękuję Wam za odpowiedź, muszę nazbierać coś funduszy bo taka wymiana chyba dosyć kosztowna jest ;/

Opublikowano
Super:) dziękuję Wam za odpowiedź, muszę nazbierać coś funduszy bo taka wymiana chyba dosyć kosztowna jest ;/

niekoniecznie

mnie taka zamiana kosztowała niewiele, ale miałem dużo szczęścia bo sprzedałem dobrze zestaw: RNS-D + zmieniarka i znalazłem tanio RNS-E w wersji LED + koszt adapterów ok 100zł

Opublikowano

turzol warto pchać się w RNS-E LED ? Duża jest różnica pomiędzy led a zwykłym ? To po zamontowaniu RNS-E zmieniarka nie jest potrzebna ?

Opublikowano
To po zamontowaniu RNS-E zmieniarka nie jest potrzebna ?

zmieniarka z RNS-D nie zabangla z RNS-E, potrzebna zmieniarka z literką D na końcu. Było już o tym na forum.

Opublikowano

zmieniarka z RNS-D nie zabangla z RNS-E, potrzebna zmieniarka z literką D na końcu. Było już o tym na forum.

dzięki, nie doczytałem jeszcze tego bo dopiero się zagłębiam w temat RNS-a :wink: ale mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, bez zmostkowania tych pinów w module TMC nie będziemy mieli po prostu wyświetlonych danych na fisie tak ?

Opublikowano

dzięki, nie doczytałem jeszcze tego bo dopiero się zagłębiam w temat RNS-a :wink: ale mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, bez zmostkowania tych pinów w module TMC nie będziemy mieli po prostu wyświetlonych danych na fisie tak ?

Tuner TMC nie jest już potrzebny przy przejściu na RNS-E, więc można go wypiąć z instalacji (trzeba wtedy spiąć ze sobą oba końce anten) i wykorzystać z wolnej kostki kabelki CAN HI i CAN LO jak komuś się nie chce ciągnąć sygnałów CAN z licznika. U mnie wszystko poszło bez lutowania bo zmostkowałem sobie kable za pomocą szybkozłączek tzw. wampirków .

Jeśli nie będziesz ruszał TMC tunera to CAN-y prowadzisz z wtyczki licznika.

Tak czy siak CANy musisz poprowadzić, albo z wtyczki TMC Tunera (wersja łatwiejsza) albo z liczników. Bez tego nie będziesz miał info na FIS, RNS-E nie będzie podświetlone, i po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki nie będzie gasło.

Opublikowano

ukradłem Twoje foto i pozwolę sobie je wykorzystać tu :

tmc3.jpg

tu już masz złączone te anteny, tylko z tej kostki wykorzystać CAN i zmostkować, bo z licznika nie będę ciągnioną. Możesz tylko powiedzieć na czym polegają te szybkozłączki ? Albo masz jakieś foto ?

Opublikowano

Kabelki z kostki biegnącej do TMC

PIN 2 i PIN 8 łączysz ze sobą - CAN LO

PIN 1 i PIN 9 łaczysz ze sobą - CAN HI

we wtyczce 26PIN (duża szara) która zostanie ci po wypięciu z RNS-D na PIN 13 masz CAN HI a na PIN 26 masz CAN LO. Łączysz te kable z adapterem do RNS-E - o ile pamiętam wtyczka D PIN 8 i PIN 9

tak wyglądają te szybkozłączki . Wkładasz 2 kable, które chcesz zmostkować, zaciskasz i gotowe.83028.JPG

Opublikowano

TMC ogarniam :decayed: a ta wtyczka 26 pinowa nie podchodzi bezpośrednio pod adapter ?

Tylko Ty miałeś RNS-E z exeo a jak jest z A4 to też takie operacje trzeba robić ?

Opublikowano

Tylko Ty miałeś RNS-E z exeo a jak jest z A4 to też takie operacje trzeba robić ?

bez różnicy , do starego RNS-E też musisz cany poprowadzić. Adapter, który kupisz masz ISO1 na ISO2 a wtyk 26PIN ten duży zostaje niewykorzystany, a ja go wykorzystałem bo ma wyprowadzone CAN-y

Opublikowano

ok, dzięki wielkie za info, w miarę wszystko bym wiedział, najgorzej wyjmowanie tych pinów z kostek to jest masakra :doh: a kostka D w adapterze z kad mam wiedzieć która to D ?:eusathink:

Opublikowano

pinow nie wyciagalem zadnych ,po to wlasnie stosowalem szybkozlaczki

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

no racja :decayed:

"we wtyczce 26PIN (duża szara) która zostanie ci po wypięciu z RNS-D na PIN 13 masz CAN HI a na PIN 26 masz CAN LO. Łączysz te kable z adapterem do RNS-E - o ile pamiętam wtyczka D PIN 8 i PIN 9"

połączyć za pomocą adapterów i gra i to jest chwile roboty jak się poszuka te piny :decayed: łopatologicznie ale wszystko wiem, dzięki za chwile cierpliwości :thumbup1:

---------- Post dopisany 09-10-2012 at 21:58 ---------- Poprzedni post napisany 08-10-2012 at 20:33 ----------

a czy z a3 LED różni się tylko panelem z przodu, niczym innym ?

Opublikowano

RNS-E led gorzej gra z tego co zauważyłem...

Opublikowano
RNS-E led gorzej gra z tego co zauważyłem...

no proszę, pierwszy jakiś minus LEDa :decayed:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Kabelki z kostki biegnącej do TMC

PIN 2 i PIN 8 łączysz ze sobą - CAN LO

PIN 1 i PIN 9 łaczysz ze sobą - CAN HI

we wtyczce 26PIN (duża szara) która zostanie ci po wypięciu z RNS-D na PIN 13 masz CAN HI a na PIN 26 masz CAN LO. Łączysz te kable z adapterem do RNS-E - o ile pamiętam wtyczka D PIN 8 i PIN 9

tak wyglądają te szybkozłączki . Wkładasz 2 kable, które chcesz zmostkować, zaciskasz i gotowe.http://www.cbelektron.pl/images/83028.JPG

Prześledziłem adapter ISO - ISO2, który mam podłączony i okazało się że tam gdzie do RNS-E mają być CAN'y (pin 9 i 10 wtyczka D) w tej chwili mam podłączone piny 7 i 12 starej kostki C, które są opisane też jako CAN, czy mam te piny wypiąć czy też te nowe z 26 stykowej kostki dolutować do nich?